De Sportwereld rond in een Elftal Vragen: Brenda Kuiper

Met regelmaat leggen we bekende en onbekende Groningers een aantal vragen voor. Vandaag deel 3 met Brenda Kuiper.

Brenda Kuiper
Ik ben 29 jaar en begonnen met voetballen bij VV Westerlee toen ik 6 jaar was, daar waar ik geboren ben!

Hier stond ik altijd met bijna de hele familie in het veld, pa scheidsrechter en zus in het team. Zelfs moeders heeft nog eens gespeeld toen we echt te weinig hadden. Na een blessure op mijn 17e aan mijn knie ben ik gaan keepen, wilde niet stoppen met het spelletje dus dit was de enige oplossing.

Nadat de dames bij Westerlee waren gestopt, naar ON gegaan (ze hadden daar ook oranje shirts, net als bij Westerlee ;) en meteen mocht ik  meedoen met de selectie. Gespeeld in de topklasse tm 2e klasse en in de KNVB selecties -12 en -14 jaar gezeten.

Hoogtepunten:

  •  Finale knvb beker landelijk in 2009 met dames1 tegen Saestum, helaas 2-1 verlies
  •  KNVB noord bekerfinale 2011 gewonnen met Muntendam (een seizoen tussendoor gespeeld)

Tegenwoordig bij dames 2 zo’n beetje de moeke van de groep met meiden van 15-22 jaar. Met dit team net de 1e periode gepakt en 4 pnt los van de concurrent. ON heeft ook een vrouwencommissie en daar ben ik secretaris.

Wat is voor jou het indrukwekkendste moment uit de Groninger sportgeschiedenis? De minuut stilte in de Euroborg ter nagedachtenis aan Martin Koeman, die zoveel voor de provincie en FC Groningen betekend heeft.

Leukste sport om naar te kijken?
Alles, als het maar sport is. Van voetbal tot paardendressuur, korfbal of  curling! Behalve biljarten. Om zelf te doen toch echt voetbal.

Favoriete sporter M/V aller tijden?
Lionel Messi. Zijn dribbel, zijn versnellingen… en vooral zijn persoonlijkheid stelt hem vele malen boven die andere baltovenaar in Spanje.

Grootste ergernis op sportgebied?
Deelnemers (spelers, trainers, scheidsrechters) die de spelregels niet (goed genoeg) kennen en/of toepassen

Beste sportboek?
De biografie van Edwin van der Sar. Interessant om een kijkje in het leven van deze gewone man te hebben. Zijn kijk op het leven en zijn bijzondere vechtersmentaliteit maakten hem aan de buitenkant het ijskonijn, in de biografie lees je hoe hij hier zelf tegenaan keek. Ook het seizoen ’94-’95 wordt uitvoerig beschreven, ik heb toen alles gevolgd van Ajax en het is leuk om het nog eens vanuit een ander oogpunt terug te kunnen lezen.

Welke sporter zouden we moeten kennen, die we nog niet kennen? Waarom?
Aron Strengholt. Aanvoerder bij Be Quick 1887 heren 1 en mijn oud-trainer. Op jonge leeftijd al heel talentvol in het trainersvak, hopelijk gaat hij door op trainersgebied en zal hij een hele grote worden. Erg goed inzicht in het spelletje en wat nog belangrijker is, feeling voor mensen.

Teamsport of Individuele sport?
Teamsport! Goeie motivatie voor mij, aangezien ik liever lui dan moe ben. Teamgenoten zorgen voor de extra gezelligheid. Samen een feestje vieren is natuurlijk ook altijd leuker dan in je eentje.

Grootste sportprestatie ooit door een Groninger of Gronings team?
De WK-finale in Zuid-Afrika, waar Arjen Robben aan mocht deelnemen en helaas net geen Wereldkampioen werd…

Bijna was ik hierbij aanwezig geweest, door een groot biermerk werd een soort Big-Brotherhuis georganiseerd met één supporter van elk land dat meedeed. Helaas in de laatste voorronde afgevallen. Misschien achteraf toch wel blij om, je zou er maar zitten nadat je net de finale hebt verloren…

Beste sportcommentator?
Jack van Gelder (het liefst op de radio)

Wat is dé sportlocatie van de stad?
De ACLO, daar is volgens mij werkelijk alles te doen.

Met wie zou u weleens een Groninger koek als ontbijtje willen eten?
Daley Blind ;) Hij weet de weg al wel een beetje in Groningen toch?