De Sportwereld rond in een 11-tal vragen: Wouter Sipma

Door: Jan A. Van der Veen

Foto's: (c) Feiko van der Veen

Terwijl iedereen denkt dat hij een geboren Hijkenaar is komt de persoon in kwestie met een onthulling 'Ik ben op 21 mei 1993 geboren in het Martiniziekenhuis in Groningen', stelt damgrootmeester Wouter Sipma. Hij is wel opgegroeid in het nabij Assen gesitueerde dorp Hijken. Nam op z'n zevende plaats achter het dambord op advies van z'n buurman Wim Koopman. Speelt nog immer voor Hijken DTC dat binnenkort weer kampioen van Nederland hoopt te worden. Z'n beste damprestaties zijn 5e op het EK 2016 in Izmir en 8e op het WK 2015 in Emmen. Tijdens de twee door z'n kameraad Roel Boomstra behaalde wereldtitels was Wouter z'n secondant samen met bondscoach Rob Clerc. Wouter voetbalde in z'n jeugd bij Hijker Boys en tenniste bij TC Smalhorst in Beilen. Tegenwoordig neemt hij als lid van heren 3 het racket ter hand namens de studentenvereniging Veracket in Stad. Daarnaast doet hij aan fitness en fietsten door het prachtige Groningen. Wouter heeft zeven jaar aan de Paterswoldseweg gewoond en bivakkeert nu in de binnenstad. Hij hoopt in mei z'n Masters Natuurkunde aan de RUG af te ronden. Wouter is columnist van Sport in Stad.

Wat is voor jou het indrukwekkendste moment uit de Groninger sportgeschiedenis?
Het optreden van Arjen Robben in de Champions League-finale tussen Bayern München en Borussia Dortmund in 2013. Hij was the big man met een goal en assist namens het winnend Bayern. Je kunt aan Arjen zien en merken dat hij een echte topsporter is in al z'n facetten. Een extra plusje is dat hij afkomstig is uit Bedum.

Leukste sport om naar te kijken?
In principe basketbal mits het spannend is. Ik was een tijdje terug bij Donar tegen Feyenoord Basketball. Die match was na twee kwarten al gespeeld. Dat is minder interessant. De volleyballadies van Oranje vind ik ook leuk om te aanschouwen. Het is een leuk team en het is inspirerend om hun ontwikkeling te bespeuren. Wij komen de ladies vaak tegen op Papendal tijdens bondstrainingen.

Leukste sport om te doen?
Naast dammen is dat tennis. Ik vind het leuk om gekke en creatieve slagen te bedenken. Als een bal op me afkomt bedenk ik dan snel wel vijf oplossingen. Meestal gaat het dan goed mis. Ik speel op m'n best als ik geen tijd heb om na te denken. Vorig jaar heb ik competitie voor Veracket gespeeld in het derde herenteam zondag.

Favoriete sporter aller tijden?
Zinedine Zidane. Toen ik een jaar of zeven was stonden we op een camping in Frankrijk. Er was een competitie balletje hoog houden. Ik won door de bal 23 keer hoog te houden. Ik kreeg toen een grote poster van Zidane met handtekening en een poster van het Franse elftal dat in 1998 wereldkampioen was geworden. Dat was fantastisch.

Grootste ergernis op sportgebied?
De media. Men schrijft topsporters helemaal de hemel in na een geleverde topprestatie en als het een jaartje later wat minder is worden diezelfde figuren helemaal afgebrand. Dat vind ik respectloos. Het is vaak gewoon scorebordjournalistiek. De media verdiepen zich vaak niet in de achtergronden. Topsporters hebben vaak een terugslag na een topjaar. Kijk maar naar bijvoorbeeld Daphne Schippers, Sanne Wevers en Roel Boomstra na z'n eerste wereldtitel.

Beste sportprogramma op televisie?
Vroeger was dat Holland Sport. Nu is het Andere Tijden Sport. Programma's met een andere aanpak. Men verdiept zich intensief in de topsporters. Ook is er groot respect voor onze toppers. Ik genoot en geniet er van.

Beste sportprogramma op de radio?
Langs de Lijn en Radio Tour de France. We dammen altijd op zaterdag in de competitie en altijd op de terugweg staat Langs de Lijn aan in de auto van Roel Boomstra. Heerlijk ontspannend en meeslepend. En Radio Tour de France is helemaal te gek. Met name de laatste tien kilometer met afwisselend flitsen en opzwepende muziek.

Beste sportboek?
Ik heb best wel veel sportboeken gelezen. De biografie van Zlatan steekt er bovenuit. Het schijnt overigens wel zo te zijn dat de boel her en der wat aangedikt is. Het zij zo. Het is in ieder geval een interessant en prettig leesbaar boek.

Beste sportcommentator?
Auke Scholma. Hij deed met Harm Wiersma onlangs weer de analyses van de tweekamp tussen Roel Boomstra en Alexander Schwarzman om de wereldtitel. Auke heeft grondige kennis van zaken en brengt het op een prettige manier over zonder poeha. Hij is bovenal een goed persoon. Een damcommentator is enigszins vergelijkbaar met een wielercommentator. Die gasten moeten een uurtje of vier, vijf volop aan de bak. Ik geef het je te doen.

Wat is de sportlocatie van de stad?
Dat is voor mij de Grote Markt. Er wordt met regelmaat gesport. Volleybal, pleintjesbasketbal, beachvolleybal, squash. voetbal. Ik zou er graag een keertje willen dammen met al onze toppers als Roel Boomstra Auke Scholma, Wouter Wolff en Martin Dolfing. Een toernooitje met prominenten en liefhebbers lijkt me heel leuk.

Met wie zou je wel eens een Groninger koek van Stadsbakker Meijer als ontbijtje willen eten?
Ik las in deze rubriek dat Roel Boomstra het wel even wilde doen met Femke Heemskerk. Nou doe mij maar Koningin Maxima. Ik heb haar twee keer ontmoet en gesproken. Zij was zeer geïnteresseerd in het dammen. Ik zou graag een keertje een potje met haar willen spelen. In dat geval zorg ik voor een flesje champagne.


Jan A. Van der Veen

Over Jan A. Van der Veen

Jan van der Veen werkte jaren voor het Nieuwsblad van het Noorden. Daarna als freelance journalist onder meer voor het Algemeen Dagblad, De Volkskrant, KRO, RTL4, Veronica, Sport7 en SBS om zijn loopbaan vervolgens dicht bij huis af sluiten bij RTV Noord. Altijd in voor nieuwe dingen. Kritisch waar nodig, maar met name enthousiast.