't Groningen Gevoel van...

...Carla Flokstra

Nait Soez’n moar Sooz’n

“Wil ze Flokstra genoemd worden of Prenger”. Haha de mannen regelen het mooi voor mij.
Of ik een stukje wil schijven over mijn Groningen gevoel als vrouw van.. als moeder van.. en als mezelf.. Dat is een leuke uitdaging en doe ik graag.

Ik ben opgegroeid in Groningen, mijn ouders hadden een schoenenwinkel in de Steentilstraat en later openden ze nog een schoenenzaak Happy Walker op het hoekje van de Steentilstraat in het oude pand van de Gruyter. Wij woonden boven de winkel in het midden van de straat en speelden in de steeg naast de winkel, het Hoornstraatje . Ik ging van de Borgmanschool naar het Heijmans College en later naar de ALO. Ik korfbalde bij KV Hoogkerk en heb tussendoor nog een aantal jaren bij DWA gekorfbald in Winsum.

Tijdens mijn middelbare schooltijd gingen we stappen in Groningen, op zaterdagavond naar de Jolly Joker in de Poelestraat en met de laatste bus terug of naar Paterswolde naar de Papillon en slapen bij een schoolvriendinnetje, dansles bij Lesterhuis, het was een mooie tijd.

Ik genoot nog meer van mijn studententijd, was altijd wel in de Soos van MESACOSA of andere kroegen in Groningen te vinden te vinden en heb een jaar in het Soosbestuur gezeten waar we de slogan Nait Soez’n moar Sooz’n introduceerden. Na 4 jaar had ik mijn ALO diploma op zak en in Lauwersoog op het examenfeest als afsluiting van mijn ALO periode begon mijn relatie met Jan Jouke met wie ik inmiddels al weer 26 jaar getrouwd ben.

Korfbal was en is ons leven, mijn ouders korfbalden allebei en toen mijn vader stopte werd hij trainer bij Hoogkerk, mijn moeder ging in het bestuur.

Mijn broer Chris korfbalde ook, ging na de ALO bij Nike werken en wonen in Emmeloord.
Hij kwam terug naar Groningen om Happy Walker over te nemen van mijn vader en is nog steeds samen met mijn zus elke dag te vinden in de zaak op het hoekje van de Steentilstraat.

In 1994 werd Diann geboren en in 1997 kwam Tim erachteraan. Korfbal bleef ons, naast het opvoeden van 2 kids altijd bezig houden.

Waar Jan Jouke als korfbaltrainer bij diverse topclubs aan de slag ging bleef ik vol passie mij bezig houden met het opleiden van de jongste jeugd bij Hoogkerk, DWA en daarna weer bij Hoogkerk.

Jongste jeugd, kinderen vanaf 5/6 jaar tot ongeveer een jaar of 10. leren korfballen dat is wat ik het leukste vind. Het talenten team waar Diann in zat, samen met oa Diana vd Vorst en Joost Hofman stroomde door als Nederlands district-Kampioen C jeugd en gingen in de A’s onder leiding van Jan Jouke en Friso Boode on the road to Ahoy, wat ze helaas net niet hebben gehaald. We hebben heel wat afgereisd om de kinderen te supporteren.

Ook Tim is als 4 jarige onder mijn leiding begonnen met korfballen, hij moest mee omdat ik aan het team van Diann trainen gaf en hij vond t super leuk om mee te trainen. Nadat hij zijn zwemdiploma’s had gehaald was hij 5 en mocht toen ook wedstrijdjes spelen.

Het team waarin hij speelde bleef bij elkaar en heeft uiteindelijk ook diverse prijzen binnen gehaald, Tim vertrok bij Hoogkerk toen hij 16 was. Op dit moment spelen alle andere jongens uit zijn team van toen in de selectie bij KV Hoogkerk.

Nog steeds geef ik trainen aan een talentengroepje, een combiteam E1 bestaande uit Hoogkerk en Nic. spelers. Vanaf de Fjes is dit team in grote lijnen bij elkaar gebleven en zijn er al diverse kampioenschappen gevierd. Vorig jaar ben ik gestopt met de TC bij KV Hoogkerk. Maar het trainen geven vind ik nog te leuk om mee te stoppen. Nic. en Hoogkerk hebben een samenwerking bij de jeugd om zo iedereen op zijn eigen niveau te kunnen laten korfballen en het niveau in Groningen hoog te houden. Ik hoop dat ook dit E team de weg naar de top zal gaan vinden. Er zitten zeker talenten in die we in de gaten moeten gaan houden!
Het is inmiddels stil hier in ons huis in Hoogkerk en dat is best even wennen.

Tim is met zijn vriendin Roos verhuisd naar Amsterdam. De vorige 2 seizoenen speelde hij bij LDODK en kwam de thuiswedstrijden regelmatig een weekend naar huis. Nu speelt hij bij TOP in Sassenheim en bouwt daar zijn leven op. Waar mogelijk bezoek ik de wedstrijden van TOP, korfbal kijken bij je zoon is toch anders dan een andere Leaque wedstrijd kijken en als dat niet lukt zit ik op zaterdagavond livestream te kijken, soms met 2 schermen tegelijk, TOP en LDODK .
We spreken elkaar dan vaak even door de week als hij op zijn fiets van het werk door Amsterdam naar huis rijdt, even horen hoe t gaat.

Diann woont inmiddels alweer een tijdje samen met Niels in de Wijert. Mooi dichtbij, al zijn ze wel een beetje op zoek naar een ander huis, maar zij blijven gelukkig in de buurt.

Jan Jouke heeft zijn contract verlengd bij LDODK in Gorredijk. Twee avonden training geven en coachen in de weekenden. Voor zijn werk is hij 2 dagen in de week in Varsseveld. Hij zou daar wel willen wonen, maar ik wil niet weg uit Groningen. Dus blijven we gewoon in Groningen.

Ik werk inmiddels meer dan 25 jaar in zwembad Aqualaren in Zuidlaren, in de zomermaanden werk ik daarnaast in het Zwanemeer in Gieten, een prachtig openluchtbad in de bossen, waar het voelt of je elke dag vakantie hebt. Maar als ik terug rij richting het Noorden over de A28 voelt dat toch vertrouwd en goed.

Als echte Groningse ging ik vroeger net als iedereen altijd naar de wedstrijden van Donar.
Gezellige sfeer en leuk om naar te kijken.

Dit heb ik weer een beetje opgepakt. Chris, mijn broer, is sponsor namens Happy Walker en heeft mij 1 keer uitgenodigd mee te gaan en het was gelijk weer gezellig. Waar het kan ga ik nu heen om een leuke basketbalwedstrijd te zien en natuurlijk ook voor de gezelligheid.
Donar hoort bij Groningen.

Korfbal hoort ook bij Groningen. Niet op het hoogste niveau op dit moment helaas.
In mijn dromen zie ik nog steeds een KV Groningen in de Leaque… misschien wel met de talenten van de combi Hoogkerk/Nic.E1 die ik nu trainen geef :-)

Carla Flokstra