Geen applaus voor Donar

Foto's: (c) Arnold Meijer

Het was een bijzondere avond in MartiniPlaza, zaterdag 3 oktober 2020. Voor het eerst ooit mochten er geen toeschouwers aanwezig zijn bij een competitiethuiswedstrijd van de basketbaltrots van het Noorden. Wedstrijden in het profbasketbal kennen hun oorsprong in de behoefte van supporters en liefhebbers geld te betalen om bij wedstrijden aanwezig te zijn. Die tijden liggen door de komst van sponsorgelden en voor de echt grote competities ook media-inkomsten, ook alweer ver achter ons. Voor Donar en MartiniPlaza zijn de verkoop van respectievelijk fanartikelen en drankjes een andere inkomstenstroom. Maar tegenwoordig zijn revenuen vanuit de wedstrijddag niet meer het enige dat een profclub drijvend houdt.

Een ander belangrijk verschil met pakweg een halve eeuw terug is dat het publiek tegenwoordig niet meer perse lijfelijk aanwezig hoeft te zijn om iets van de wedstrijd te kunnen volgen. Via internetstreams worden alle relevante wedstrijden in de huiskamer of desgewenst elke andere plek op aarde gebracht. Het fenomeen werd zo’n tien jaar geleden geïntroduceerd en is sinds vijf jaar bij vrijwel alle clubs gemeen goed. In deze periode van coronamaatregelen komt die bijkomstigheid dat wedstrijden ook op afstand te volgen zijn, nu opeens prominent in beeld. Zijn en blijven mensen net zo betrokken als ze Donar vanuit hun luie stoel kunnen aanschouwen? Liggen er niet teveel andere verleidingen op de loer in de eigen omgeving?

Zaterdagavond deed Donar er alles aan om het sfeertje vanuit MartiniPlaza door te geven aan de kijker thuis. Met een uitgebreide voorbeschouwing en aansluitend de gebruikelijke live-registratie mét commentaar door RTV Noord. Donar behield in de vrijwel lege hal drie kwarten lang de focus en rolde nieuwkomer Almere Sailors volledig op. 124-64 stond er op de borden rond de klok van negen uur. Willem Brandwijk werd topscorer en het goede nieuws was de aanstaande terugkeer van Juwann James, die in een oefenwedstrijd onlangs geblesseerd raakte en ‘slechts’ een kneuzing bleek te hebben opgelopen. De komende wedstrijden tegen Apollo (7/10, thuis), Heroes (11/10, uit) en Landstede (18/10, uit) zal hij nog ontbreken, net als de steun van het publiek. Want het toeschouwersverbod loopt tot minimaal dinsdag 20 oktober.