't Groningen Gevoel van...

…Anke Dijkhuis

Ze is druk, druk, druk met drie jobs. Is eigenaar&grootaandeelhouder Pank Media, gastvrouw Double U en hoorzorgconsulent Schoonenberg Hoor Comfort. Anke is een bijzonder geval, de bevalling vergde maar liefst 43 (!) uur. Haar motto: 'Werken is m'n hobby'.

"Geboren in Groningen, uitstapje gemaakt naar Leeuwarden ivm het werk van mijn vader en de rest van mijn onbezorgde jeugd doorgebracht in Eelde. Al Sinds ik mij kan herinneren is voetbal altijd een belangrijk ding geweest in mijn leven.

Mijn vader had een abonnement op de Voetbal International, niet alleen om het kijken van de plaatjes vond ik het een leuk blad, maar voornamelijk omdat ik voor een 7 jarige een goede lucratieve deal had gesloten met mijn opa. Ik kreeg wekelijks één gulden in ruil voor de VI die ik persoonlijk kwam brengen.

Als ik na het afleveren van de VI een stukje met mijn opa ging wandelen vond ik altijd heel toevallig op het “Guldenlaantje”, een gulden. Dat vond ik altijd zo geweldig, dat er altijd zo ergens op dezelfde plek onder de dorre blaadjes een gulden lag. Wat een geluk had ik altijd ! Pas veel later bedacht ik mij dat mijn opa die gulden daar natuurlijk altijd zelf neerlegde. Maar de magie van het Guldenlaantje is altijd gebleven.

Naast mijn opa heeft mijn vader een grote invloed gehad op mijn liefde voor de balsport. Als klein meisje mocht ik mee naar het Oosterpark stadion, geweldig! Samen met mijn vader op stand achter het glas, lekker warm, chocomel én bitterballen.

Toen ik wat ouder was, was mijn vader nauw betrokken bij Eurovoetbal, een internationaal voetbaltoernooi op Groningse grond. In Het Esserberg stadion in haren. De maanden weken dagen rond de pinksterdagen draaiden bij ons thuis maar om 1 ding, Eurovoetbal. Vooraf al het geregel en tijdens het toernooi Het feest de spanning, het handtekeningen jagen, juichen, het zijn voor 1 team én voor FC Groningen.

Daar keek ik echt een heel jaar naar uit. Zou Louis van gaal er zijn of Rinus Michels of Iemand van internationale allure? welk team gaat er dit jaar winnen? toen ik ouder was, kwam daar ook het keuren van de knappe voetballers bij. Handtekeningen vragen was niet meer cool, behalve op je arm.

Nog wat later ging ik op het Eurovoetbal toernooi consumptie bonnen verkopen voor de drankjes in het vip gedeelte, het clubhuis van Be Quick, kwam er een bekende voetballer, dan vond ik dat super spannend en tof. Paar jaar later mocht ik koffie schenken en glazen halen. nog wat jaren later stond ik in de vip tent van Frits, zelf achter de bar.

Het was altijd soort van reünie van een heleboel goede bekenden, (oud) klasgenoten, vrienden en mensen uit de voetballerij. De boekjes met de handtekeningen van Louis van Gaal en Rinus Michels heb ik bij mijn ouders in Eelde op zolder. Nog altijd vind ik het jammer dat Eurovoetbal na 36 edities in 2013 voorgoed eindigde. Elk jaar met Pinksteren denk ik altijd wel een keer aan het toernooi op de Esserberg. Met weemoud!"