
Podcastpotpourri in Wolthoorn
Podcastpotpourri in Café de Wolthoorn tijdens Sport in Stad-feestje
Tekst: Leo Wassing
Foto's: (c) Feiko van der Veen
Losse prietpraat met inhoud. De traditionele nieuwjaarsborrel van Sport in Stad in Café de Wolthoorn gisteravond in een notendop. Daar werd namelijk uitvoerig gesproken over het groeiend fenomeen in medialandschap: de podcast. Overgewaaid vanuit Amerika is de podcast, in dit geval uiteraard op sportgebied, een extraatje voor de liefhebber. Niet RTV Noord of Dagblad van het Noorden was in onze provincie de eerste. Nee, twee studenten van de Rijksuniversiteit zijn in augustus, in samenwerking met Wouter Holsappel van OOG TV, een podcast begonnen die uitsluitend in het teken staat van FC Groningen: de Kon Veel Minder-podcast. Zij, Thijs Faber en Maarten Siepel, verklaarden het fenomeen podcast, tijdens een live podcastpandemonium in Café de Wolthoorn, vergezeld door Niiwino Geertsema (RTV Noord), Thijs de Jong (Dagblad van het Noorden) en Holsappel.
In een halfuur werd het fenomeen podcast verklaard onder bezielende leiding van de immer geïnteresseerde sportveelvraat Bas Kammenga. Hij heeft inmiddels een dagtaak aan het beluisteren van alle podcasts van Kon Veel Minder, de Koffiecorner van RTV Noord en de Sport Noord-podcast van Dagblad van het Noorden. Maar een podcast is nu al niet meer genoeg voor laatstgenoemde: de krant (!) heeft zelfs een heuse vodcast; inderdaad een videopodcast. Volgens De Jong is de podcast serieuzer bedoeld en denkt zijn collega William Pomp zelfs dat NDC Mediagroep de podcast als verdienmodel wil gaan gebruiken. “De krant moet het zonder subsidie doen”, aldus Pomp, waarna gelach volgt vanuit de zaal.
Volgens Geertsema is de kracht van podcasts dat je meer vrijheid hebt dan op tv of radio. “De allereerste aflevering was op de dag dat Hans Nijland zijn vertrek bekendmaakte. Toen was de eerste podcast al gemaakt. Maar door die vrijheid én de faciliteiten bij RTV Noord, hebben we ’s avonds zo snel mogelijk een nieuwe podcast gemaakt. Een primeur dus: twee podcasts op één dag. Later gebeurde het opnieuw toen Ron Jans zijn vertrek aankondigde. Het lijkt wel ‘podcastjepesten’ van FC Groningen, maar we konden er gelukkig heel actueel op inspringen.”
Het journaille aan tafel benadrukt dat ze zich niet blindstaren op luistercijfers. Een goede podcast moet volgens de kenners voldoen aan de juiste lengte, al verschilt de lengte per podcast. “Je hebt meer ruimte voor achtergrond”, zegt De Jong. “Het gaat ons ook meer om verdieping dan actualiteit. En het is belangrijk dat er een band is met de presentator, waardoor je als luisteraar terugkomt.”
Na het eerste gedeelte over de podcastpotpourri is het de beurt aan stukjesschrijver en korfballegende Kees Vlietstra. Op geheel eigenwijze blikt hij terug op 2018. Nou ja, eerder op de jaren daarvoor, maar zijn belevenissen leiden hoe dan ook tot hilariteit in het café. “Maar what happens in Café de Wolthoorn stays in Café de Wolthoorn”, aldus Vlietstra die wat wegheeft van een stand-up comedian.
Het tweede gedeelte over de podcast wordt vakbekwaam aan elkaar gevlochten door SiS-preses Martijn van der Veen. Ook André van den Ende (beter bekend als Zwoebe), co-host van de Sport Noord-podcast, en Pomp discussiëren mee met Geertsema en Faber over een aantal stellingen die de nodige reacties uitlokken. “Donar is afhankelijk van wat gelukjes in Europa”, “FC Groningen-aanwinsten laten zien van toegevoegde waarde te zijn”, “Vraagtekens bij het aankoopbeleid van FC Groningen”, “Ik doe nu werk wat 4 fte in de jaren ’90 deden” en “het beleid van FC Groningen is prima”, zijn wat oneliners die zijn blijven hangen.
Het hoogtepunt van de avond moet dan nog komen en dat is zoals elk jaar de tombola onder leiding van Jacob van Gelder. De clubvoorzitter van GIJS heeft de loterij wederom tot in de puntjes voorbereid. Rollades, leverworsten, bloemen, kaarten voor GIJS, Lycurgus, Donar en FC Groningen: de prijzen razen je om de oren. Maar de absolute hoofdprijs is toch wel het potje blitz-dammen tegen regerend wereldkampioen Roel Boomstra en zijn secondant Wouter Sipma. Tot in de late uurtjes probeert ook Jan A. van der Veen zijn mannetje te staan op het dambord.
Het sportjaar 2018 was voor Groningse topsporters en supertalenten al met al een ongekend succes. Liefst 89 titels zijn binnen geharkt. Boomstra en Schulting hebben onlangs voor de eerste titels van dit jaar gezorgd. Laten we hopen dat het recordaantal van 89 titels dit jaar alweer sneuvelt, zodat we volgend jaar tijdens de nieuwjaarsborrel met trots kunnen terugblikken op een fantastisch sportjaar. En die vele titels is koren op de molen voor de podcastfanatici, want het fenomeen is nog lang niet volgroeid als we de kenners mogen geloven.