Groningen Topsportstad!

Door: Jan A. Van der Veen

Groningse sporttoppers hebben dit jaar totop heden ondanks de coronaproblematiek toch al 20 titels binnen gesleept. Shorttrackqueen Suzanne Schulting, ter wereld gekomen in het UMCG, is als vanouds de veelvraat met maar liefst 11 titels. Zij veroverde GOUD op het NK Allround te Heerenveen. Graaide op het EK in Gdansk 4x GOUD uit de ruif: 500m, 1000m, 1500m en klassement Overall. En leverde op het WK in Dordrecht een ongekende prestatie door 6x GOUD met bijbehorende linten om haar hals te hangen. Triomfen dus op 500m, 1000m, 1500m, 3000m en klassement Overall. Voorts met Orange op de relay.

In de slagschaduw van Schulting zorgde Marit Dopheide van Team 4Mijl voor immense vreugde op het EK Indoor in Torun door voor het eerst in de historie met Oranje voor GOUD op de 4x 400m. Dopheide studeerde 5 jaar in Stad, vertrok naar Papendal om zich verder te bekwamen en keerde 1,5 jaar geleden terug naar Groningen om weer onder de vleugels van haar eerdere leermeester Eddy Kiemel te gaan trainen. Jutta Leerdam, student commerciele economie aan de Hanzehogeschool, richtte een eigen commerciele ploeg op en veroverde in Heerenveen GOUD op het NK Sprint.

Roeilady Ymkje Clevering veroverde met de vier-zonder voor de 3e maal op rij de Europese titel in Varese. De aankomende roeitoppers Marg vd Wal en Lucas Keijzer lieten zich kronen tot Nederlandse kampioenen o19. De volleybalstrijders van Amysoft Lycurgus waren bij machte om voor de 3e keer de nationale beker binnen te halen ten koste van aartsrivaal Dynamo Apeldoorn.

Volleyballady Kirsten Wessels mocht zich met Sliedrecht Sport tot landskampioen laten kronen. En basketballer Jef de Vries sleepte met BAL Weert de DBL Cup binnen. Basketballady Jolien Knollema in WBL in dienst van Triple Throat onderscheiden met titel 'Rookie of the Year'.

De teller staat nu dus op 20 titels. Het is de insteek dat er nog tientallen bijkomen. Het is evenwel mede afhankelijk van de ontwikkelingen rondom de coronasores. Het absoluut record van Groningen Topsportstad dateert uit 2018 met 89 titels! Allez mesdames&messieurs!


Jan A. Van der Veen

Over Jan A. Van der Veen

Jan van der Veen werkte jaren voor het Nieuwsblad van het Noorden. Daarna als freelance journalist onder meer voor het Algemeen Dagblad, De Volkskrant, KRO, RTL4, Veronica, Sport7 en SBS om zijn loopbaan vervolgens dicht bij huis af sluiten bij RTV Noord. Altijd in voor nieuwe dingen. Kritisch waar nodig, maar met name enthousiast.