FC komt aanvallend op stoom

Foto's: (c) Orange Pictures

De Eredivisie is inmiddels tot zo’n 20% gevorderd. Daarvan werd grofweg zo’n 20% met zo’n 20% stadionbezetting afgewerkt. De Nederlandse voetbalcompetitie is in Coronatijd verworden tot een redelijk troosteloos geheel. Na drie maanden begint evenwel de gewenning op te treden. Zonder de alom geroemde extra steun van 20.000 fans werd Ajax door FC Groningen in Euroborg van het veld gespeeld. En zonder de steun van een handvol fanatieke supporters werd er in Sittard een glansrijke zege gepakt.

Het is tijd om een eerste tussenbalans op te maken. Waren de geluiden over de defensie in de prille beginfase van de competitie nog overwegend negatief, inmiddels heeft de achterban de voltallige verdediging in haar hart gesloten. Sergio Padt zou bezig kunnen zijn aan zijn laatste, maar mogelijk ook zijn beste seizoen in de Groene Kathedraal. Damil Dankerlui is na een stroeve start in aanvallend opzicht ook van waarde gebleken en wacht op zijn eerste treffer door een schot van afstand. Van het centrale duo Ko Itakura en Wessel Dammers heeft laatstgenoemde een behoorlijke gele-kaartenlast. Linksback Bart van Hintum bewijst zijn waarde als superfitte routinier.

Op het middenveld is het behouden van controleur Azor Matuwisa een gouden greep gebleken. Daniël van Kaam is een vaste waarde in die linie en Ramon Lundqvist maakte onlangs plaats voor Ahmed El Messaoudi, die de drie aanvallers flink aan het scoren heeft gekregen. Rechtsbuiten Alessio da Cruz begint steeds fitter te worden en Patrick Joosten aan de linkerkant, lijkt alleen maar sterker door de hete adem in de nek van zijn directe concurrent Gabriel Gudmundsson. Spits Jörgen Strand Larsen heeft er inmiddels ook drie inliggen en daarmee is de spreekwoordelijke ‘ketchupfles’ aan de orde.

Met vijf gemaakte goals in de afgelopen twee duels maakte FC Groningen er in 180 minuten méér dan in de 450 daarvoor. En met slechts twee tegentreffers in de laatste vier duels, heeft trainer Danny Buijs zijn defensieve zekerheid ook weer helemaal voor elkaar. De Trots van het Noorden heeft de komende drie duels met Feyenoord-uit, vervolgens de interlandbreak en aansluitend Vitesse-thuis en Willem II-thuis op papier een uitdagend programma, maar heeft – behalve Heerenveen – tegen die tijd ook alle andere clubs in de bovenste helft van de ranglijst ‘gehad’.

De breedte van de selectie zal in het geval van blessures bepalen hoe stabiel FC Groningen kan blijven presteren. Met het afnemende aantal coronagevallen in Noord-Nederland heeft de club bovendien een geografisch voordeel bij de beschikbaarheid van spelers. Tot dusver hoefde alleen reservedoelman Jan de Boer slechts één keer wegens corona buiten de wedstrijdselectie te blijven. Daarmee is de FC één van de weinige teams die in de basiself nog niet gehinderd werd door het virus. Het grootste gevaar daarvoor ligt overigens half november op de loer als een flinke handvol internationals weer door Europa reist en in december als veel speler een langere periode in de eigen familiekring zullen verkeren.