‘t Groningen gevoel van ...

...Wessel van Veenen

Als geboren Assenaar heeft het even geduurd voor ik mijn Groningen gevoel echt kon ontwikkelen. Groningen bezocht ik af en toe als uitje voor de middelbare school of voor familiebezoeken, maar mijn echte Groningen beleving begon toen ik alweer bijna 9 jaar geleden begon bij Team 4 Mijl.

Daarvoor heb ik jarenlang in Assen getraind bij AAC’61. Ik was nooit echt een hoogvlieger qua niveau, ik vond het vooral leuk om samen met anderen toe te werken naar de clubcompetities. Als middelbare scholier deed ik ongeveer 3 keer per week aan atletiek bij het junior Team 4 Mijl in Assen. Een aantal keer per jaar mochten wij ook mee trainen met het ‘echte’ Team 4 Mijl in Groningen, wat ik toen erg inspirerend vond. Toen ik bijna 17 was werd ik door de toenmalige coaches gevraagd of ik ook in Groningen wou komen trainen. Eerst vond ik dit wel spannend om een aantal keer per week naar Groningen te reizen om te trainen, maar omdat mijn mede Assenaar Maarten Hindriks ook ging voelde de stap al kleiner. Ik werd al snel opgenomen in de groep en ik heb me er altijd erg thuis gevoeld.

De gestructureerde manier van trainen betaalde zich snel uit en in mijn eerste jaar stond ik 2x in de finale bij het Nederlands kampioenschap voor junioren en verbeterde ik mijn persoonlijk record van 2.01 naar 1.56 op de 800 meter. Een jaar later haalde ik daar weer bijna 3 seconden vanaf en begon atletiek een steeds groter deel van mijn leven te worden.

Toen ik in 2014 begon met mijn studie Biomedical Engineering aan de Universiteit van Groningen werd het tijd om meer van de stad te ontdekken dan alleen de atletiekbaan en het stadspark. Vooral aan de KEI-Week heb ik mooie herinneringen over gehouden, waar je Groningen zowel overdag als ’s nachts goed kan verkennen. Ook heb ik me tijdens, tussen en na de colleges in het UMCG en de Bernoulliborg bij het Zernike complex prima vermaakt.

Omdat het (soms 2x per dag) heen en weer reizen tussen Assen en Groningen niet ideaal was ben ik begin 2016 op kamers gegaan aan de S.O.J. Palmelaan. Dit huis had al een jarenlange traditie als atletenhuis binnen Team 4 Mijl en het was ook erg fijn om in hetzelfde ritme te zitten als je huisgenoten qua trainen, eten en slapen. Qua ligging was Corpus den Hoorn ook ideaal, je was zo uit de stad voor mooie duurlopen langs het Paterswoldsemeer en de Onlanden en je was binnen 10 minuten bij de atletiekbaan. Gelukkig is alles binnen Groningen op fietsafstand te doen en voelden ritjes naar het UMCG of het Zernike nooit heel lang.

Afgelopen mei ben ik met mijn vriendin samen gaan wonen vlakbij Paddepoel. Ook hier zijn er genoeg mooie plekken te ontdekken in de buurt zoals het Noorderplantsoen, Reitdiephaven en de eindeloze paden langs het van Starkenborghkanaal. Groningen is voor mij een plek waar je als je wilt de drukte en gezelligheid in het centrum zo op kan zoeken, maar met hetzelfde gemak ook de natuur in kan voor een rustige wandeling, hardlooprondje of fietstocht. Ik verwacht dus ook dat ik hier de komende jaren zal blijven wonen!