't Groningen gevoel van ...

...Jacob Gunter

48 jaar geleden verhuisde ik naar de Stad. Ging wonen in de Schilderswijk, direct onder rook van de suikerfabriek. De weeƫ geur van de campagnelucht is helemaal verbonden met mijn Groningengevoel en mijn introductie in het Groninger studentenleven. Een lucht, die mij altijd weer terug doet denken aan die jaren. Een leven dat zich vooral afspeelde binnen de diepenring. De diepenring werd alleen verlaten voor de trainingen en wedstrijden bij de hockeyclub GHBS. GHBS, een kleine club, speelde in die jaren nog op de echte grasvelden aan het Van Starkenborghkanaal. Gevoelsmatig ver buiten de stad. Met de legguards over het bromfietsstuur ging het in weer en wind een paar keer per week naar de velden van GHBS.
De bescherming van de keeper beperkte zich tot een paar grote leren beenbeschermers (legguards), een paar klompen, leren handschoenen en een tok.

Het geheel paste in een weekendtas. Een masker werd in die jaren alleen gebruikt bij ijshockey. Heel anders dan de bescherming van vandaag, die met veel pijn en moeite in de achterbak van een auto past.

In de jaren 70 en 80 van de vorige eeuw ben ik geworteld in de stad, waar ik altijd heb gewoond in de oude stadswijken rond de binnenstad. Nu heb ik mij, na een Haags avontuur, gevestigd in Helpman. In mijn studententijd een saaie wijk ver van het echte leven. Nu een fraaie wijk met als naaste buur het 40 jaar geleden gekraakte RKZ. Een alternatieve en creatieve oase in Helpman met een eigen bioscoop.

Ook onze zoon vond op jeugdige leeftijd de weg naar GHBS, dat uitgegroeid was tot een grote familieclub. Logistiek was het handig dat onze dochter ook ging hockeyen (ze wilde op voetbal). Als ouder/coach en manager van de teams van mijn kinderen, ben ik intensief betrokken geraakt bij het spelletje , waar ik zelf altijd veel plezier aan beleefde. Als fotograaf volg ik sinds een aantal jaren de sportieve prestaties van de dames van de Hockeyclub Groningen, die met mijn eigen dochter in de goal, 3 jaar in de Hoofdklasse hebben gespeeld. En niet geringe prestatie voor de hockeyclub Groningen, die sinds de fusie tussen Haren en Groningen ook echt een hockeyclub binnen de gemeente Groningen is geworden. Dus geen verwarring meer.

Groningen, september 2019

Jacob Gunter