Donar is landstitel kwijt

Door Jan A. Van der Veen
Foto's (c) Arnold Meijer
1 Juni 2019

Optimisten waren er zaterdagmiddag nog legio in het mudvol (4.200 toeschouwers) MartiniPlaza. 4.000 fans van Donar gingen vol voor een triomf en een daaraan gekoppelde beslissende zevende match op zondagmiddag in Zwolle. Ondanks hartstochtelijke aanmoedigingen is het er niet van gekomen. Donar ging met 78-71 ten onder waardoor Zwolle voor het eerst in de historie landskampioen is. Terecht, Zwolle speelde dit seizoen tien keer tegen Donar en won maar liefst acht matches. Minpuntjes van Donar in het slotaccoord waren twee technische fouten voor oppercoach Erik Braal, hij moest vlak voor rust inrukken, en dezelfde twee straffen voor Arvin Slagter. Feitelijk is het seizoen voor Donar als een nachtkaars uitgegaan.

De onttroning van Donar komt niet zo maar ineens uit de lucht vallen. Vrijwel het complete seizoen met dus af en toe een uitzondering, was sprake van labiel gedoe. De ene match acteerden de strijders van Erik Braal en Meindert van Veen als vanouds met een geweldige teamspirit, prima in aanvallend en verdedigend opzicht. Korte tijd later was het weer helemaal niets. De met afstand duurste ploeg van het land liet zich bijvoorbeeld zelfs tweemaal ringeloren door het, met alle respect, nietige Aris uit Leeuwarden waar de spelers bij wijze van acteren voor zuurstokken en zakken spekkies. Zelfs de meest trouwe fans moeten zich op die momenten bekocht gevoeld hebben.

Donar heeft het seizoen dus afgesloten met alleen de Super Cup, die ten koste van Leiden werd binnen geharkt. Kwalificatie voor het hoofdtoernooi van de Champions League mislukte, eliminatie in de Achtste finales van de FIBA Europe Cup volgde, Leiden bleek te sterk in de halve finales van de beker, in de reguliere competitie ging Donar maar liefst 12 maal ten onder, in de play-offs waren Den Helder en het inmiddels door innerlijke twisten verscheurde Leiden makkies doch in de finaleserie bleek Donar lang niet opgewassen tegen de geoliede machine van Zwolle's headcoach Herman van den Belt, notabene ooit een leerling van Erik Braal.

De hamvraag is natuurlijk: hoe heeft het zover kunnen komen dat een aantal prachtige jaren is gevolgd door een feitelijke warboel? Het antwoord is niet zo ingewikkeld, een falend technisch beleid. Erik Braal en bestuurslid technische zaken Martin de Vries zijn de verantwoordelijken. Zij zijn de samenstellers van de selectie. In voorgaande jaren hebben zij volop credits gekregen. Nu is het helaas even stil zitten en je van onder tot boven laten scheren. Als in een seizoen drie gerecruteerde spelers terzijde geschoven worden is er iets goed mis. Jordan Callahan, Jobi Wall en LaRon Dendy waren de pechvogels. De ooit zo in Groningen geroemde Lance Jeter werd in allerijl eind 2018 terug gehaald, doch is niet de opperchef van weleer gebleken. Een zeer positieve zaak was de doorbraak van Rookie Rienk Mast, die helaas ernstig geblesseerd is geraakt.

Hopenlijk hebben Erik Braal en Martin de Vries lering getrokken uit het flopseizoen of zoals Thomas Koenis het voor de start van de play-offs omschreef: "Als we geen kampioen worden hebben we gefaald". De hamvraag is nu: bordeert Donar door met het gros van de huidige selectie of volgt er een grondige reorganisatie. Hoe het ook zij, Donar heeft in ieder geval de handen los. Alleen de contracten van Thomas Koenis en Shane Hammink lopen door. Het zou in ieder geval verstandig zijn om type's als Brandyn Curry en Chase Fieler op te sporen. Zij waren echte toppers en verdienden het afgelopen seizoen een royaal belegde boterham bij respectievelijk ESSM Le Portal (Curry) en BC Oostende (Fieler).

Het probleem is dat Donar geen expansiemogelijkheden in MartiniPlaza heeft en dus te weinig geld voorhanden heeft om echte toppers te contracteren. De komst van een echte Sportarena zou uitkomst kunnen bieden. Dan zal evenwel de gemeente moeten faciliteren. Donar heeft zich in ieder geval weer aangemeld voor de voorronden van de Champions League. Er is wel een probleempje. De champ NL heeft recht op een ticket, mits aan de licentie-eisen kan worden voldaan. Het eventuele tweede ticket gaat op invitatie. Zoals het nu lijkt willen Zwolle, Leiden, Den Bosch en Donar graag op 21 juni uit de koker van de FIBA rollen. Het gaat er om spannen wie in welk toernooi gaat acteren.