GIJS Kampioen Eerste Divisie

Door Jan A. Van der Veen
Datum: 18 maart 2018
Fotoserie: Feiko van der Veen

Zoals verwacht heeft GIJS met groot vertoon van macht het kampioenschap van de Eerste divisie bemachtigd. Uitgerekend in Friesland was het team van coach Arjan Peters en preses Jacob van Gelder het Toekomst Team van Heerenveen in de finale van de play offs voor de tweede maal in een week veel te machtig: 9-3. Op het ijs van thuisbaan Kardinge was al met 10-4 gewonnen. Van de 855 aanwezigen in Fryslan kwamen er 350 met bussen en auto's uit Groningen. Zij zorgden met toeters, trommels en een handvol Groningse vlaggen voor een amusant sfeertje. De Friezen keken er met glazige ogen naar, maar konden tegelijkertijd bewondering opbrengen voor het wonderbaarlijk seizoen van de Gijssies.

Wonderbaarlijk was het wis en zeker. GIJS speelde 24 officiele matches, 18 regulier en 6 in de play offs. Al die confrontaties leverden triomfen op. En het doelsaldo was exceptioneel. Maar liefst 201 keer verdween de puck in het doel van de tegenpartij. Slechts 50 maal arriveerde de schijf tegen het netje van GIJS. De conclusie moge zijn dat GIJS veel te groot voor een servet is, doch tegelijkertijd veel te klein voor een tafellaken oftewel spelen in de BeneLiga waaruit de Stadjers een jaar geleden op vrijwillige basis zijn vertrokken. Het was een lijdensweg met permanent zeer verre uitreizen en talloze verliesbeurten. Gewoon niet te doen voor amateurs met banen of studieverplichtingen.

Op de hamvraag hoe nu verder met GIJS is nog geen antwoord mogelijk. Vragen te over. Willen de Stadjers weer hogerop dan zijn pakweg zes sponsoren nodig a raison van 25 mille om vier kundige binnenlandse of buitenlandse krachten aan te kunnen trekken. En uiteraard ook extra trainingsintensiteit. Pas dan zou GIJS hogerop een riedeltje mee kunnen blazen. Gewoon in de Eerste divisie blijven is ook een optie. Maar ja, daar worden de spelers en met name de talenten niet beter van gezien de magere oppositie. En dan is er nog een suggestie van de NIJB om onder de BeneLiga een Eredivisie te 'hangen'. Mist is nog aan de orde over het hoe en wat en eventueel wanneer. Vooralsnog is GIJS even helemaal los. Korte tijd na de kampioensmatch in Heerenveen arriveerde de complete GIJS-familie in het vertrouwde Kardinge. De bierkranen gingen in de overdrive. Het is de kampioentjes en hun hondstrouwe aanhang gegund.