't Groningen Gevoel van...

.. Goos de Boer

Portret: RTV Noord

Man van het Groninger land. Geboren in Oldehove en getogen in Warffum. Als journalist al jaren actief in het noorden van het land. Zwierf voor zijn terugkeer naar Grunn langs diverse dagbladen elders in het land. Streek in de jaren 90 neer bij wat toen nog Radio Noord heette. Gaf jaren leiding aan de nieuws- en sportredactie. Hanteerde tussendoor ook regelmatig de microfoon. De laatste vijf jaar volop actief als verslaggever, gespecialiseerd in aardbevingen, vliegen (Groningen Airport Eelde) en rellen (Haren, Oosterpark). Sportfanaat. Speelde ooit in competitieverband volleybal, tafeltennis en vooral voetbal (Warffum/Velox/SC Stadskanaal/Zuiderzeevogels/SV Zwolle/Achilles 1894). Kapotte kruisband (2x) maakte einde aan de actieve voetballerij. Is nu passief volger van het mooiste spelletje van de wereld. Mist al jaren geen duel van de FC. Volgt daarnaast vanaf de bank wielrennen, basketbal, atletiek & schaatsen. Kijkt nu al uit naar Olympische Spelen volgend jaar.

Mijn FC Groningen-gevoel? Dat is het Noorderstation, cafetaria Bedumerweg en de vaste looproute naar het Oosterpark. Lachen, gieren, brullen, juichen & schelden met de vaste groep jongens uit ons dorp. En bovenal de droge humor van een iets oudere dorpsgenoot, die steevast op weg naar de FC de piepen nog of al vol had.

Eenmaal in het oergezellige Oosterpark heffen wij jongens van 't Hogeland met z'n allen luidkeels het 'Budje Brocken' en/of 'Peter Houtman' aan. Prachtige tijd. Met als absolute finale de in alcoholnevelen gehulde treinreis naar Vlaardingen. Op naar promotie naar de eredivisie onder de bezielende leiding van toen nog Theo Verlangen alias Theo de Topper.

En zo gaat het maar door. Voel nu nog die intense vreugde in 1983 na de 6-1 tegen het toen zo gehate FC Twente. Wij gaan Europa in; FC Twente de eerste divisie. Dat Europa in hebben we geweten. Met die onvergetelijk duels tegen de groten der voetbalwereld, Atletico Madrid en Inter Milan. Thuis op de tribune en met dank aan de legendarische radioverslagen van Henk Kok waren we er ook in de uitduels zo goed als bij.

En dan vliegen we uit, maar blijven de FC trouw. Zelf inmiddels de journalistiek ingerold. Begin jaren 90 na wat omzwervingen terug in Grunn. Dus zijn we er begin jaren 90 ook beroepsmatig bij als onder het regime van Hans Westerhof zelfs het landskampioenschap binnen handbereik ligt. Helaas: de competitie is drie rondes te lang.

Naast het lief is er ook het nodige leed. We staan er bovenop. Met camera of microfoon. Dieptepunten zijn er zeker zoals de zwartgeldaffaire. Renze de Vries heeft op zijn geheel eigen wijze de FC opgestoten in de vaart der volkeren. Zie de gewezen zwieneboer nog sjokken richting het gevang. Na zijn gedwongen vertrek dondert de FC in elkaar. Met als gevolg die zwarte degradatie-avond in Leeuwarden na een dramatisch verlopen nacompetitie.

FC Groningen is ook live-radioverslag doen van rellen aan de Parkzijde/Klaprooslaan. Het eeuwige kat-en-muis-spel met de ME. Als reporter sprinten voor je leven, omdat een groepje onverlaten met fietsketting in de aanslag het opeens op jou heeft voorzien. En die ene keer dat live de microfoon van mijn zender wordt gerukt, waarna de presentator van dienst denkt dat ik word gelyncht.

Met als absoluut dieptepunt de heftige rellen nadat het tegen Sparta niet lukt om terug te keren op het hoogste niveau. Rellen die zich verplaatsen naar de binnenstad, waar ik als verslaggever met hulp van een aardige ME-er nog maar net het vege lijf kan redden als de Grote Markt wordt schoongeveegd.

Maar: FC Groningen is vooral veel moois. Het debuut van de broertjes Koeman; de koude tenen van Fandi; de maillot van Milko Djurovski; de dikke kont van Hennie Meijer; de blonde manen van oermens John de Wolf; de promotie naar de eredivisie in Emmen; de eerste wedstrijd in de lange tijd magische Euroborg en de 4-3 tegen Vitesse na de 1-3 achterstand met dank aan een ontketende Luis Suarez.

En verder: de middelvinger van Ron Jans richting aartsvijand Heerenveen; de tranen van Yuri Cornelisse na het missen van zijn stafschop tegen Partizan Belgrado en dus het missen van de volgende ronde; het bijna Champions League halen (ruw verstoord door ene Wesley Sneijder); de goal van clubheld Erik Nevland bij Fiorentina en - recent - de prachtige bekerwinst in de Kuip.

Houden we van FC Groningen? Zeker, hoewel ik dat als neutraal geacht journalistiek waarnemer nooit zal toegeven.....