’t Groningen Gevoel van …

…Hans Nijland

Hans Nijland werd op 12 mei 1960 geboren in Amstelveen en groeide op in Hoogezand. Hij is de oudste uit een gezin van vier kinderen. In 1983 richtte Nijland als zelfstandig ondernemer uitgeverij AdRem op. In 1996 verkocht hij het bedrijf en trad hij in dienst bij FC Groningen in de rol van commercieel manager. In september van 1996 werd Nijland directeur van FC Groningen en in die functie bleef bij tot 2019 in totaal 23 jaar actief betrokken bij de Trots van het Noorden. Nijland maakte degradatie én promotie mee, verhuisde met de FC van het Stadion Oosterpark naar Euroborg en behaalde in die periode viermaal Europees voetbal. Absoluut hoogtepunt in de clubgeschiedenis was het winnen van de KNVB-beker op 3 mei 2015. PEC Zwolle werd met 2-0 verslagen en de dagen erna barstte een waar volksfeest los binnen en rondom FC Groningen met als hoogtepunt een huldiging op de Drafbaan in het Stadspark met naar schatting zo’n 25.000 fans. In De Kuip waren ruim 18.000 supporters aanwezig geweest.

Nijland heeft zelf vijf kinderen uit twee huwelijken en is getrouwd met zijn Marieke. Hij werd tijdens en na zijn loopbaan bij FC Groningen diverse keren onderscheiden. Zo werd hij in 2015 verkozen tot Groninger van het Jaar. Ook kreeg bij een onderscheiding van de gemeente Groningen voor zijn verdiensten in de Groningse sportwereld en mocht hij diverse sportprijzen namens FC Groningen in ontvangst nemen. Na zijn afscheid bij FC Groningen is Nijland niet stil blijven zitten. Zo heeft hij zijn bemoeienis met onder meer het bedrijf Hattrick Media en is hij als voorzitter toegetreden tot het bestuur van vv HSC, waar hij zelf ooit ook als speler actief was. Nijland woont in Kropswolde en schreef samen met auteur Tom Knipping een boek over zijn tijd bij FC Groningen. Het boek rolt zeer binnenkort van de drukpersen. Onderstaand een voorpublicatie uit het boek, dat volgens Nijland zijn gevoel met het vak van voetbalbestuurder goed weergeeft:

“Toen Arjen Robben net in opkomst was bij FC Groningen en ik werd benaderd door een makelaar die mij privé 50 duizend gulden bood als ik in staat was Robben bij hem onder te brengen, werd mij steeds meer duidelijk over de jungle waarin ik was beland.

‘Ik weet precies hoe een voetbalclub geleid moet worden’ stond er boven mijn eerste interview in Voetbal International, maar daar kwam ik razendsnel van terug. Zeker in het begin heb in gruwelijk veel fouten gemaakt. De eerste speler die ik haalde, was Marcel Peeper. Die was net hersteld van een zware beenbreuk na zijn enige interland. Dat soort spelers haalden wij in de jaren negentig. Voetballers met een krasje erop. Een zekere Sören Lerby deed zijn zaken. Het hart klopte in mijn keel. Als jochie was ik fan van Ajax, waar hij jarenlang op het middenveld speelde. Lerby kwam helemaal voor ons naar Groningen. We spraken af in Familiehotel Paterswolde. Dat gaat wel heel makkelijk, dacht ik nog. Hij kwam zonder de speler en we werden het eens over een contract van rond de 200 duizend gulden.

Als straatschoffies onder elkaar hadden we meteen een klik. Aan de bar luisterde ik ademloos naar zijn voetbalverhalen in dat gekke Deense accent van hem. Naarmate de avond vorderde, werd het steeds gezelliger. Totdat hij mij vroeg hoe we dat gingen regelen met de commissie. Hoezo commissie? Lerby legde me schoorvoetend uit dat het gebruikelijk was dat de club de makelaar betaalde. Huh? Ik moest de adviseur van de speler betalen? Daar had ik nog nooit van gehoord en ik geloofde er niets van. Ik was net gescheiden en de advocaat die ik in de arm had genomen, moest ik toch echt zelf betalen. Probeerde Lerby mij te belazeren? Dit had niemand mij verteld. ‘Even pissen, ik kom er zo op terug’, zei ik tegen Lerby. Toen ben ik snel door de achteruitgang van het hotel naar buiten geglipt en in mijn wagen gesprongen. Hij heeft me jaren niet meer gezien.”

Het boek ‘Hans Nijland: Boerenbluf op de transfermarkt’ van Tom Knipping is vanaf woensdag 31 maar overal verkrijgbaar. Bestel het boek voor €22,99 online via de website van Nijland (klik op onderstaande link):
https://www.hansnijland.nl/product/boek-hans-nijland-boerenbluf-op-de-transfermarkt/