De sportwereld rond in een 11-tal vragen: Wim Meijer

Door: Jan A. Van der Veen

Beeld: eigen archief            

Willem Pieter Meijer is de naam. Roepnaam gewoon Wim. Hij is op 17 augustus 1980 geboren in Hoogezand en woont er nog steeds. Zesmaal per week stuurt Wim z'n bolide om half zes in de ochtend richting z'n bakkerij in de Oude Kijk in't Jatstraat in Stad om z'n clientèle tijdig van vers gebakken brood te voorzien. Stadsbakker Meijer is vooral een begrip in de studentensector en universitaire kringen.            

Wim leeft samen met de uit Stadskanaal afkomstige Nanja Bos. Als jongeling maakte Wim furore in het doel van HS '88. Een invitatie voor de Groninger jeugdselectie liet hij schieten. Op jeugdige leeftijd ging Wim in Wageningen studeren om uiteindelijk te worden wat hij nu is: broodkunstenaar. Hij doet nu aan fitness en krachttraining. Wim is sponsor van volleybalvereniging Donitas, roeiverenigingen Gyas en Aegir alsmede Sport in Stad.           

Wat is voor jou het indrukwekkendste moment uit de Groninger sportgeschiedenis?
Natuurlijk de drie gouden medailles van Marianne Timmer op de Olympische Spelen in Nagano en Turijn. Zij kwam bij mij uit hetzelfde dorp. Marianne at ook altijd brood uit de bakkerij van m'n pa in Hoogezand. Twee prachtige momenten van FC Groningen komen bij mij op plaats twee. De promotie naar de eredivisie na een 1-0 overwinning tegen Emmen en de bekerwinst vorig jaar in de Kuip tegen PEC Zwolle.        

Leukste sport om naar te kijken?
Ik vind de Formule 1 prachtig. Zeker nu met Max Verstappen erbij. Een formidabele stuurman, die ooit wereldkampioen gaat worden. Zondag is m'n enige vrije dag. Het is dan heerlijk om op de bank te liggen kijken. Biertje en borrelhapjes erbij en klaar is Kees. Moto GP vind ik ook tof. Kijken naar die snelle boys en die prachtige dames in de pits. Tsjongejonge.....         

Leukste sport om te doen?
Brood bakken. Dat is feitelijk ook topsport. En ik maak graag af en toe een tochtje op m'n Suzuki GSRX 750. Ik heb helaas te weinig tijd, maar als ik er opzit geniet ik er met volle teugen van.          

Favoriete sporter aller tijden?
Michael Schumacher. Hij was een fenomeen in de Formule 1. Sven Kramer beschouw ik ook als een fenomeen. Staat al zo lang aan de top en heeft gouden medailles gewonnen op Olympische Spelen en de wereld WK's en EK's naar z'n hand gezet.          

Grootste ergernis op sportgebied?
De speculaties rondom Yuri van Gelder na het wegsturen van de Olympische Spelen in Rio. Niemand wist wat er exact aan de hand was, maar bijna alle media wilden haantje de voorste zijn. Drie dagen lang een hoop geneuzel.          

Beste sportprogramma op televisie?
Ziggo Sport. De Formule 1 komt altijd prachtig in beeld. De commentator is uitstekend en ze hebben oud-coureurs als prima analytici.          

Beste sportboek?
Ik lees helemaal geen boeken. Daar heb ik geen tijd voor. Ben altijd met brood bezig. Ik lees alleen het Dagblad vh Noorden en de Donald Duck.           

Teamsport of individuele sport?   
Teamsport. Individuele sport is ook prachtig, maar rond die sporters zit ook altijd een heel team. Feitelijk bestaat het individu niet meer.        

Grootste sportprestatie ooit door een Groninger geleverd?
De drie gouden medailles van Ranomi Kromowidjojo op de Olympische Spelen. 50 meter vrij, 100 meter vrij en 4x 100 meter vrij. Het was fantastisch. In RIO raakte Ranomi alles kwijt. Helaas niet eens een medaille. Zeer teleurstellend. Maar ja, de concurrentie is veel jonger en ook sneller.        

Wat is de sportlocatie van de stad?
De ACLO is geweldig. Er zijn dagelijks honderden studenten bezig in allerlei takken van sport. Veel toppers zijn op de ACLO begonnen met hun sportieve sportloopbaan.        

Met wie zou je wel eens een Groninger koek van Knol willen eten als ontbijtje?
Doe mij maar koek van Stadsbakker Meijer en dan met Ron Jans. Ik vind hem als trainer een vakman en bovendien een mediagoeroe. Ron kan het allemaal heel goed verwoorden. Hij is een welbespraakt persoon.


Jan A. Van der Veen

Over Jan A. Van der Veen

Jan van der Veen werkte jaren voor het Nieuwsblad van het Noorden. Daarna als freelance journalist onder meer voor het Algemeen Dagblad, De Volkskrant, KRO, RTL4, Veronica, Sport7 en SBS om zijn loopbaan vervolgens dicht bij huis af sluiten bij RTV Noord. Altijd in voor nieuwe dingen. Kritisch waar nodig, maar met name enthousiast.