Donar benut ‘uitvoordeel’

Foto’s: (c) Orange Pictures
Tekst: Bas Kammenga

Het is een bijzonder fenomeen in coronatijden: het spelen zonder publiek. Diverse onderzoeken en steekproeven hebben aangetoond dat het befaamde thuisvoordeel in diverse takken van profsport is verdwenen. Er lijkt in een aantal gevallen zelfs sprake te zijn van een uitvoordeel. Door dit levende experiment dat nu al meer een jaar duurt, is wetenschappelijk aangetoond dat de aanwezigheid van thuispubliek dan toch het verschil maakt en niet per se de eigen thuissituatie of de kortere reistijd.

Sterker nog, er lijkt bij sommige thuisteams iets te ontbreken dat als ‘concentratie’ of ‘wedstrijdscherpte’ kan worden omschreven. Het kost thuisteams meer moeite de intrinsieke spanningsboog op te roepen. De aanmoedigingen ontbreken en ook nog de motie van afkeuring als een team eens niet naar wens uit de startblokken komt. Coaches hebben moeite dit bij hun teams af te dwingen en spelers hebben nooit geleerd voor lege stadions en sporthallen te spelen. De uitploeg ervaart door de langere wedstrijdvoorbereiding in de vorm van een busreis en soms ook nog een hotelovernachting, juist wel dat collectieve groepsgevoel en groeit ‘on the road’ extra naar elkaar toe.

Het seizoen van Donar is hiervoor welhaast exemplarisch te noemen. In het doorgaans redelijk moeilijk ‘te nemen’ MartiniPlaza ging de Groningse ploeg al viermaal onderuit. Tegen Den Helder, Den Bosch, Zwolle en Rotterdam. Leiden kan zaterdag 10 april zomaar het kwintet compleet maken. Hoewel, met Leiden liggen de verhoudingen misschien anders. Donar verloor in het jaar 2021 juist twee keer in Leiden en het is überhaupt de vraag of de Zuid-Hollandse ploeg de weg naar Groningen nog weet te vinden. Door alle omstandigheden is het maar liefst 23 (!) maanden geleden dat de ploeg in MartiniPlaza speelde. Op 11 mei 2019 won Donar in de halve finale van de play-offs met 84-71 van Leiden. Sindsdien gingen de Groningen vijfmaal achtereen op bezoek in Leiden.

De ploeg lijkt af te stevenen op de eerste plek van de ranglijst met het thuisvoordeel in de complete play-offs, voor wat dat voordeel nu dan ook waar is. De strijd om de tweede plek is ongemeen spannend na Paasmaandag. Den Bosch won van Feyenoord en Donar pakte in Zwolle een prima zege door met name een zeer sterke tweede helft: 72-91. Beide selecties waren door blessures niet honderd procent inzetbaar, maar de periode na rust zal de mannen van coach Ivan Rudez vertrouwen hebben gegeven.

Het lijkt dan ook het ideale moment voor Donar om zaterdag 10 april te laten zien dat Leiden niet zo onverslaanbaar is als de ranglijst wellicht doet vermoeden. De koploper verloor tweemaal in Den Bosch en ging eerder thuis onderuit tegen Zwolle. Na de forse 98-67 zege op Donar van 16 januari, wist de ploeg duels tegen Elite A-teams sowieso nooit met ruime cijfers te winnen: +8, +3, -1, -9, +6, +10, +5, -16, +3, +4. Het doelsaldo van Donar én Leiden is momenteel exact gelijk: +200. Het bekertoernooi voor DBL teams van belooft van 24 april tot en met zondag 2 mei een mooie opwarmer te worden voor de play-offs die tussen 8 en 30 mei in sneltreinvaart worden afgewerkt. Het is lang geleden dat de titelstrijd zo onvoorspelbaar was, als dit bijzondere seizoen 2020/2021.