Sport in Stad nieuwjaarsborrel

Tombola hoogtepunt tijdens levenslustige nieuwjaarsborrel Sport in Stad

Door: Leo Wassing
Foto's: (c) Feiko van der Veen

Een nieuwjaarsborrel op 27 januari 2020. Bij Sport in Stad is niets te gek. En geef ze eens ongelijk, want wat is er nou mooier om op een kille doordeweekse avond nog eens stil te staan bij het wereldkampioenschap van de handbaldames, onder aanvoering van de Groningse Lois Abbingh, vertelt door vader Jans Abbingh? En wat te denken van de onvolprezen GIJS-preses Jacob ‘Cobus’ van Gelder en zijn tombola, waar de rollades en worsten makkelijker van eigenaar wisselen dan in een slagerij. En Lycurgiaan Wytze Kooistra gaf een inkijkje in zijn imposante topsportcarrière. Plaats van handeling was maandagavond uiteraard Café De Wolthoorn in Stad voor alweer de zesde nieuwjaarsborrel van Sport in Stad (SiS).

Kooistra opende de avond door ons mee te nemen naar zijn roemrijke volleybalcarrière, die hem onder meer van Sleen tot Stad en van Bełchatów tot Athene bracht. De 2 meter 9 lange Drent was open en eerlijk over zijn loopbaan, waarin hij uitgroeide tot een belangrijke speler in de Serie A1 en het daardoor qua financiën ook niet slecht heeft gehad. Hij is na zijn topsportcarrière het oude nest niet vergeten, want doordeweeks traint hij de heren van VC Sleen. Verder heeft Kooistra een druk bestaan en runt hij onder meer zijn eigen kledinglijn. Speciaal voor de tombola stelde Kooistra een Lycurgus-shirt ter beschikking.

Tijdens de pauze vonden de lootjes voor de tombola overigens al gretig aftrek. Ook de penningmeester van SiS is inmiddels op de hoogte van Tikkie en zodoende konden ook mensen zonder cashgeld bij Jacob van Gelder terecht voor een stapel lootjes. Dagblad van het Noorden-verslaggever William Pomp had veruit de meeste loten en dat betaalde zich later op de avond uit, want hij ging naar huis met een gesigneerde foto van Lois Abbingh inclusief fotolijst. De absolute hoofdprijs was een fiets (die je zelf nog in elkaar dient te zetten) ter waarde van 250 euro. Oud-Nic.’er Niels Tamminga nam de fiets uiteindelijk mee naar huis, omdat Kooistra zo vriendelijk was geweest om de fiets terug te geven nadat hij al twee prijzen uit de tombola in bezit had. Uiteraard een dankwoord aan O42, Bloemenmozaïek, Wytze Kooistra, SAMEN. Lycurgus, Donar, GIJS, Café De Wolthoorn, Jumbo Overwinningsplein, Nic., Jans Abbingh, Stadjershal, Kartracing en Bowling Groningen, Martini Sparks en Wouter Sipma voor hun inbreng in de traditionele tombola!

Jans Abbingh tot slot nam de zaal mee voor een cultuur sportief reisverslag over Japan, waar hij in december de prestaties van zijn dochter op de tribune van dichtbij heeft meegemaakt. Jammer genoeg zat de familie Abbingh tijdens de finale gewoon voor de buis in Nederland, maar desalniettemin werd vader overrompeld door het winnende doelpunt van dochterlief waarmee de handbaldames geschiedenis schreven. Hij heeft naar eigen zeggen, terecht, een traantje weggepinkt. Lois is sowieso bij ieder legendarisch handbalmoment betrokken: de Groningse was erbij toen Oranje voor het eerst zilver behaalde op een EK, ze maakte het eerste Oranje handbaldoelpunt ooit op een Olympische Spelen en besliste dus het afgelopen WK. Een trotse vader die in augustus van dit jaar opnieuw naar Japan afreist om zijn dochter in actie te zien, overigens met maar één doel: de wereldkampioen bij de dames werd nog nooit olympisch kampioen, maar eens moet de eerste keer zijn…

De eerste Groninger titels van dit jaar zijn overigens vanzelfsprekend alweer binnen geharkt. Dat 2020 verder een mooi sportjaar mag worden en dat Jans Abbingh op 9 augustus opnieuw een traantje wegpinkt als zijn dochter het onmogelijke waar maakt en de handbaldames naar olympisch goud schiet in Tokio.