Donar volle kracht vooruit

Foto’s: (c) Arnold Meijer
Tekst: Bas Kammenga

Er kan geen misverstand over bestaan: Donar wil zo snel mogelijk verder waar het gebleven was: het winnen van wedstrijden, de jacht op de prijzen en door naar volgende Europese avonturen. Zondag 10 januari was de herstart van de laatste editie van de Dutch Basketball League. Hoewel regerend landskampioen Landstede Hammers drie kwarten lang keurig partij bood, walste Donar in het vierde kwart met groot machtsvertoon over de tegenstander heen.

Achteraf niets dank en lof voor tegenstander Zwolle, dat het in tegenstelling tot Aris uit Leeuwarden, wel aandurfde om het op te nemen tegen de toonaangevende Groningse basketbalploeg. Coach Herman van den Belt had met zijn club het belang van de sport boven die van het sportieve korte-termijnsucces van zijn ploeg. Het werd een walk-over die over de gehele duur van de wedstrijd werd bekeken door gemiddeld ruim 200.000 kijkers. Een fors aantal voor een basketbalwedstrijd. En ten illustratie ruim het dubbele van het aantal kijkers naar FC Utrecht-FC Groningen op betaalzender ESPN, op de late zaterdagavond.

Bij Donar ontbraken Juwann James, Will Moreton en Sheyi Adetunji met blessures en met het oog op het Europese drieluik besloot Donar daags na de herstart van de competitie alsnog Justin Watts aan de selectie toe te voegen. De small forward/shooting guard stond deze zomer al op het verlanglijstje van de zevenvoudig landskampioen, maar kreeg destijds zijn papierwerk niet tijdig in orde. Zijn vervanger werd destijds Henry Caruso, die tegen Zwolle dan weer een van de uitblinkers is. Het creatieve type Watts is zeker een aanvulling op het roster van Donar, maar de grote vraag is of hij na een halfjaar relatieve stilstand en zonder enig wedstrijdritme tijdig ‘in shape’ is om op korte termijn al van toegevoegde waarde te zijn. Watts blijft tot en met eind mei en gezien het aantal van 25 tot 40 te spelen wedstrijden binnen vier maanden, is de toevoeging zeker overbodige luxe om roofbouw op de kern van de selectie te voorkomen.

Voor Donar staan in het eerste deel van de competitie nog vier thuisduels en zes uitduels op het programma, te beginnen met een uitwedstrijd tegen Leiden op zaterdag 16 januari. Op woensdag 3 februari is Den Bosch de volgende tegenstander in MartiniPlaza. Van dinsdag 26 januari tot en met vrijdag 29 januari staat in Den Bosch een vierkamp op de rol tegen de gastheer, Parma uit het Russische Perm en tenslotte het Wit-Russische Borisfen. De volgorde van deze wedstrijden lijkt op papier erg gunstig voor Donar. Aangezien er twee of drie tickets te verdelen zijn in Den Bosch, heeft Donar simpel gezegd drie kansen om de knock-outfase te bereiken. Perm is daarbij de favoriet, maar het thuisvoordeel van de Nederlandse ploegen kan nog wel eens een rol gaan spelen.

In maart wordt de competitie vervolgd met een tien wedstrijden tegen de overige ploegen die na elf duels de top-6 van de ranglijst zullen vormen. De punten van de eerste ronde worden meegenomen en na deze ‘Elite A’ volgen de play-offs in Nederland met acht ploegen vanaf de kwartfinales. Eind maart en eind april staat nog twee Europese weekenden ingepland, eind februari is er nog een periode voor interlands van het Nederlands Team. Als de kalender nog verdere ruimte zou laten, wordt nog overwogen een bekertoernooi met de twaalf ploegen uit de DBL te organiseren. Dit zou voor Donar de eerste kans zijn om een prijs te pakken sinds de ‘triple’ in 2018 met de beker, het landskampioenschap en de super cup.