FC toont na rust ware gezicht

Foto’s: (c) Orange Pictures
Tekst: Bas Kammenga

FC Groningen speelde zondagmiddag 21 februari in het Abe Lenstra Stadion een matige eerste helft en een overtuigende tweede helft. Met een behoorlijk gemankeerd middenveld bleef de Trots van het Noorden evenwel de eerste 45 minuten nog op de been. Het ontbreken van Azor Matusiwa, Ramon Lundqvist en Ahmed El Messaoudi leverde een piepjonge middenlinie op met Sam Schreck, Daniël van Kaam en Tomas Suslov als gelegenheidstrio. Toen de toch zeer ervaren achterhoede aan het einde van de eerste helft een steekje liet vallen, leek voor Groningen een nederlaag aanstaande.

Maar met hernieuwde krachten keerde de FC terug uit de kleedkamers. Het zware veld had de woensdag ervoor nog te lijden gehad van de bekerontmoeting tussen Heerenveen en Feyenoord. Ook de thuisploeg leek niet meer vol energie door de tweede helft te kunnen komen. Het wisselen van Lasse Schöne was daar wellicht ook debet aan. De uitwerking op de wedstrijd was voor FC Groningen in ieder geval gunstig. Jörgen Strand Larsen was met een kopbal tegen de onderkant van de lat dichtbij de gelijkmaker en ook Paulos Abraham was dichtbij de 1-1.

In de slotfase was het Tomas Suslov, een 18-jarige Slowaak, die de Noordelijke Derby deed uitdraaien op een puntendeling. Suslov vuurde een vlammend schot van zo’n 25 meter en verschalkte daarmee Heerenveen-doelman Mulder. Suslov eerder vervolgens bij het vieren van de goal zijn beide eerder deze maand overleden oma’s en droeg het doelpunt na de wedstrijd ook nog eens op aan alle andere mensen in en rond de club, die het moeilijk hebben met de hele corona-situatie. Voor FC Groningen duurde de wedstrijd net te kort om nog verder door te drukken.

Op basis van de gehele wedstrijd konden beide ploegen vrede hebben met een punt. De onderlinge afstand tussen beide clubs blijft acht punten. FC Groningen staat zesde en Heerenveen tiende. Er zijn nog 11 speelrondes te gaan in de Eredivisie. Op zondag 11 april om 14.30 uur is de ‘return’ in het Hitachi Stadion!