't Groningen gevoel van ...

...Dick van Vlierden

Ik werd geboren in Koog aan de Zaan op 24 april 1942, als zoon van een kruideniersgezin. Mijn vader was doelverdediger bij KFC en mijn moeder korfbalster bij KZ (Koog Zaandijk). Hele goede sporters. Mijn opa overleed op zeer jonge leeftijd waardoor mijn pa moest stoppen met sporten en de zaak moest runnen. Het had veel impact op ons gezin.

Sportief gezien in mijn jonge jaren, was ik altijd voetballen op straat. Er stonden geen auto's in de straat. Op 12-jarige leeftijd mochten wij pas spelen bij een club. KFC speelde in de tweede klasse en ik speelde vanaf mijn 15de in het tweede team. Vanaf mijn 16/17 de in het eerste, en voorlopig geselecteerd voor het Nederlands jeugdteam (niet gespeeld) 16 tot 18 jaar. In het team van KFC speelden destijds ook de gebroeders Molenaar (Cees en Klaas) van de Bico-wasmachines. KFC werd FC Zaanstreek en fuseerde in 1967 met Alkmaar ‘67. Later werd dat AZ.

Op mijn 18de een contract getekend en dat is achteraf een grote fout geweest. Maar de oplossing kwam vrij snel. Mijn broer werd van de training gestuurd, maar De Kubber (de toenmalige trainer) stuurde niet mijn broer maar ondergetekende van de training. Ik ben twee maanden weggebleven. Toen volgde een gesprek en eiste ik om mijn contract te ontbinden, maar zat nog wel 5 jaar vast aan de club. Een koelkast-contract heette dat. Ik eiste een gelimiteerd transfer bedrag en dat lukte in 1963. In 1964 ging ik over naar GVAV. In het jaar 1963 werd ik opgenomen in het Olympisch Elftal en Nederlands Militair Elftal.

Opleiding: Ik heb heel lang geen interesse gehad in school. Vanaf mijn 17de wist ik het, ik wilde iets gaan doen in de sport. Via de I.V.O. (Individueel Voortgezet Onderwijs) en het C.I.O.S (internaat) in Overveen. Ik vond het een prima opleiding. Tien jaar later heb ik een aanvullende opleiding gevolgd om bevoegd les te kunnen geven in het voortgezet onderwijs. In de tussenliggende tijd was ik sportinstructeur op de Sociale Werkplaats aan de Peizerweg als zzp’er.

Trainerschap: In 1972 ging ik naar Achilles 1894 en daar bleef ik drie jaar. Vervolgens acht jaar bij Oranje Nassau, dat speelde op het allerhoogste amateurniveau. In 1984 vertrok ik naar FC Groningen. Ik wilde eigenlijk actief zijn in de jeugdopleiding, maar ik werd toegevoegd als assistent-trainer. Het was helaas niet te combineren met mijn volledige baan als leraar Lichamelijke Opvoeding, omdat ik de trainingen niet kon bijwonen. Ondanks dat heb ik toch met veel plezier vijf jaar gewerkt bij de FC. In 1989 vond ik het wel genoeg, en kreeg ik een zee van ruimte om andere dingen te doen.

Wat biedt de Stad Groningen: Groningen is een jonge Stad met heel veel studenten. De Stad geeft veel mogelijkheden. Cultuur, en ga regelmatig naar concerten en het Museum. En naar de Sociëteit om te gaan biljarten en natuurlijk met het hele gezin naar FC Groningen.

Dieptepunt: Het overlijden van mijn vrouw op jonge leeftijd.

Hoogtepunt: de geboorte van mijn kids. Op de tweede plaats de wedstrijd Oost-Duitsland tegen Nederland (1963) samen met onder andere Jan Mulder. En Kick Smit leerde ons op het C.I.O.S. een goede traptechniek.