De sportwereld rond in een11-tal vragen: Gerard Bolhuis

Hij is een geboren en getogen Stadjer. De 51-jarige Gerard Bolhuis is bezeten van sport. Hij is een hondstrouw bezoeker van Donar, FC Groningen en af en toe GIJS. Pa Bolhuis was atletiektrainer van Nurmi, maar Gerard ging als kind al z'n eigen weg. Van z'n zesde tot z'n 37ste voetbalde hij bij GVAV/Rapiditas. Z'n favoriete positie in het eerste elftal was rechtshalf. De gebroeders Albert en Willem van der Ark waren z'n teamgenoten. Tegenwoordig is Gerard een keer of twee, drie per week aan het hardlopen in Vosbergen. Gerard heeft een bloemengroothandel op de veiling in Eelde en is eigenaar van Bloemen Mozaïek in Lewenborg en Haren.

Wat is voor jou het indrukwekkendste moment uit de Groninger sportgeschiedenis?
Dat is met afstand het kampioenschap van Donar in 1982 met mannen als David Lawrence, John Franken, Jimmy Moore en coach Maarten van Gent. Donar werd voor het eerst in de historie kampioen. Het was me wat. Een dag om nooit te vergeten.

Leukste sport om naar te kijken?
Basketbal, voetbal en in mindere mate ijshockey. Als ik me maar kan identificeren met clubs en spelers. Dat vind ik het aller belangrijkst. Kijken naar atletiek vind ik ook top. Die meiden en jongens kunnen zich nooit verschuilen achter een ander.

Leukste sport om te doen?
Hardlopen natuurlijk. Het is heerlijk om telkens anderhalf uur intensief bezig te zijn. Bij mij werkt het geest verruimend. Even de kop schoon krijgen en niet denken aan al die duizenden bloemen. Ik hoop altijd dat ik in het bos niemand tegen kom.

Favoriete sporter m/v aller tijden?
Dan kom ik terecht bij Joop Alberda. Hij heeft in Groningen gestudeerd en was speler van Lycurgus. Als coach behaalde hij met Oranje goud op de Olympische Spelen van 1996. Epke Zonderland moet ik ook noemen. Hij is aan de rekstok onverslaanbaar en heeft alles al gewonnen wat er te winnen valt. Epke is een geweldig talent en heeft een enorm doorzettingsvermogen. Hij combineert topturnster met z'n studie geneeskunde aan de RUG en loopt praktijk in het UMCG. Epke is een bijzonder kind.

Grootste ergernis op sportgebied?
Dat spelers op topniveau niet optimaal gemotiveerd zijn. Vanuit zichzelf zouden ze dat moeten zijn. Die gasten verkwanselen hun eigen talent. Het is een regelrechte schande.

Beste sportprogramma op televisie?
Studio Sport en op een andere wijze Voetbal International. Dat is een showtje vol met voetbalhumor. Alleen is Johan Derksen af en toe een beetje te wild, maar dat is zijn rol. Wilfred Genee was hier ooit bij OOG. Hij is de charmante aangever en René van der Gijp is feitelijk de lolbroek. Studio Voetbal vind ik helemaal niks. Die gasten hebben het altijd over Ajax, PSV, Feyenoord, Twente en een beetje AZ. De andere clubs interesseert hen helemaal niks.

Beste sportprogramma op de radio?
Langs de Lijn en in het bijzonder Theo Koomen. Hij was altijd razend enthousiast. Theo gaf wel eens verslag van een bergetappe, terwijl hij gewoon met een potje bier op een terras zat. Dat hoorden we pas jaren later. Het is heel jammer dat journalisten tegenwoordig bijna zonder kritiek zijn. Ze willen er hedentendage zo graag bij horen.

Grootste sportprestatie ooit door een Groninger geleverd?
Door de jaren heen uiteraard Arjen Robben. Hij is een wereldvoetballer, die ook heel loyaal is aan Bedum en FC Groningen. Dat is fantastisch om te zien en te horen.

Beste sportcommentator?
Met afstand Theo Koomen dus. Hij hield de mensen aan de radio gekluisterd.

Wat is de sportlocatie van de Stad?
Dat is het Universitair sportcentrum van de Rijkuniversiteit en Hanzehogeschool op het Zernike complex, de vroegere ACLO. Toen ik studeerde aan de HEAO maakten we er altijd gebruik van. Alle apparatuur die we nodig hadden was er altijd. Het was in die ACLO een geweldige tijd.

Met wie zou je wel eens een Groninger koek als ontbijtje willen eten?
Heel graag met Marco van den Berg. Onder zijn leiding werd Donar vier jaar geleden kampioen. Ik heb hem al twee jaar niet meer gesproken. Marco was een perfectionist, een inspirerend figuur, stond open voor meningen van anderen, maar was ook een beetje ijdel. Van mij mag Marco volgend seizoen terugkomen bij Donar. Dat zou heel mooi zijn. Weer eens een rasechte Donar-man aan het roer.