't Groningen Gevoel van ...

...Tom Hendrikse

Als ik denk aan Groningen, denk ik aan twee dingen: mijn opleidingen en mijn sport. Na het volbrengen van mijn middelbare school in Assen, moest ik een vervolg opleiding kiezen. Ik wist dat ik van sport hield en dat sporten echt mijn ding was. Op dat moment trainde ik nog in Assen bij AAC’61. Toen ik op een gegeven moment werd gevraagd om bij het Loopacademie in Groningen te komen trainen, was de keuze voor mijn vervolg opleiding snel gemaakt: Sport en Bewegen aan het Johan Cruijff College in Groningen moest het worden.

Dat betekende voor mij twee dingen: vrijwel iedere dag naar Groningen reizen en ik moest mijn hardloopteam in Assen verlaten. Natuurlijk zag ik mijn oude teamgenoten nog vaak bij wedstrijden en daarnaast ben ik tot de dag van vandaag nog wekelijks op de atletiekbaan in Assen te vinden als trainer. Maar eerst de reis naar Groningen. Ik kan mij nog goed herinneren dat ik als kleine jongen samen met mijn opa naar Groningen ging in de trein. Dit was voor mij een wereldreis. Met deze gedachten in mijn achterhoofd ben ik onder leiding van een teamgenoot die ook uit Assen kwam rondgeleid door Groningen.

Zo begon mijn reis vanuit Assen op de fiets naar de bushalte, om vervolgens de 309 te pakken richting het Hoofdstation. Daarna pakte ik buslijn 3 of 4 die mij rechtstreeks naar Kardinge bracht waar mijn school zich bevond. Een leuke rit waarbij je dwars door Groningen reed en het ‘stadsleven’ een beetje mee kreeg. Dag in dag uit ging ik met de bus heen en weer en zag ik Groningen in het daglicht en mijn ouderlijk huis in Assen in het donker. De bus verbinding naar Groningen is perfect. Naar de atletiekbaan in Assen of Groningen maakt voor mij qua tijd niet uit. Allebei kost mij ongeveer 25 tot 30 minuten om op locatie te komen.

Van het nachtleven in Groningen heb ik nooit iets mee gemaakt. Ik kwam puur voor sport en studie richting Groningen. Gebouwen, steden en drukte hou ik niet zo van. Ik ben meer iemand die van de natuur geniet. Kardinge en omstreken, het Stadspark, het Noorderplantsoen en de Onlanden zijn 4 prachtige natuurrijke gebieden waar ik erg veel heb getraind. De rust en de kalmte die daar heerst ontspant je geest en laat je het drukke leven van nu vergeten.

Na het Loopacademie heb ik mij aangesloten bij het Team4Mijl. Een team vol passie en liefde voor de sport gevestigd in Groningen. Sinds ik onder Eddy Kiemel train, heb ik mooie stappen gemaakt. Na mijn marathon van afgelopen maart, die ik in 2.13.03 heb gelopen, is nu het hoofddoel de Olympische Marathon van 2024 in Parijs. Voordat het zover is, ga ik eerst nog genieten van mijn duurlopen en trainingen door de mooie natuur rondom Groningen.
Groningen is voor mij een stad van de studie en de sport. Zoals ik al verteld heb, ben ik niet iemand van het nachtleven. Je zult mij daarom ook alleen vinden in het daglicht in Groningen.