De Sportwereld rond in een Elftal Vragen: Bubalu

Foto: Jan Kanning
Eerder gepubliceerd in 2014

Volgend weekend nog één keer in actie in wedstrijdverband en dan is het klaar. Bubalu, het paard van ruiter Jur Vrieling, mag na veertien mooie jaren met pensioen. Nederlands kampioen in 2012, Olympisch zilver met de landenploeg in Londen, een wereldkampioenschap ook in teamverband eerder dit jaar en de overwinning in de Nations Cup prijken op zijn rijke erelijst. Voordat hij definitief de wei ingaat bij Wiepke van de Lagemaat onthult hij -exclusief- zijn diepste gedachten…

1. Wat is voor jou het indrukwekkendste moment uit de Groninger sportgeschiedenis?
De drie Olympische schaatstitels van Marianne Timmer. Dat meisje uit Sappemeer pakte in 1998 in Nagano goud op de 1000 en 1500 meter. In 2006 deed zij het nog een keertje in Turijn op de 1000 meter. Supergaaf. Ik was eigenlijk een beetje verliefd op Marianne.

2. Wat is de leukste sport om naar te kijken?
Zwemmen met natuurlijk Ranomi Kromowidjojo uit Sauwerd  vink ik het leukst. Af en toe zie je een meid met een bril even boven water en vervolgens is de wedstrijd ineens afgelopen. En vlak na een race staan al die meiden allemaal te giechelen of ze staan te janken. Dat is heel mooie televisie.

3. Welke sport vind je het leukst om te doen?
Dat is niet zo ingewikkeld. Paardenspringen natuurlijk. Ik ben toch een paard. Ik kan moeilijk gaan golfen of schaatsen. Als ik met Jur Vrieling over de hoge hindernissen vlieg voel ik me net een flying doctor. Het geeft me een machtig gevoel. Het is haast niet te beschrijven. En als het goed gegaan is, zoek ik het liefst meteen een leuke merrie op om even een dansje te maken.

4. Wie is je favoriete sporter aller tijden?
Dat is met afstand Jur Vrieling uit Holwierde. Sinds ik  bij hem op stal sta en door hem wordt getraind ben ik in de springsport een grote meneer geworden en door al die successen is ook Jur van een regionale ruiter uitgegroeid tot een wereldtopper. We hebben elkaar dus een handje geholpen.

5. Wat is je grootste ergernis op sportgebied?
Ik heb met de landenploeg zilver op de Olympische Spelen in Londen gewonnen en we zijn ook wereldkampioen geworden. Na afloop komen dan allerlei kerels linten en medailles omhangen. Daar ben ik helemaal klaar mee. Die mensen willen even interessant zijn. Laten ze die linten en medailles in het vervolg maar omhangen door de stalmeisjes en staljongens van de paarden. Dat is toch veel leuker?

6. Wat vind je het beste sportprogramma op televisie?
Studio Sport van de NOS natuurlijk. Zij zenden heel veel paardensport uit en die commentator Jan Roelfs is altijd heel enthousiast. Hij is eigenlijk een tennisman, maar ja. Die Karel-Jan Buurke van RTV Noord kan er ook wat van. Hij maakt mooie reportages en is nu ook bezig met een afscheidsportret van mij.

7. Welke sporter zouden we moeten kennen, die we nu (misschien) nog niet kennen?
Suzanne Tepper. Zij is de partner van Jur en is ook veel met mij bezig. Ze doet het de laatste jaren tijdens concoursen ook heel goed. Jur zit natuurlijk in de nationale A-selectie. Suzanne maakt nu deel uit van de nationale B-selectie en als ze zo door blijft gaan komt er ooit een dag dat Jur en Suzanne tegelijkertijd in het landenteam zitten.

8. Teamsport of individuele sport?
Ik moet voor teamsport kiezen want paard en ruiter vormen een team. Als ik voor een individuele sport zou kiezen moet ik alleen over de hindernissen springen. Dat lukt natuurlijk niet. Ik heb een ruiter nodig en andersom uiteraard ook.

9. Grootste sportprestatie ooit door een Groninger of Gronings team?
Dan moet ik marathonschaatser Lammert Huitema noemen. Die heeft jarenlang alle Nederlandse topschaatsers bij de neus genomen. Hij werd driemaal kampioen op kunstijs en tweemaal kampioen op natuurijs. Hij had ook nog een handicap want hij heeft slechts in een oog licht. Die Lammert is een supergozer. Hij kon ook heel goed dansen. Dat demonstreerde hij altijd na  afloop van races. Dan sprong hij in de kantines van de ijsbanen op tafels en ging het helemaal los.

10. Wat is de sportlocatie van de Stad?
Dat is zonneklaar de drafbaan Stadspark. Ik heb er op 28 augustus wel eens gesprongen. Er is daar formidabel veel ruimte en het publiek was heel enthousiast. Ik snap niet dat er niet veel vaker een concours hippique wordt gehouden, het liefst met internationale topcombinaties. Groningen is toch een Topsportstad? De gemeente moet gewoon commerciële partners zoeken. Dan komt het allemaal in orde.  

11. Met wie zou je graag eens een keer  een Knol’s koek willen eten?
Ik ben stapelgek op die heerlijke koek van Knol uit Stad. Ik krijg meestal winterwortels en ook rooie uien, maar het allerliefst eet ik die koek. Het lijkt me heel leuk om een keer samen met oud-schaatster Renate Groenewold in zo’n koek te happen. Ze is geboren in Veendam en heeft twee zilveren medailles gewonnen op de Olympische spelen.