De Sportwereld rond in een Elftal Vragen: Frans Wouters

Mijn naam is Frans Wouters en ik ben werkzaam als tennistrainer in de Stadjershal voor Toptennis Groningen, een tennisschool voor jonge ambitieuze spelers. Een prachtig vak; ik voel me bevoorrecht dagelijks met deze doelgroep te mogen werken!

Wat is voor jou het indrukwekkendste moment uit de Groninger sportgeschiedenis?
De prijs die onze eigen Arjen Robben onlangs te beurt viel is misschien wel de meest indrukwekkende; sportman van het jaar 2014! Dit terwijl het lang geleden is dat überhaupt een voetballer sportman van het jaar werd. Een fantastische prestatie dus! En dat voor iemand uut Grun! Ik heb enorm veel respect voor alle soorten sporters maar denk wel dat er enorm grote verschillen zijn in de kansen om de top te bereiken. Om in het voetballen, zoals Robben, de top te bereiken is in mijn ogen van een grotere orde dan bijvoorbeeld in het …. (hier brand ik mijn vingers maar even niet aan, haha!) Ook in het tennissen is het een ratrace om de top te halen. En als je voor de top halen als criteria neemt ‘voorzien in je eigen levensonderhoud’ neemt, dan denk ik dat er statistisch gezien geen moeilijkere sport is om de top te bereiken dan tennis.

Leukste sport om naar te kijken?
Als tennistrainer ben ik natuurlijk verplicht hier tennissen op te antwoorden. Ik kan enorm genieten van de clashes tussen Federer, Nadal en Djokovic. We leven wat dat betreft in een mooi tijdperk; deze spelers zullen we later herinneren als de groten der aarde en als een bijzonder tijdperk in de tennisgeschiedenis. Maar kan er niet omheen dat zondag 19.00 mijn favoriete uurtje tv kijken is. Met dat deuntje van Studio Sport mag ik later mijn kistje in. Hele wedstrijden kijk ik bij uitzondering.

Leukste sport om te doen?
Tennissen en ook hier vind ik de combinatie met voetballen mooi. Ik ben zelf met actief voetballen gestopt toen ik eens een schop kreeg en een tijd met mijn poot in het gips zat. Zonder mijn werk als tennistrainer had ik zeker een nieuwe poging gewaagd weer te gaan voetballen, het deed me toen echter de keuze maken dat het verstandiger zou zijn te stoppen met voetballen.

Favoriete sporter M/V aller tijden?
Federer is natuurlijk nog actief maar absoluut één van de grootste sporters aller tijden. Geweldige ambassadeur voor de sport en qua stijl schitterend vanwege zijn ongekende coördinatie en soepele manier van bewegen; esthetisch prachtig! Ik herinner me dat ik hem op Roland Garros zag spelen ver voordat hij nr. 1 van de wereld werd en dat ik nog nooit iemand zo mooi en makkelijk had zien spelen. Federer gold toen als groot talent maar er werden vraagtekens bij zijn mentale weerbaarheid gezet. Als kind was ik echt helemaal weg van Björn Borg; mijn kamer hing vol met posters van hem. In andere sporten heb je ook zoveel legendes; Muhammed Ali, Michael Jordan …

Grootste ergernis op sportgebied?
Ik word altijd helemaal simpel van het opgefokte reageren op een scheidsrechter door spelers, trainers en een vol stadion. Dan later op de zondagavond gaat Jack van Gelder nog eens 20 keer een al dan niet overtreding vanuit allerlei cameraposities herhalen en daarmee wederom de scheidsrechter ter discussie stellen… Je moet bijna sado masochist zijn wil je nog scheidsrechter zijn. Tijdens mijn ALO-tijd heb ik ooit eens twee wedstrijden rugby gespeeld waarbij het er harder aan toeging dan op een voetbalveld maar de zelfbeheersing en het incasseringsvermogen van de spelers vele malen groter waren dan die van de doorsneevoetballer. Ook het respect voor de scheidsrechter heilig was heilig. Waarom heeft iedereen in en rondom een voetbalveld zoveel moeite zich te beheersen en autoriteit te accepteren? Omdat we het met z’n allen zo hebben laten groeien. Zeker weten dat je het er bij de spelers er snel uit hebt als iedere opmerking richting een scheidsrechter bestraft wordt. Van mij mogen ze daar beginnen.

Beste sportprogramma op de radio?
Langs de lijn. Geen straf om af en toe op een zondagmiddag onderweg te zijn en Langs de lijn op te hebben. Zo heb ik niet alleen herinneringen aan historische sportmomenten op TV, maar ook via de radio. Ik herinner me bijvoorbeeld het radiocommentaar bij de magistrale omhaal van Marco van Basten tegen Den Bosch: “Iedereen moet kijken vanavond; doelpunt van de eeuw!!”

Welke sporter zouden we moeten kennen, die we nog niet kennen? Waarom?
Geert Venema, hoofd horeca in de Stadjershal. Volgens trainer Henk Nieboer heeft hij de motoriek van een bunzing en is er met hem een groot sporttalent verloren gegaan…

Als ik wat serieuzer moet zijn; op bovenstaande foto sta ik met Anastasiya Mulder uit Veendam. Twee jaar geleden werd zij Nederlands kampioene t/m 14 jaar, vorig jaar won zij de dubbel t/m 16 jaar. Als je teruggaat in de geschiedenis van tennissend Groningen zie je dat het lang geleden is dat we een Nederlands kampioen(e) in onze gelederen hadden. Een bijzondere prestatie dus.

Teamsport of Individuele sport?
Mijn broertje en ik tennisten en voetbalden. Hij was letterlijk en figuurlijk de spelmaker in zijn team en zou op deze vraag altijd voor het teamgebeuren kiezen. Ik kies uiteindelijk voor de individuele sport met vanzelfsprekend tennissen als achtergrond. Als er één sport is waarbij je met jezelf geconfronteerd wordt is het volgens mij tennissen wel. En juist die confrontatie, iedere keer maar weer vooral jezelf en je tegenstander proberen te overwinnen, zonder dat jij je kunt verschuilen doet mij voor de individuele sport tennissen kiezen.

Grootste sportprestatie ooit door een Groninger of Gronings team?
Meest recent de dubbel van Donar. Trouwens mooi dat de naam Donar weer in ere is hersteld!

Wat is dé sportlocatie van de stad?
Er gaat niets boven een middagje Euroborg (wel met 3 punten op zak natuurlijk!!)

Met wie zou je weleens een Groninger koek als ontbijtje willen eten?
Pfoe, de moeilijkste vraag tot het laatst bewaard? Vooruit, om een beetje in de sportsferen te blijven doe maar met schaatscoach Dennis van der Gun. Een hartstikke aardige vent, die al jaren erg goed werk doet in het opleidingstraject & nu eindelijk eens echt in de picture komt te staan met vele aansprekende successen van zijn schaatssters. Het is hem gegund!