De Sportwereld Rond in een 11-tal vragen: Wendy Koolhaas

Door: Jan A. Van der Veen

Ze arriveerde vanuit Espel in 1998 in Stad om aan de Hanzehogeschool de studie MBRT oftewel Medisch Beeldvormende Radiotherapeutische Technieken te gaan studeren. Vervolgens studeerde Wendy Koolhaas (5/1/1980) ook af als socioloog aan de RUG. Zij mag zich dus doctor alsmede doctorandus noemen. Wendy was 10 jaar verbonden aan het UMCG. Sedert 2017 is zij teamleider Arbeidsmarkt&Onderwijd bij Zorgplein Noord in Haren. In Stad heeft Wendy gebivakkeerd in de Basaltflat in Vinkhuizen, de Asingastraat, de Meteoorstraat in Paddepoel en de Paterswoldseweg. Sinds 2004 deelt Wendy het leven met Eddy Kiemel, de headcoach van Team 4Mijl. Het setje heeft een dochter Kim en woont al jarenlang in een riant landhuis in Eelde. Kim turnt in Tynaarlo. Vanaf haar 18e houdt Wendy zich bezig met kogelslingeren bij Groningen Atletiek. Wendy droeg vele malen het shirt van Oranje. Van 2005 tot medio 2010 haakte zij af vanwege een lastige kniekwetsuur. Daarna kon Wendy zich weer uitleven met als gevolg 5 nationale titels op rij.

Wat is voor jou het indrukwekkendste moment uit de Groninger sportgeschiedenis?
Dat zijn de 2 titels die Rutger Smith behaalde op het WK Junioren in 1999 in Riga. Hij pakte goud met de kogel en discus. Ik was erbij. Dames van ons hotel hadden het gehoord en serveerden Rutger daarom een extra bord met een soort van bonensoep. Het spul was niet te eten, maar Rutger wilde het niet weigeren. Toen de dames waren verdwenen verdeelde hij die extra soep over de andere borden. Heel slim dus. Rutger heeft een formidabele carrière gehad en tegelijkertijd ook pech. Want hij had te maken met dopefiguren, die pas jaren later bestraft werden. In meerdere gevallen ontving Rutger alsnog medailles. Hij is nu bondscoach in België.

Leukste sport om naar te kijken?
Natuurlijk atletiek. Al snap ik dat voor veel mensen bepaalde onderdelen enigszins saai zijn. Vaak omdat zij de ins en outs niet kennen. Ook heeft het te maken met zendtijd op televisie en deskundigheid van commentatoren. Veruit de meeste mensen lopen warm voor de 100 meter.

Leukste sport om te doen?
Dat is een inkoppertje: atletiek dus. En dan atletiek in de breedste zin des woords. En ook schaatsen vind ik tof. M'n ma en pa schaatsten ook. Pa heeft zelfs Jong Oranje gehaald. In Groningen heb ik ook aan wedstrijden deel genomen.

Favoriete sporter aller tijden?
De Noorse schaatslegende Johan Olav Koss. Ik heb hem op tv vaak zien schaatsen. Feitelijk heeft hij me laten zien wat topsport is. En hij heeft het schaatsen gecombineerd met studeren. Dat heb ik ook lange tijd gedaan. Koss is nu arts.

Grootste ergernis op sportgebied?
Dat kogelslingeren in Nederland een ondergeschoven kindje is. Er zijn hier bijna geen wedstrijden. In Duitsland bijvoorbeeld zijn er achter veel supermarkten veldjes met beschermende kooien. Daar kunnen ook kids veilig aan de slag. En wedstrijden zijn er in bijna alle andere landen ook. We blijven hier dus ver achter.

Beste sportprogramma op televisie?
Dat vond ik altijd Holland Sport van Wilfried de Jong. Hij heeft veel kennis en gaat de diepte in met de sporters. Er zijn gelukkig geen standaardvraagjes en de atleten worden in hun waarde gelaten.

Beste sportprogramma op de radio?
Bureau Sport van Erik Dijkstra. Hij geeft minder bekende sporten ook de ruimte en geeft zich ook niet over aan standaard gebabbel.

Beste sportboek?
Dat is een lastige. Ik lees heel veel boeken, maar niet over sport. Ik ben een liefhebber van thrillers zoals de serie van Robin Cook.

Beste sportcommentator?
Gio Lippens. Als opgeschoten type werkte ik in de zomer op het land. Dan nam ik altijd een transistorradiootje mee voor de Tour de France en atletiekwedstrijden. Gio is een enthousiaste keren met kennis van zaken. Hij zuigt je in de wedstrijden.

Wat is de sportlocatie van de stad?
Uiteraard het atletiekcentrum Stadspark. Het is feitelijk m'n tweede huis. Ik kan ook overal inkomen want ik heb m'n eigen sleutel. We kunnen er nu ook heerlijk slingeren. Voorheen was het een vieze natte kleibende.

Met wie zou je wel eens een Groninger koek van Stadsbakker Meijer willen eten als ontbijtje?
Met Eddy natuurlijk. Door werk en atletiek komen we soms wel eens tijd tekort. Als ik nu de kans krijg grijp ik die kans natuurlijk.


Jan A. Van der Veen

Over Jan A. Van der Veen

Jan van der Veen werkte jaren voor het Nieuwsblad van het Noorden. Daarna als freelance journalist onder meer voor het Algemeen Dagblad, De Volkskrant, KRO, RTL4, Veronica, Sport7 en SBS om zijn loopbaan vervolgens dicht bij huis af sluiten bij RTV Noord. Altijd in voor nieuwe dingen. Kritisch waar nodig, maar met name enthousiast.