't Groningen gevoel van...

... Harry Snuk

Geboren in Peize dus de kop van Drenthe in 1949. De eerste drie jaar gewoond bij oma en opa in een gezin met 9 kinderen en pa en moe. Een drukte van belang. Het heeft wel invloed gehad op mijn sportieve prestatie in mijn jeugd. Ik kom er op terug. De wederopbouw na de oorlog was begonnen en zo verhuisden we naar Groningen. De grote stad.

In de Hyacinthstraat was de eerste nieuwbouw en zo werd ik dus een “Oosterparker”. Onze straat was een echte arbeiders gemeenschap, Ab Colly heeft er een mooi overzicht van gemaakt en is op internet te lezen welke bewoners en wat de mannen toen deden. Vrouwen waren destijds niet aan het werk.

Mijn schooltijd begon op meest gereformeerde school van Groningen. De Groen van Prinsterschool aan de Oliemuldersweg. Ik kwam daar omdat er zoveel kinderen waren en daardoor de openbare Van Houten school vol was. Ik ben er nog altijd blij om, want het onderwijs was uitstekend. We kregen al Frans in de 5e klas en elke week een psalm leren en opzeggen voor de klas. Geen een uitgezonderd.

Niet goed, woensdagsmiddags herkansing
Saillant detail: ook de kinderen van de woonschepenhaven zaten bij ons op school. Het was destijds dus al een muliculti school. Het was streng, maar ook heel harmonieus. Ik ben nooit bekeerd!! Wat legendarisch was waren de "matchies” op woensdag middag tussen de verschillende straten. Voor ons voetbal op het hoogste niveau. Ik speelde rechtsbuiten en mijn voorbeeld was Pietje de Koe speler van GVAV Rap. Het ging er eigenlijk altijd wel sportief aan toe, ondanks dat een groot gedeelte met name het Rooie en Blauwe Dörp bij Oosterparkers speelde en de nieuwe buurtbewoners over het algemeen bij GVAV.

Zelf speelde ik niet bij een vereniging, aangezien pa en moe in de weekeinden bij moesten springen bij opa en oma in Peize. Het was een fantastische tijd. Na de lagere school naar de Hendrik Wester ULO. Voorgangers waren Heuvelman en Wallage. Wat leuk was, dat de eerste twee jaar les werd gegeven aan de Haddingestraat in het gebouw van de Rijksleeschool. Kat op het spek, want de Nieuwstad was een zijstraat van de Haddingestraat. Kijken dus. Het mocht niet, maar ja wat niet mag is lekker.

Laatste twee jaar aan de Parkweg en inmiddels verhuisd naar Haren in “Tuindorp”.
Tussen de middag blokjes voetbal in het gymzaaltje. De ruitjes zitten er nog niet weer in. Gesneuveld door afzwaaiers van onze klasseleraar Klaas Drenth.

Super tijd met Johan Zwanepol
De nestor van het schaken en hoofdredacteur van de Wester Express de schoolkrant.
Na de ULO naar de Siebrandes Strating MTS voor een opleiding Elektrotechniek.
Aan het werk in Groningen en zo is deze Paiser een echte Gröninger geworden en gebleven.
Ik woon nu met mij Hennie in Paterswolde, maar ben en blijf een stadjer. Ik spreek ook Grunnings en geen Drents. Minimaal één keer per maand ga ik nog naar het Oosterpark. Even rondkijken en wegdromen in de mooie rozentuin met het naakte jongetje. Was destijds erg spectaculair en gewaagd’

Ik had het niet willen missen en ben mijn ouders dankbaar. Het gevoel wat ik heb is dat de Martinitoren mooi is, maar het Oosterpark is veel beter!