't Groningen gevoel van...

Ik schrijf dit stukje bij een schitterende zonsondergang en met een blik op de Helper Molen, aan de boorden van het Paterswoldsemeer. Da’s officieel Nijveensterkolk, maar ik waan me in Stad. Veel mooier dan hier krijg je het niet. Er poseren de laatste tijd zelfs Instagram-meisjes voor the amazing mill. Een spektakel op zich.

In Groningen woon ik als geboren Fries nu een jaar of twaalf. Eerst iets te lang aan het gezellige pleintje in de Nieuwe Blekerstraat in de Schildersbuurt, waar de dunne ramen trilden als er met oud en nieuw carbid werd afgeschoten bij De Valstrick. Toen even in De Hoogte en nu alweer een poosje met vriendin in een bovenwoning in het mondaine Helpman. We hopen binnenkort ouders te worden. Dat wil zeggen: het is al bijna zover.

Na tien jaar bij het Friesch Dagblad maakte ik vier jaar geleden de overstap naar de sportredactie van Dagblad van het Noorden. Persoonlijk hoogtepunt was een figurantenrol in de matig bekeken hitserie Vis & Voetbal naast kijkcijferkanon William Pomp. Inmiddels schrijf ik voor de Nieuwstafel en zwabber ik van corona naar botsauto’s.

Tot een paar jaar geleden was ik al avonds regelmatig in De Spieghel, De Kar of Het Pakhuis te vinden. Het was een gouden driehoek, maar alleen Het Pakhuis bestaat nog. Dat krijg je als je al 31 bent.

Gelukkig geniet ik ook van de historie van Stad. Onlangs doken er nog ingekleurde beelden op uit 1918. Smullen geblazen. Stadsvernieuwing is vrijwel altijd stadsvernieling, hoorde ik de broer van Maarten van Rossem eens zeggen. In Groningen is dat helaas niet anders.

Maar gelukkig is er nog zat moois overgebleven. De Hoge en Lage der A, de Brugstraat, de hofjes: ze geven Groningen kleur en karakter. En als ik binnen de Diepenring moet zijn, fiets ik vrijwel altijd over de prachtige Hereweg. Verhuizen naar Villa Gelria aan de Verlengde Hereweg is wat mij betreft zeker een optie. Al is het maar om Arjen Robben in de buurt-app te waarschuwen voor inbrekers. Crowdfunding is tegenwoordig hip, toch? Ik houd me van harte aanbevolen.