’t Groningen gevoel van ...

…Jan Tammenga

Opgegroeid in Harkstede en als zoveel andere jongetjes begonnen met voetbal bij de plaatselijke voetbalvereniging. Mijn tafeltenniscarrière begon later, bij de familie Kruizenga in de schuur; met Jaap en Harrie bracht ik daar menig uurtje door achter de tafel en vervolgens werd ik lid de tafeltennisvereniging, TTV Argus. Bij Argus haalde ik mijn tafeltennisdiploma’s A en B en werden de eerste slagen aangeleerd door trainer Wieger Schuur, in de gymzaal iet later werd omgeturnd in MFC de Roemte, waar nu de Borgstee staat.

We hadden destijds een leuke groep tafeltennissers en waren altijd te vinden in de gymzaal als die open was. Vrijdagavond kijken naar wedstrijden van de oud-cracks Jan Iwema, Aldert Sanneman en Bennie Kok en als er dan nog een tafel vrij was lekker zelf spelen. Zaterdag competitie en daarna de tafels opruimen om lekker te voetballen of te basketballen.

Het ging steeds beter met de jonge Jan en al gauw werden toernooien gespeeld door het hele land. Periodiek werd er “centraal” getraind met de Nederlandse jeugdselectie in Zoetermeer met onder meer Danny Heister en Trinko Keen. Anne Vlieg werd toen mijn trainer en coach. Naast veel trainen hebben we heel wat kilometers afgelegd in één van Annes vele superaankopen. Anne was namelijk een kei in het vinden van extrinsieke auto’s met vele snufjes, die na aankoop vaak snel kuren vertoonden. Onderweg voerden we heel wat gesprekken over tafeltennis en hoe het nog allemaal nog beter kon. Als we na een lange rit ‘s avonds weer thuiskwamen was steevast de laatste zin: Morgen is het weer maandag. Ik heb veel van Anne geleerd als tafeltennisser en als mens.

Met TTV Argus ging het ook super; met een goed bestuur, vele vrijwilligers en een mooie sponsor, de plaatselijke verenigde spaarbank later VSB Bank, groeide de club als kool. Anne Vlieg ging de selectietrainingen verzorgen en werd coach van het eerste team. In MFC de Roemte met uitbater Henk Ridderbos volgden promotie na promotie met uiteindelijk het landskampioenschap in 1994 als kers op de taart! Samen met Gert Kobes, Martin Landstra en coach Jan Iwema (“Kop dr veur”) pakten we Bartok uit Born in in een volgestouwde zaal in Utrecht. Terug met de supportersbus was één groot feest! Dat waren mooie tijden in Harkstede en ik denk er met een warm gevoel aan terug.

Na 3 jaar in Duitsland te hebben gespeeld, waaraan ik nog leuke vrienden heb overgehouden, werd ik ingelijfd door Ankerstars in Middelstum. Net als in Harkstede was het in een klein dorp op het Groninger platteland gelukt een situatie te creëren waar vele vrijwilligers, een goed bestuur en ook weer een topsponsor, Anker met directeur Harrie van Meel, toptafeltennis mogelijk maakten. Jan Vlieg als teammanager en Anne Vlieg als trainer/coach complementeerden het geheel. Samen met Dennis Post, Peter Verwey en de uit China ingevlogen Wu Bin werden we landskampioen in 1999. Dit ging niet zonder slag of stoot. We waren al najaarskampioen, maar door rugklachten moest ik de wedstrijd om het voorjaarskampioenschap laten schieten. Er volgde een alles beslissende wedstrijd om het algehele kampioenschap in Apeldoorn. In de aanloop naar die wedstrijd was ik onder behandeling bij sportfysiotherapeut Bert Corbière van Medisch Centrum Zuid. Hij kreeg me weer op de been, maar nog niet zonder pijn. Ik stond in een korset achter de tafel. Met tactisch slim spelen en wat bluf toch lukte het om mijn wedstrijd te winnen en ook het dubbel samen met Wu Bin, waardoor we landskampioen werden. De Volkskrant kopte een dag later met “Middelstum landskampioen dankzij speler met korset”. Toen we na de wedstrijd in Middelstum het kampioensfeest vierden had deze man nergens last meer van.

Sinds kort ben ik teammanager van Klimaatgroepstars (wie zou hier de sponsor zijn!?) in Middelstum niet ver van de big city van Piet van Dijken. Ik woon daar in de Zeeheldenbuurt met mijn vrouw en zoon. Alles lekker dichtbij. Zo big is onze stad toch ook weer niet ????.

We spelen weer op het hoogste niveau. Doel is om nogmaals mee te dingen om het landskampioenschap. Met Colin Rengers, Pim van Schaik en Nederlands kampioen bij de dames Shuohan Men hebben we een mooi jong team in de opbouwfase. Om ook in de komende jaren in de eredivisie te kunnen blijven acteren is het team gecompleteerd met een aantal interessante buitenlandse spelers van Europees niveau. We zijn goed gestart en we zullen na de Corona-periode weer van ons laten horen (www.klimaatgroepstars.nl)!