’t Groningen Gevoel van…

... Arie Koops

30 mei 1963. Na een legendarische winter met een fantastische Elfstedentocht waarin de oer-Groninger Jan Uitham uit Noorderhogebrug achter Reinier Paping uit Dedemsvaart als tweede finishte, wordt in de schaduw van DE STAD een jongetje geboren. De eerste geuren, die het jonge mannetje bewust opsnuift, waren zoet en zacht en kwamen uit de nabij gelegen suikerfabrieken van de Friesch-Groningsche.

Het mannetje werd in Peize langzaam een jongen en mocht af en toe met ma met de bus naar de Herestraat in DE STAD om nieuwe zondagse kleren te kopen. En als het weer het toestond een 7-upje drinken onder toeziend oog van d' Olle Grieze. Toen ontdekte de puber IN DE STAD ineens de racefiets.

Hij wilde onmiddellijk in de voetsporen treden van Jan van Dam uit Muntendam en Bertje Wekema uit Peize en droomde stiekem van deelneming aan de Tour de France. Een huurfiets van de Noordelijke Wieler Vereniging was de eerste stap met als vervolg vele trainingen op de Peizermade. De torens van de Gasunie waren trouwe toeschouwers.

De droom van de Tour bleek niet realistisch en werd vervangen door een reëler doel, sportcoach worden. Het uitzicht op DE STAD werd ingewisseld voor de contouren van het Friesche Landskip. Gelukkig kwamen ieder weekend met behulp van de bus of fiets, de contouren van DE STAD weer volledig in zicht, waardoor ook de ijsbaan in het Stadspark en/of wedstrijden van Donar konden worden bezocht.

Enkele jaren later bleek DE STAD de plek om de jonge coach verder te scholen. Docenten aan de Academie Lichamelijke Opvoeding als Bult, Dikkenboer, Kramer, maar ook de MESACOSA (de kroeg voor ALO-klanten), het Noorderplantsoen en de Ommelanden inspireerden de coach ontegenzeggelijk tijdens zijn ontwikkelingsfase.

DE STAD als inspiratiebron voor een vervolg als bewegingswetenschapper in de kopie-stad Amsterdam met altijd de contouren van DE echte STAD in gedachten. De coach vervolgde zijn weg in de schaatssport over de hele wereld.

Nog altijd als de afslag Peize/Hoogkerk weer in beeld komt denkt de inmiddels een beetje rijper geworden coach terug aan waar het allemaal begon. Peize, in de schaduw van DE STAD.