’t Groningen gevoel van…

...Jannes Stokroos

Ik denk dat de mensen met wie ik spreek en om ga inderdaad het Groningen gevoel krijgen bij mij.

Geboren en opgegroeid in Delfzijl leerde ik op straat en de voetbalveldjes het dialect. Thuis werd er namelijk Nederlands gesproken en dat betekent dat ik het echte Gronings nooit goed onder de knie heb gekregen en men al snel tegen mij zegt: Jannes stop maar want het is “Half stront half reegnwotter”. En dat is eigenlijk ook wie ik ben, wie ik wil zijn en ook wij als Groningers meer moeten zijn: Een Groninger met een beetje Westerse flair !! Trots op de stad en de provincie, ja is ja en nee is nee, staan voor wat je zegt en doet en toch nuchter en jezelf blijven…………………maar wel veel meer onze stem laten horen, trots zijn op wat er allemaal in onze provincie gebeurt op gebied van economie, cultuur en de sportprestaties. Weet u het nog wat er de afgelopen maanden en weken gebeurde ?? Donar landskampioen, Lycurgus landskampioen, FC Groningen play-offs, Bauke etappewinst in de Tour, Ranomi nieuw wereldrecord 50 meter etc. Welke provincie doet dit ons na?!

Op gegroeid met voetbal heb ik vele jaren in het eerste team van Eems Boys en later Holwierde gespeeld. Als voorstopper een type John de Wolf en later als middenvelder een type Neeskens. Niet tegen mijn verlies kunnen en strijden tot de laatste seconde. Gaan tot de grens en wat de scheidsrechter toe liet, of soms niet zag ;-) Na mijn “carrière” kwam ik in het bestuur terecht van eerst Holwierde, waar wij woonden, en later nog zes jaar als voorzitter van Eemsboys. Ook door mijn functies bij mijn huidige werkgever Groningen Seaports rolde ik in vele besturen en via mijn rol in het bestuur van de Energy Valley Top Club, kwam ik in aanraking met mijn oude jeugdliefde Donar. Naast voetbal gingen mijn vader en ik vaak naar de wedstrijden van Donar in de oude evenementenhal. Mijn jeugdidool was “Pistol” Pete Miller, die vanaf komend seizoen de headcoach wordt van de jeugd bij Donar en het RTC Noord. Prachtig om nu, 40 jaar later, samen met hem te mogen werken!

De laatste voorbereidingen voor het nieuwe basketbalseizoen worden nog gedaan en dan gaan we gelukkig weer van start. De spanning van de wedstrijd, de show en entertainment, de fans die massaal het team steunen, kortom het avondje Donar Groningen gaat gelukkig weer beginnen !! Een kolkend Martini Plaza waar de tegenstander met 3 - 0 achter staat als de wedstrijd begint dat moeten we uitstralen als Groningers met Westerse flair !! Ik hoop u allen te mogen begroeten !!