De sportwereld rond in een 11-tal vragen: Wesley Ferwerda

Door: Dick Heuvelman

Hij mag inmiddels wel de Stem van OOG Sport worden genoemd, Wesley Ferwerda. Elke zondagmiddag presenteert hij het wekelijkse sportprogramma op de zondagmiddag, gevuld met actuele reportages, nieuws en wedstrijdverslagen. Met zijn 24 jaar (8-12-1994) had hij trouwens veel liever op een of ander veld gestaan in plaats van drie uur lang achter de microfoon zitten in de studio op het Zernikepark, maar vanwege een progressieve spierziekte verplaatst hij zich sinds zijn twaalfde levensjaar noodgedwongen in een rolstoel. Wesley, derde jaars in de opleiding Social Work aan de Hanzehogeschool, heeft desondanks zijn sportieve ambities nooit losgelaten. “Ik zocht vanaf dat moment een manier waarop ik toch met sport bezig kon zijn en vandaar de keuze voor de sportjournalistiek.” Met soms scherpe interviews laat Wesley Ferwerda zich gelden als een kritisch volger van de Groninger sport.

Wat is voor jou het meest indrukwekkende moment in de Groninger sportgeschiedenis?
Ik moet eerlijk bekennen dat ik sinds 2013 mij pas echt ben gaan interesseren voor de Groninger sport. In dat jaar liep ik op achttienjarige leeftijd stage bij OOG TV tijdens het volgen van de mbo-opleiding journalistiek & Fotografie. Ik kan eigenlijk niet één moment aanwijzen. Als ik aan de carrières van Arjen Robben, Luis Suárez en Virgil van Dijk denk, dan neig ik ernaar om dat het meest indrukwekkende te noemen. Toch is het zaak de bekerwinst van FC Groningen in 2015 ook te benoemen. Tot slot denk ik dat de prestaties van Lycurgus en Donar van de afgelopen seizoenen eveneens erg indrukwekkend zijn. Het feit dat Groningen een waanzinnige sportstad is, maakt het onmogelijk om niet meerdere momenten te selecteren.

Leukste sport om naar te kijken?
Een heel lastig te beantwoorden vraag, omdat ik een sportliefhebber ben met een brede interesse voor allerlei soorten sporten. Volleybal, basketbal, tennis, zaalvoetbal, handbal, Formule 1 en hockey zijn mijn favoriete sporten.

Leukste sport om te doen?
Rolstoelhockey.

Favoriete sporter aller tijden?
Johan Cruijff, maar ik zou ook graag de naam Ronaldinho willen noemen. Als kind was ik groot fan van deze Braziliaan en nu kan ik eigenlijk pas beschrijven waarom. Het plezier wat hij uitstraalde in de sport, maakte sport voor mij eveneens plezierig. Ronaldinho kon fantastische dingen met een bal en ik wist vaak niet wat ik zag. Je kunt al wel merken dat ik moeite heb met het geven van één antwoord op deze vragen. Ik wil ook Roger Federer nog wel noemen, omdat ik niet vaak sporters zie, die zoveel souplesse hebben als hij.

Grootste ergernis op sportgebied?
Dat zijn er twee. Het feit dat een aantal sporten geen gebruik maken van een video-scheidsrechter, vind ik ergerlijk. Neem nou de finale van afgelopen seizoen tussen Lycurgus en Achterhoek Orion, waarbij de uitslag heel anders was geweest, wanneer het kampioenspunt van de Groningers was toegekend. De andere ergernis gaat over de manier waarop ouders van kinderen soms te fanatiek aan de zijlijn staan en schelden op of schreeuwen naar een scheidsrechter of tegen hun eigen kind, omdat het niet gaat zoals de ouder wil.

Beste sportprogramma op tv?
Peptalk, omdat Jack van Gelder en Frank Evenblij een gevarieerd programma maken, waarin ook onbekendere sporten belicht worden. Het programma vind ik kwaliteit goed en er zit humor in. De presentatoren zijn in staat om informeel in gesprek te zijn met sporters, waardoor de kijker een kant van de sporter ziet die je veelal niet ziet.

Beste sportprogramma op radio?
Langs de Lijn, omdat ik commentaar bij sportwedstrijden het liefste op de radio hoor. Op televisie zie je als kijker al wat er gebeurd, voordat de commentator het uitspreekt. De charme van radio is dat je er zelf een beeld bij moet vormen. Zelf ben ik eindredacteur van een sportprogramma op de radio en wij proberen zoveel mogelijk de lokale versie van Langs de Lijn te zijn. Een combinatie tussen live verslaggeving, voor- en nabeschouwingen op sportwedstrijden en sportnieuws gekoppeld aan interviews, is wat mij betreft ideaal.

Beste sportboek?
Ik ben geïnteresseerd in de combinatie tussen sport en psychologie. Ik heb in mijn leven nog niet genoeg sportboeken gelezen om de beste te kunnen kiezen.

Beste sportcommentator?
Ik ben fan van Arman Avsaroglu en Philip Kooke van Langs de Lijn, maar ik ben ook fan van de manier waarop Jack van Gelder verslag kan doen van voetbalwedstrijden. Ik wil daar nog aan toevoegen dat ik het liefste Engels commentaar bij sportwedstrijden hoor.

Wat is dé sportlocatie van de stad?
Veel mensen zullen de neiging hebben om MartiniPlaza of het stadion van FC Groningen te noemen. Dat zijn zeker toplocaties, maar ik zou zo graag, zoals vele andere Groninger sportliefhebbers, een splinternieuwe sportarena willen zien. Volgens mij is er een zaaltekort in Groningen en ik vind het gek dat een stad als Groningen geen plek heeft waar alle zaalsporten samen kunnen komen. Op 11 november vorig jaar, heb ik het sportprogramma OOG Sport mogen presenteren tijdens Super Sunday. Een prachtig initiatief en het zou mooi zijn als meerdere soorten sportclubs dat kunnen doen in een sportarena met meerdere zalen. Dé sportlocatie is er wat mij betreft dus nog niet.

Met wie zou je een Groninger koek van stadsbakker Meijer willen eten als ontbijtje?
Ronald Koeman of wanneer hij nog geleefd had Johan Cruijff. Daarnaast zou ik graag een gesprek willen voeren met hockeycoach Marc Lammers, omdat ik benieuwd ben naar zijn visie op allerlei onderwerpen gerelateerd aan sport. 


Dick Heuvelman

Over Dick Heuvelman

Dick Heuvelman is synoniem aan Het Sportgeweten van het Noorden. Maar de oud-sportjournalist van het Dagblad van het Noorden, laat ook de landelijke en internationale sport niet met rust.

WEBSITE