’t Groningen gevoel van ...

...Niek Hollewand

Mijn eerste reactie nadat mij ten gehore kwam dat ik genomineerd was om onderdeel te worden van een illuster rijtje: “Moet ik over mijn gevoel praten? Wat is gevoel eigenlijk?” Een eerste gevoel van paniek ontstond en al snel daarna geruststelling: “Oh het mag over mijn hart voor sport gaan, daar voel ik wel iets voor”.

Speler
Mijn gevoel voor sport is gegroeid in het aantal rollen. Op jonge leeftijd ben ik begonnen met voetballen in Veldhoven (Noord-Brabant). Toen ik merkte tijdens de tekenlessen op de basisschool dat ik een hoger cijfer kreeg bij het maken van een tekening met PSV logo en dat zonder PSV shirt deelnemen aan de gymles garant stond voor plagerijen, groeide mijn gevoel voor de sport voetbal alleen maar meer.

Trainer/Coach
Toen ik in mijn pubertijd merkte dat ik het leuk vond om jonge getalenteerde of enthousiaste voetballers te helpen beter te worden, is mijn trainerscarrière gestart. Van ROHDA Raalte E10, E6, E4, E1, C1 A1 en Go Ahead Eagles D1 ben ik als trainer/coach en stagiair bij FC Groningen beland. Ondertussen had ik ook het CIOS en de opleiding Sport, Gezondheid en Management afgerond op de Hanzehogeschool Groningen.

Sportorganisatie- en marketing
Zelf voetballen is mede door aanhoudende knieproblemen beperkt gebleven tot 2 wedstrijden op hoofdklasseniveau en vele wedstrijden bij Groen-Geel uit stad. Eenmaal werkzaam in de kantoororganisatie van FC Groningen groeide mijn passie voor sportmarketing en evenementen. Tijdens een congres omschreef een zelfbenoemd voetbalprofessor uit Liverpool dat voetbal eigenlijk helemaal geen leuke kijksport is. 95% van de tijd gebeurt niet veel meer dan een opbouw van achteruit, een ingooi, tactische loopacties van spelers die de bal niet krijgen, balverlies op het middenveld, een blessure, etcetera. Echter, juist die 95% verveling maakt die andere 5% uniek en bijna onbeschrijfelijk. Dat euforische gevoel bij een goal, de extase in een roes van onoverwinnelijkheid of juist de enorme pijn van sportief onrecht. Als Marketeer denk je dan direct weer aan hoe je deze saamhorigheid en trots kunt vertalen naar bijvoorbeeld city- en regiomarketing. Ik wil dit gevoel van trots voelen als via ik de A28 of A7 Groningen binnenrijd.

Sport inspireert, verbindt en verbroedert

Zelfstandig ondernemer
Inmiddels ben ik mijn eigen bedrijf gestart. Hierbij ligt mijn focus niet alleen op (voetbal)sport, maar op een breder speelveld van sport, onderwijs en zorg. Ik werk aan merkstrategieën, voer marketingcampagnes uit en streef ernaar gezondheid en vitaliteit in de samenleving te verbeteren

Bestuurder
Afgelopen november werd ik gevraagd als bestuurder van volleybalvereniging Amysoft Lycurgus. Deze kans greep ik graag aan, onder anderen omdat ik andere sporten van dichtbij wil ervaren en ik geloof in de kracht van topsport. Er is veel kennis beschikbaar over topsport, breedtesport en gezondheid. De kunst is om deze theoretische kaders optimaal te vertalen naar de dagelijkse sportpraktijk. In mijn rol als bestuurder zet ik mij hier graag voor in.

Gevoel
Zo’n twee jaar geleden bekroop mij het gevoel dat mijn sportbeleving uit meer dan alleen voetbal zou moeten bestaan. Sindsdien golf en fitness ik, heb ik de halve marathon in Haren gelopen en zit ik sinds de start van de Corona-epidemie op de racefiets. En vooral die fietstochten zijn voor mij nog flink beladen. Niet door het fietsen zelf, wel omdat de fiets waar ik nu op race, drie jaar geleden de fiets was waar mijn vaders (sport)hart op 59-jarige leeftijd, totaal onverwachts, stopte met kloppen. Des te meer besef ik me dat sport niet alleen een hobby of werk is, maar een wezenlijk onderdeel van mijn leven. En dat zal altijd zo blijven.