Nic. honderd jaar!

Tekst: Niels Tamminga
Foto's: Diann Flokstra

Zaterdagavond 8 uur, de kantine staat nog vol, het begin van de wedstrijd loopt iets uit, zodat de dorstige toeschouwers nog tijd hebben om hun keel te bevochtigen. Na een biertje genuttigd te hebben besluiten ze naar de zaal te gaan, net op tijd voor het voorstellen. Het is lastig om naar Nic. te kijken met ogen die zich niet laten vertroebelen door de mooie geschiedenis. De korfbalvereniging viert dit jaar haar 100ste verjaardag. En met zo’n rijke clubhistorie dreigen de gedachten vaak af te dwalen naar succesvollere tijden. Weet u dat nog? Toen met Taco Poelstra, of Michiel Gerritsen of met Ricky Wu? Op deze avond zijn deze namen niet aanwezig en is het aan nieuwe spelers om hun plekje in de geschiedenis te verdienen. De omroeper heeft geen boekje nodig om de nieuwe helden om te roepen. ‘Met nummer 2 is het Kylie Wetsema! En met nummer 3 Demi Wetsema!’ Het hart maakt een sprongetje wanneer deze meiden het veld in dartelen. Kunnen deze twee blonde zussen de gebroeders Vlietstra doen vergeten? ‘Met nummer 16… Tom van Os!’ Zijn shirt verhult de tattoos op zijn lichaam, alleen bij het rollen van zijn spierballen is er een tekst zichtbaar. ‘Met nummer 20 is het Gerben Boonstra!’ Een lange Fries zonder een grammetje vet. De Groningse aanvoerdersband trots om zijn arm. Zijn jonge blik nog onrustig, zoekend naar de bevestiging van zijn talent.

De wedstrijd begint nerveus, er is strijd, maar weinig goals. De koppies opgezweept door het publiek willen sneller dan hun techniek aan kan. De ervaring om te wachten op de juiste kansen is er niet. Langzaam vallen de scores, dan weer aan Groningse zijde, dan weer aan de Friese. Voor de rust besluit de bal net iets vaker door de verkeerde mand te vallen. Rust 10-12.

De kantine wordt opgezocht. Waar gaat het heen met de vereniging. 100 jaar is een leeftijd om trots op te zijn, maar het liefst worden er nog 100 jaren aan vastgeplakt. Is dit mogelijk met de huidige sportbeleid van de gemeente? Alle korfbalclubs in Groningen hebben moeite om de eindjes aan elkaar te knopen en Nic. is daar geen uitzondering op. De mogelijkheden van zaalhuur zijn helaas ook zeer beperkt. Weet u dat nog? De Wijerthal? Een gepasseerd station. Er dient verder gekeken te worden. Een pittige uitdaging voor de voorzitter Gert Bernardus, die desondanks vol goede moed zit. Een steuntje in de rug van de gemeente zou daar wel zeer welkom bij zijn.

Nic. komt furieus uit de kleedkamer. Waarschijnlijk een donderspeech van Kees Vlietstra, heeft hij vaker gedaan. https://www.rtvnoord.nl/nieuws/219192/Door-de-mand-Kees-Vlietstra-neemt-hooi-op-z-n-vork . De Wetsema’s bijten van zich af, Van Os laat zijn spierballen rollen en Boonstra gooit zijn ziel en zaligheid in de strijd. Groningen-Friesland is altijd beladen en de scheidsrechter heeft moeite om alles onder controle te houden. Waar Nic. de korfballeaguegeschiedenis heeft, heeft KV Heerenveen oud korfballeague spelers. De Stadjers zijn ondanks hun passie helaas nog niet zo ver. De wedstrijd gaat dan ook verloren in 22-23.

De namen van de toekomst hebben nog even tijd nodig. Mogelijk dat we dan over een aantal jaar kunnen zeggen, weet u dat nog? En dan verwijzen naar de Wetsema’s die op dit moment al te bewonderen zijn in het Alfa College. En zo zijn er veel meer namen die hun plekje in de geschiedenisboekjes proberen te veroveren. Conroy de reuzendoder uit Ierland. De gebroeders van Haastrecht. Bernardus, Janssen en van der Ploeg en de nog nieuwere sterren van der Woude en Prins. Er is echter een naam die altijd al verbonden en voor altijd verbonden zal zijn aan Nic.. Truus die nooit haar tweede jeugd heeft verloren. Hetzelfde geldt voor Nic. dat met haar 100 jaar wederom bezig is om zijn zoveelste jeugd te hervinden. Vlak voor ik vertrek krijg ik een knuffel van Truus. “Fijn dat je er weer was.”

Wilt u ook de sterren van de toekomst zien vlammen en wilt u ook een knuffel van Truus? Zondag 15 maart is de volgende thuiswedstrijd van Nic. en is het wederom Friesland vs. Groningen. Tijd voor revanche! Ik heb me laten vertellen dat er nog enkele kaarten beschikbaar zijn.

Over Niels Tamminga: Hij stond jarenlang te boek als een van de beste rebounders in korfballand en was captain van de Groningse trots Nic. Niels Tamminga maakt tegenwoordig met succes de tennisbanen onveilig als lid van TC Hoogkerk. Hij is Master change-management en is bij Univé business informatieanalist. Niels maakt deel uit van het schrijverscollectief van Sport in Stad.