De Sportwereld Rond in een 11-tal vragen: Truus Vlietstra
Al sinds mensenheugenis is Truus Vlietstra betrokken bij korfbalvereniging Nic. Heb je het over Truus Vlietstra, dan heb je het over Nic. Truus werd in 1955 lid van Nic., ontmoette er in 1960 haar man Co, en bekleedde daarna diverse functies binnen de club. Zo plaatste Nic. zich onder haar leiding als voorzitter in de jaren negentig twee keer voor de korfbalfinale in Ahoy. Op haar 75e is Truus nog altijd actief als lid van de kantine- en sponsorcommissie en voorzitter van de kluscommissie. De moeder van Kees en Mike, twee iconen van Nic., werd vorig jaar onderscheiden als Lid in de Orde van Oranje Nassau.
Wat is voor jou het meest indrukwekkende moment in de Groninger sportgeschiedenis?
Daar heb ik heel lang over na moeten denken. De bekerwinst van FC Groningen in 2015 vond ik ontzettend mooi, maar ik ben inmiddels 75 jaar dus in die tijd zijn er veel meer dingen gebeurd. Ik vond de verhuizing van FC Groningen naar Euroborg erg indrukwekkend. Ik vind het nog steeds prachtig zoals het stadion aan de ringweg ligt. Natuurlijk had ik ook de kampioenschappen van Donar kunnen noemen en met Nic. hebben we zelf twee keer in Ahoy gestaan. Ik snap dat dat heel mooi is voor de clubs, maar zoals Euroborg er is neergezet vind ik heel bijzonder.
Leukste sport om naar te kijken?
Wat denk je! Korfbal natuurlijk. Ik ben erg chauvinistisch. De club bestaat al ruim honderd jaar en ik ben ook al honderd jaar lid denk ik, haha. In december hebben we groot feest om het honderdjarig bestaan te vieren.
Leukste sport om te doen?
Dat is ook korfbal. Het leukste van korfbal is dat het gemengd is. Dan leren kinderen dat meisjes net zo goed kunnen sporten als jongens. In korfbal is het helemaal gelijk en dat is fantastisch. En ook na het sporten kun je met elkaar heel leuke dingen doen. We hebben elk jaar op de club een zomerkamp voor kinderen tussen twaalf en vijftien jaar. Er zijn twee grote tenten. In de ene slapen de jongens en de andere de meisjes, maar in de tweede nacht slaapt alles door elkaar. Dat is heel gezellig, echt fantastisch.
Favoriete sporter aller tijden?
Ik zat eerst te denken aan Michael Jordan. Dat is een fenomeen, maar ik weet nog dat mijn vader vroeger de wekker zette om naar wedstrijden Cassius Clay te kijken en ik vond het superspannend om mee te kijken. Hij werd geboren als Cassius Clay, maar iedereen kent hem als Muhammad Ali. Mijn vader had ook een horecabedrijf. Ik kan me nog herinneren dat hij een wedstrijd op video op wilde nemen omdat het anders te gek zou worden. Hij dacht dat hij de recorder had ingesteld, maar de volgende ochtend kwam hij erachter dat hij vergeten was de band erin te doen.
Grootste ergernis op sportgebied?
Het is nog niet zo lang geleden dat De Wijerthal door de gemeente Groningen werd afgebroken, voordat er een vervangende sporthal voor in de plaats werd gezet. Ik kom er heel vaak langs en iedere keer kijk ik met weemoed naar die plek. Er is nu niets in De Wijert en Corpus den Hoorn. Ja, ze hebben er Sportzaal De Wiardt neergezet, maar daar kan geen publiek bij en er is geen kantine. Ze zeggen wel dat er een kantine is, maar die is altijd gesloten. Dat is niks voor een sporter. En er staat nu een grote hal tegenover Euroborg, maar dat is niet in onze buurt. Wij komen allemaal uit De Wijert, onze jeugd woont in De Wijert. Dat is toch zonde? We hopen nog altijd dat er op het grasveld bij het Gomarus College een sporthal komt. Ik hoop dat ik dat nog mee mag maken.
