Europees sprookje Donar is uit

Foto’s: (c) Arnold Meijer

Donar is er woensdagavond 27 november niet in geslaagd een vervolg te geven aan het Europese avontuur in de FIBA Europe Cup. Na een uitstekend eerste halfuur tegen Charleroi en een maximale voorsprong van 15 punten, werden in het allesbeslissende vierde kwart alle voorgaande 23 gespeelde kwarten in de groepsfase teniet gedaan. Een ontluisterend kwart (8-29) zorgde voor een 64-78 eindstand. De Belgen van Charleroi hadden het geluk dat hun landgenoten uit Brussel in de slotfase bij Pinar een 86-87 voorsprong uit handen gaven en een 93-90 nederlaag leden. Daardoor ging naast Pinar uit Turkije ook Charleroi door naar de laatste zestien van het vierde Europese toernooi.

Voor Donar een zware domper dat deze fase voor het eerst in vier seizoenen niet werd bereikt. Juist in het seizoen dat Zwolle en Leiden wel doordrongen tot de volgende groepsfase van de FIBA Europe Cup. Voor de mannen van Erik Braal is het nu uithuilen en opnieuw beginnen en dat zal komende zaterdag gebeuren in en tegen Den Bosch, dat op voorhand al niet kon deelnemen aan Europees basketbal vanwege het beperkte aantal tickets voor Nederland.

Voor Donar is het van groot belang om dit jaar in de Dutch Basketbal League hoger te eindigen dan de vierde plek van afgelopen seizoen. Want naast de genoemde vier Nederlandse ploegen heeft ook Feyenoord uit Rotterdam Europese ambities uitgesproken. De landskampioen (en eventueel de runner-up) van 2020 heeft uiteindelijk weer het eerste recht op deelname aan de voorronden van de Basketbal Champions League. Voor de inschrijving in de voorrondes van de FIBA Europe Cup is vervolgens de stand van de reguliere ranglijst na 32 wedstrijden van toepassing voor de toewijzing van tickets. Behalve dat Europese belang voor het komende seizoen, zal Donar zeer gebrand zijn om de titel naar Groningen terug te halen. De eerste plek in de reguliere competitie staat ongetwijfeld hoog op het verlanglijstje na de uitschakeling in Europa. Daarnaast staat de NBB-beker nog op de rol. Komende zaterdag, 30 november, wordt de tegenstander in de achtste finales van het bekertoernooi bekend.