De Sportwereld rond in een 11-tal vragen: Wouter Warnaar

Door: Jan A. Van der Veen

Hij is ter wereld gekomen in Schipluiden. Huisde sindsdien in Delft, Assen, Kielwindeweer, Vries, Midlaren en sedert 36 jaar in Stad. Wouter Warnaar (68) is pensiondo na vele jaren gewerkt te hebben in de kinder-en jeugdosychiatrie. Hij vormt sinds jaar en dag een setje met Barbara van Blanken. Drie dochters zijn uit de relatie voortgekomen: Nienke (35), Sarah (30) en Benthe (28). Wouter is preses van de voetbalclub Oud Zwart Wit oftewel de Oude Meesters. OZW is een soort van opvangtehuis van oud-betaald voetballers als Arjan Blaauw, Lesmond Prinsen en Steve van den Broek-Humpfrey. Wouter acteert in het derde team als opkomende rechtsback. Hij wordt de Alfa Romeo genoemd. Fietsen in de heuvels en biljarten zijn zijn overige hobby's.                 

Wat is voor jou het indrukwekkendste moment uit de Groninger sportgeschiedenis!
De bekerwinst van FC Groningen in de Kuip tegen PEC Zwolle. Het was fantastisch in een verder teleurstellend seizoen. Dat het in de Kuip gebeurde was voor mij persoonlijk ook heel mooi omdat ik van jongsafaan hartstochtelijk supporter ben van Feyenoord.                    

Leukste sport om naar te kijken?
Uiteraard voetbal. Ook vind ik wielrennen en snooker heel tof. De tactiek van wielrenners is zo mooi. In bergritten bijvoorbeeld hoe de een de ander voor z'n karretje spant. Bij snookeren let ik vooral op de techniek en tactiek.                     

Leukste sport om te doen?
Dat zijn er drie. Voetbal, biljarten en wielrennen. Met m'n racefiets ben ik vaak in de Alpen. En verder overal waar heuvels zijn.                      

Favoriete sporter aller tijden?
Willem van Hanegem. Hij zette heel vroeger bij Xerxes DHC al de hele boel naar z'n hand. Als analist vind ik hem een stuk minder. Hij is zurig en heeft wel iets van die twee kereltjes van Sesamstraat. Willem is me ook vaak te negatief. Bij hem was vroeger alles beter.                

Grootste ergernis op sportgebied?
De toneelstukjes van profvoetballers. Ik heb een ontzettende hekel aan spelers die proberen om collega's erbij te lappen. En ik erger me vreselijk aan verzakeling in het voetbal. Tegenwoordig staat geld centraal en feitelijk niet het voetbal op zich. Supporters raken vervreemd van clubs.

Beste sportprogramma op televisie?
Studio Voetbal op zondagavond. Het is een goed discussieprogramma met veelal prima sprekers. Nostalgie komt ook aan bod via prachtige filmpjes over helden van weleer.            

Beste sportprogramma op de radio?
Ik luister op maandagochtend altijd naar Radio Noord voor de nababbels van de wedstrijden van FC Groningen. Die gasten zijn vaak positiever dan de realiteit. Al met al heel bijzonder. Verder luister ik bijna niet meer naar de radio. Ik ben dus een tv-kijker.            

Beste sportboek?
De reis naar het einde van het strafschopgebied van de Hongaarse schrijver Peter Esterhazy. Het gaat over de teloorgang van het Hongaarse voetbal. Het begint in 1954 toen Hongarije met al z'n sterren de finale van het WK met 3-2 verloor van West-Duitsland. In de poule hadden Puskas en consorten nog met 8-3 gewonnen van diezelfde ploeg. Heel apart dus. Het is daarna nooit meer goed gekomen met Hongarije.

Beste sportcommentator?
Sierd 'el loco' de Vos, Hij maakt tenminste van een saaie wedstrijd nog iets. Z'n commentaar is deskundig en hij is uitstekend geinformeerd. Hij kent alle restaurants en kroegen en weet ook precies waar de vrouwtjes zitten. Sierd is gewoon top.                

Wat is de sportlocatie van de stad?
Vroeger was dat het Oosterpark. Nu is het de Euroborg. Je kunt er prima zitten. Er is alleen helaas vaak niet zo veel te beleven. Ik kom er ook niet zo vaak meer. En de Euroborg krijgt telkens een andere naam. Daar houd ik niet van.                

Met wie zou je wel eens een Groninger koek van Stadsbakker Meijer als ontbijtje willen eten?
Graag met Hans Nijland. Hij is een passievolle en goeie bestuurder in mijn optiek  Ik zou z'n visie op het technisch beleid graag willen weten. Tenslotte is hij eindverantwoordelijk. En ik wil graag van hem vernemen hoe hij de toekomst van FC Groningen ziet.

 


Jan A. Van der Veen

Over Jan A. Van der Veen

Jan van der Veen werkte jaren voor het Nieuwsblad van het Noorden. Daarna als freelance journalist onder meer voor het Algemeen Dagblad, De Volkskrant, KRO, RTL4, Veronica, Sport7 en SBS om zijn loopbaan vervolgens dicht bij huis af sluiten bij RTV Noord. Altijd in voor nieuwe dingen. Kritisch waar nodig, maar met name enthousiast.