Beste sportprogramma op tv?
Dat is nog steeds Studio Sport al vind ik wel dat er op televisie te weinig aandacht wordt besteed aan korfbal. Dat is overigens niet alleen van deze tijd. Ik vind dat onze bond daar ook meer aan moet doen. Wij zijn. gedegradeerd dus dan is de aandacht ook minder. Dat snap ik wel. Toen we nog in de Korfballeague speelden was RTV Noord er regelmatig. We zijn zelfs op Langs de Lijn geweest. Dat was prachtig. Ik vind ook dat er weer een sportprogramma op TV Noord moet komen. We werken er hard aan om weer op het hoogste niveau terug te keren. Het zou mooi zijn als daar wat meer aandacht voor is.
Beste sportprogramma op de radio?
Langs de Lijn. Daar luister ik altijd naar in de auto. Ik ben verslaafd aan televisie dus thuis staat altijd de televisie aan, maar als ik in de auto zit, staat altijd Langs de Lijn op. Als ik weg ben, doet mijn man altijd thuis de radio aan. Hij luistert altijd naar de radio. De televisieverslaving heb ik van mijn moeder. Zij was altijd alleen, mijn vader is jong overleden, en als de televisie aanstond had ze het gevoel dat er leven in huis was.
Beste sportboek?
Ik ben een heel slechte lezer, maar ik moet zeggen dat het de boeken zijn van Kees. Kees heeft twee boeken geschreven en schrijft wekelijks columns. Hij schrijft heel leuke anekdotes en over gebeurtenissen. Dingen die hij mee heeft gemaakt of waar hij bij betrokken was. Het gaat niet alleen over korfbal, maar ook over andere dingen.
Beste sportcommentator?
Ik sprak Kees en hij zei: ‘Als je maar zegt dat Piet van Dijken de beste sportcommentator is!’ Ik heb altijd met plezier naar Piet geluisterd, maar ik vind Mart Smeets de beste. Hij spreekt wel altijd denigrerend over korfbal, zet het neer als een tweederangs sport, maar ik word altijd gegrepen door zijn commentaar. Hij ziet dingen die ik niet zie. Dat is heel knap.
Wat is dé sportlocatie van de stad?
Sportpark De Wijert. Ik zit in de kantinecommissie en we willen heel graag dingen opknappen, maar het is allemaal heel onzeker in de buurt. Wat gebeurt er met de locatie van het Noorderpoort College? Daar komen waarschijnlijk appartementen, maar zeker is dat niet. Het is allemaal nog heel onduidelijk. Jammer, want het is het mooiste plekje in de stad. Helemaal groen met een vijver. Onze korfbalvelden liggen er tussenin, prachtige kunstgrasvelden. Daar hebben we niets op aan te merken. We krijgen ook nieuwe lichtmasten. Het is de mooiste verborgen plek in Groningen.
Met wie zou je een Groninger koek willen eten?
Dat is Jan Heddema. Toen ik voorzitter was van Nic., in de jaren negentig, kregen we voor het eerst een naamsponsor: Nic.-VCD Automatisering. De directeur van dat bedrijf, dat was Jan Heddema, werd helemaal fan van het team. Hij was bij alle thuiswedstrijden en ging ook mee naar uitwedstrijden. Hij bracht niet alleen geld in, maar was ook heel begaan met de sport. Het was op een gegeven moment zo erg dat hij na een overwinning bij de jongens in de kleedkamer ging zitten en de kleedkamer ‘blauw zette.’ Dan gingen ze met elkaar sigaren van Jan roken en was de kleedkamer vol van rook. Zo erg dat je echt niets meer kon zien. Dat kun je je nu niet meer voorstellen. En toen we met elf bussen naar Ahoy gingen, zat hij vooraan in de eerste bus. Ja, we mistten hem wel toen VCD stopte als naamsponsor.