Hilarisch feestje Sport in Stad

Door Jan A. Van der Veen
16 januari 2018

Informatief, meeslepend, vakkundig, hilarisch. De traditionele Nieuwjaarsinstuif in Café de Wolthoorn gisteravond van Sport in Stad in een notedop. De gastsprekers Marianne Timmer en Adriaan Helmantel alsmede tombolachef Jacob van Gelder straalden van oor-tot-oor over het enthousiasme van de 54 sponsoren, donateurs en medewerkers van Uw aller site. De hele performance werd vakbekwaam aan elkaar gevlochten door SiS-preses Martijn van der Veen. Hij was met name opmerkelijk goed op de hoogte van de handel en wandel van drievoudig Olympisch schaatskampioene Marianne Timmer.

Het openingsnummer was een samenvatting van de historische match in Europees verband van Donar versus de Cyprioten van Keravnos. Donar won met maar liefst 40 punten verschil en Thomas Koenis was de gebraden haan. Hij produceerde 7 driepunters uit 7 schotpogingen. Ongekend! Het enthousiaste commentaar was van Karel Jan Buurke en analist Hein Gerd Triemstra. Na een klaterend applaus sprak Martijn van der Veen de legendarische tekst "We vragen RTV Noord morgen wel even om toestemming voor het uitzenden van de beelden".

Vervolgens trad Marianne Timmer voor het voetlicht. Na een mooie compilatie van haar Olympische titels in Nagano en Turijn van de hand van RTV Noord-verslaggever Henk Elderman ging onze Queen in op een tiental stellingen. Dat deed ze met verve. Het eens zo schuchtere meisje uit Sappemeer is in de loop der jaren uitgegroeid tot een boeiend causeur met nog immer vreugdevolle blik. Het ontlokte Jeroen de Grijs tot de woorden "Verdorie, ik ga straks vol voor Marianne." Maar ja, Marianne stond onder toezicht van haar moeder en een tante. Pech dus voor Jeroen.

Adriaan Helmantel trad daarna op aan de hand van fotomateriaal vanaf z'n jeugd in Westeremden tot de figuur, die hij nu is. De zeer succesvolle trainer, coach, ploegleider van Team Sunweb met kleppers als Tom Dumoulin en Wilco Kelderman gaf een helder inkijkje in de werkwijze van de professionele wielerformatie, die in 2017 ongekende successen aaneen reeg met de Giro-triomf van Tom Dumoulin, de wereldtitel tijdrijden van diezelfde Dumoulin, de wereldtitel tijdrijden van Team Sunweb en de wereldtitel tijdrijden van de ladies van Team Sunweb.

In de late uurtjes volgde het slotaccoord met de traditionele tombola onder het genot van vele drankjes en bittergarnituren. Een hilarische happening. Highlights: de damvirtuozen Roel Boomstra en Wouter Sipma vallen vier keer in de prijzen met tickets voor FC Groningen, Donar, Lycurgus en GIJS. De jongeheren kwamen niet meer bij van het lachen. Nic.-coach Jan Jouke Flokstra en zijn voor LDODK spelende zoon Tim pakten ieder een fraaie leverworst mee. Taco Poelstra won een rollade, die beschikbaar was gesteld door z'n vriendin Marloes Bellinga. Grote verliezer was oud-international Arie Haan. Hij had een partijtje loten gekocht met de bedoeling om een rollade te winnen en het vlees vandaag mee te nemen voor familie in China. Nee dus, Arie verliet de tent met lege handen, maar was wel opgetogen over het memorabel avondje Sport in Stad. "Wanneer zijn we hier weer?", waren z'n afscheidswoorden.

Sport in Stad dankt voor het beschikbaar stellen van de prijzen de sponsoren Coop Bellinga Niekerk, O42, Bloemenmozaïek Haren/Lewenborg/Paddepoel, Zuca, Café de Wolthoorn, Jacob van Gelder Producties, de Effectief Groep, Martini Hotel Group, De Stadjershal, Bowling- en Kartcentrum Groningen en Stadsbakker Meijer. Ook uiteraard diepe dank aan Marianne Timmer, Adriaan Helmantel, Henk Elderman en Karel Jan Buurke.

De Fotoserie is tot stand gekomen via de lens van Feiko van der Veen.
Hartelijk dank!