't Groningen gevoel van...

... Diederik Gipon

Van 1996 tot en met 2003 woonde ik als student in dé Stad van het Noorden: Groningen. Ik had er een geweldige studententijd. In deze periode had ik interesse om aan de slag te gaan als sportverslaggever. Een zeer goede vriend tipte mij dat ze bij OOG-Radio (de lokale omroep van Groningen, red.) sportverslaggevers zochten. Ik solliciteerde, werd direct aangenomen en kwam te werken in een erg leuk en enthousiast team. Ik heb in die vier jaar heel veel leuke sportervaringen opgedaan en beschrijf er hieronder drie die mij vooral zijn bijgebleven.

1.) Toen ik nog niet als sportverslaggever werkzaam was bij OOG-Radio ging ik met een vriend naar de Eredivisiewedstrijd FC Groningen tegen Ajax. Toen nog in het Oosterpark. Ooit was ik daar op vrijwillige basis ook steward. Voor de wedstrijd diende ik mensen naar hun plaats te begeleiden. Als tegenprestatie kon ik zodoende gratis wedstrijden van FC Groningen zien. Maar goed, op die bewuste middag speelde op linksbuiten een toen 17- jarige, blonde middelbare scholier uit Bedum: Arjen Robben. Ik wist niet wat ik zag. Zo jong, zo snel, technisch en wendbaar. Ongelofelijk! Hij dolde de toenmalige ervaren rechtsback Ferdie Vierklau keer op keer helemaal dol op de vierkante meter. Ik wist toen zeker dat die frivole scholier in de nabije toekomst een grootse carrière was toebedeeld. Een genot voor het oog deze Arjen Robben.

2.) Een andere herinnering is dat ik ooit als sportverslaggever Klaas-Jan Huntelaar ("The Hunter"), heb geïnterviewd. De reden was dat de Groningse studentenvoetbalclub Forward, toen hun honderdjarig jubileum vierde. Het toenmalige bestuur had bedacht om ter gelegenheid van deze feestelijke gebeurtenis, het vlaggenschip van de club (heren 1), vriendschappelijk te laten spelen tegen Oranje onder 20 jaar. Als sportverslaggever namens OOG-Radio ging ik naar deze vriendschappelijke wedstrijd toe. Klaas-Jan Huntelaar was de enige speler die ik kende van de bezoekers. Oranje -20 won dit duel met 7-0. Vier doelpunten werden gemaakt door Klaas-Jan Huntelaar. Huntelaar was toen eigendom van PSV, maar hij speelde op huurbasis voor AGOVV uit Apeldoorn. Na afloop van de wedstrijd vroeg ik of ik hem kon interviewen. Waarop hij vroeg: ‘Wat ga je dan zoal vragen? Mag ik nog douchen of wil je mij nu al interviewen?’. Hij oogde zenuwachtig. Dit ook omdat ik zo'n zeven jaar ouder ben dan dat hij is. Maar goed, nu zal hij dat soort vragen niet meer stellen aan een verslaggever. Ik moet toegeven dat ik nooit had gedacht dat hij niet veel later respectievelijk zou voetballen voor Heerenveen, Ajax, Schalke ‘04 en het grote Oranje. Wat een sympathieke, goedlachse "superboer" die Klaas-Jan!

3.) Omdat ik tijdens mijn periode als vrijwillig sportverslaggever tijdelijk de ambitie had om ooit mijn geld te gaan verdienen als sportredacteur had ik besloten om een open brief te schrijven aan een groot voorbeeld voor mij, namelijk Eddy Poelmann. Hij was destijds voetbalcommentator bij Studio-Sport. Ik had hem (per ouderwetse brief) gevraagd of ik met hem mee mocht naar een willekeurige Eredivisie wedstrijd. In die tijd had je nog geen mobiele telefoons. Tot mijn grote verbazing belde hij mij zo'n drie weken later op en gaf aan dat het kon. Ik mocht met hem mee naar de wedstrijd FC Groningen tegen Roda JC. Het sneeuwde die bewuste avond. De heer Poelmann en ik hadden toen afgesproken bij de hoofdingang van het Oosterpark. Hij vroeg mij wat ik wilde weten en leren. Ik wilde weten hoe hij zich voorbereid op zo'n wedstrijd en wat er zoal bij komt kijken om verslag te doen van een wedstrijd op zo’n niveau. Zo liet hij mij het busje van de regie zien en stelde hij mij tevens voor aan de toenmalige hoofdredacteur sport Jan Stekelenburg. Zijn zoon Jeroen werkt nu ook bij de NOS als voetbalverslaggever. Voor de wedstrijd sprak dhr. Poelmann in de catacomben kort met beide coaches. Vervolgens liepen de spelers het veld op en namen dhr. Poelmann en ik met onze vergaarde informatie (onder andere de opstellingen en de verkregen info van de coaches) plaats in de nok van het stadion. Achter ons stond een cameraman die alles filmde. Na afloop van de wedstrijd interviewde dhr. Poelmann Joost Broerse, toenmalig aanvoerder en middenvelder van FC Groningen. Al met al een prachtige ervaring en herinnering. Één van de velen die ik heb gehad in Groningen. Inmiddels woon ik al zeventien jaar in Amsterdam, maar voor mij gaat er niets boven Groningen!