De Sportwereld rond in een 11-tal vragen: Wim Masker

Door: Jan A. Van der Veen

Door Jan A. Van der Veen
Datum: 8 februari 2019
Beeld: Annet Eveleens (portret)

Hij moet nog een jaar of vijf tot z'n pensioen. Doch voetbal zal altijd z'n passie blijven sinds Wim Masker als deupie kennis maakte met GVAV en het Oosterpark. Hij zat in vroeger jaren clandestien op de knie van z'n pa op de tribune met de mond open naar helden van weleer te koekeloeren. Clandestien? Ja, want pa en ma hadden een seizoenkaart en aangezien de complete tribune uitverkocht was, was er dus geen plek meer voor de jongeling. De mazzel deed z'n intrede. Pa kad kennis aan een gewichtige suppoost en dus was het klusje snel geklaard. Wim is opgegroeid in de Korrewegwijk en bivakkeerde verderop in het leven in de Oranjewijk. Met echtgenote Walburgis woont hij de laatste 25 jaar aan de Koninginnelaan. Het setje heeft een buitengewoon lange adem. Al ruim 40 jaar doen zij gezamenlijk de afwas. Walburgis geeft teken- en schilderscursussen. De dochters Marike en Lotte hebben heel ver terug al de benen genomen. Zij wonen ook in Stad zoals een Masker betaamt. Ulrike is psycholoog, Lotte illustrator. Wim heeft gevoetbald bij Amicitia VMC en zeer recreatief aan volleybal en tafeltennis gedaan. Hij schrijft over sport in de Groninger Gezinsbode en heeft er ook een column. Verder schuift hij met enige regelmaat aan als analist bij RTV Noord om FC Groningen te kietelen. Ook is Wim medewerker van Sport in Stad met als specialisatie uiteraard de FC.

Wat is voor jou het indrukwekkendste moment uit de Groninger sportgeschiedenis?
Dat zijn er twee. Het eerste kampioenschap van Donar in 1982 onder Maarten van Gent met onder anderen Albert vd Ark, Frank Ardon, Martin de Vries en John Franken, de opperbaas. En natuurlijk de bekerwinst van FC Groningen op 3 mei 2015 in de bomvolle Kuip tegen PEC Zwolle. Ik was erbij met 18.000 fans van de FC. Het was fantastisch. Dagenlang waren Stad en Ommeland in rep en roer.

Leukste sport om naar te kijken?
Dat was en is nog steeds voetbal. Het is me met de paplepel ingegoten door m'n vader. Toen ik klein was bleek in de krant een aankondiging te staan welke drie wedstrijden de komende zondag door de NTS zouden worden uitgezonden. Soms was GVAV daarbij. Daar verheugden we ons enorm op. Vanaf de beginjaren zestig was ik fan van GVAV. Sinds vele jaren volg ik FC Groningen professioneel.

Leukste sport om te doen?
Dat is ook voetbal. Ik heb 25 jaar bij Amicitia VMC gespeeld. Meestal in het tweede team zaterdag. Ik was aanvoerder en ook elftalleider. Met vrienden heb ik ook volleybal gespeeld in een gymlokaal in de Admiraal de Ruyterlaan. En vooor de lol deed ik ook aan tafeltennis.

Favoriete sporter aller tijden?
Cassius Clay. Hij was fantastisch. Een soort idool van me. Hij was niet bescheiden. Daagde iedereen uit en riep altijd 'I'm the greatest'. M'n vader vond hem ook fantastisch. Hij was als het ware een rolmodel van me.

Grootste ergernis op sportgebied?
De gigantische salarissen die aan spelers betaald worden en dan bedoel ik niet Messi en co. Die brengen hun geld commercieel wel op. Als ik bijvoorbeeld kijk naar Engeland. Daar vangen zeer middelmatige figuren zo maar even 3 tot 4 miljoen eurootjes. Dat is abnormaal. Die clubs hebben er geen problemen mee. Er is in Engeland geld zat. Ik erger me ook aan clubs als bijvoorbeeld Juventus, Manchester City en Chelsea. Zij trekken horden jeugdspelers uit de hele wereld aan en laten het gros daarvan verpieteren. De FIFA wil die koehandel nu gelukkig gaan indammen.

Beste sportprogramma op televisie?
Met afstand Fox Sports. Zij brengen de matches prima in beeld met alles erop en aan. Ook Kees aan Tafel en Natafelen met Kees vind ik leuk. En natuurlijk Dit was het Weekend. Studio Sport volg ik niet meer. Tegen die tijd heb ik alles al gezien.

Beste sportprogramma op de radio?
Ik schat dat ik zo'n 15 jaar geleden voor het laatst naar de radio heb geluisterd. Dat was toendertijd Langs de Lijn. Ik ben vaak in het stadion of zit aan de buis gekluisterd. Dus is de radio voor mij overbodig.

Beste sportboek?
Het boek van Stadjer Igor Wijnker over Ton Boot. Een fascinerend geheel. Ook het boek van Nick Hornsby met als titel Fever Pitch is geweldig. In het Nederlands heet het Voetbalkoorts. Als je iets met voetbal en voetbalcultuur hebt is het een must. Nick is een hartstochtelijk fan van Arsenal en schrijft er met heel veel passie over.

Beste sportcommentator?
Mark van Rijswijk van Fox Sports. Hij heeft in Groningen gestudeerd en bij OOG gewerkt. Mark is een wandelende voetbalenceclopedie. Hij heeft kennis van zaken, een prettige stem en een geweldige passie voor het voetbal. Thuis heeft Mark ook een gigantisch voetbalarchief.

Wat is de sportlocatie van de stad?
Dat waren voor mij ooit het Oosterpark en de Evenementenhal, de voorloper van MartiniPlaza. Nu is het de Euroborg. Ik leef niet meer in het verleden, maar in het heden en kijk naar de toekomst.

Met wie zou je wel eens een Groninger koek van Stadsbakker Meijer als ontbijtje willen eten?
Aangezien Marianne Timmer al door velen is gekaapt en ik feitelijk geen sporters op de korrel heb, die zie en spreek ik al genoeg, kies ik voor m'n dochters Marike en Lotte. Zij wonen al jaren elders in Stad. Jaarlijks met Kerst huren we een huisje om de feestdagen met elkaar door te brengen. We zijn een paar keer op Schiermonnikoog geweest en onlangs op Ameland. Het lijkt me leuk om met de ladies dus in een Groninger koek te happen. Regelt Sport in Stad dat even?


Jan A. Van der Veen

Over Jan A. Van der Veen

Jan van der Veen werkte jaren voor het Nieuwsblad van het Noorden. Daarna als freelance journalist onder meer voor het Algemeen Dagblad, De Volkskrant, KRO, RTL4, Veronica, Sport7 en SBS om zijn loopbaan vervolgens dicht bij huis af sluiten bij RTV Noord. Altijd in voor nieuwe dingen. Kritisch waar nodig, maar met name enthousiast.