De Sportwereld rond in een 11-tal vragen: Truus Bauman

Door: Jan A. Van der Veen

Ze is geboren en getogen in Stad en wil er altijd blijven. Truus Bauman, geboren Van den Hende, zag het levenslicht op 18-07-1956 in het RKZ. Ze groeide op in het ouderlijk huis aan de Veenweg. Maakte in 1974 kennis met roeiexpert Koos Bauman. "Ik heb nog geprobeerd om van hem af te komen, maar dat lukte niet". Het stel ging drie jaar later samenwonen in de Rijnstraat. Na hun bruiloft wederom drie jaar later, werd Beijum the place to be. Sedert 1987 is een riant landhuis aan de Veenweg hun residentie. Dochters Suzanne (38) en Laura (36) zijn de toko lang geleden al ontvlucht. Suzanne is orthopedagoog in Amsterdam en heeft een dochter. Laura is docent Engels in Colmenar nabij Madrid. Echtgenoot Koos is senior consultant ICT bij ATOS met standplaats Groningen. Verder is Koos watersportmedewerker van Sport in Stad, RTV Noord, het Dagblad en roeien.nl. Truus runt haar eigen bedrijf True Sport, gespecialiseerd in met name roeikleding. Het coachen van mannelijke roeiers en hardlopen zijn haar hobby's.

Wat is voor jou het indrukwekkendste moment uit de Groninger sportgeschiedenis?
De formidabele prestaties van de roeisters Greet en Nicolette Hellemans op de Olympische Spelen in 1984 in Los Angeles. Zij veroverden zilver in de dubbel-twee en brons met de Acht. Ik heb met hen getraind bij De Hunze. Ik was een middelmatige roeister. Op een gegeven moment werd ik gewoon voorbij gegaan door twee ukkies. Dat waren de zusjes. Het was voor mij niet leuk. De rest van m'n leven ben ik hen blijven volgen.

Leukste sport om naar te kijken?
Schaatsen. Het is een mooie technische sport. Alle afstanden hebben hun charmes. Vooral de sprintafstanden zijn heel spectaculair. Marianne Timmer met haar drie Olympische titels en Kjeld Nuis met z'n twee gouden plakken springen er voor mij bovenuit. Ook de Oranje Leeuwinnen volg ik intensief. Die meiden tonen een geweldige teamspirit. Het is heel boeiend om te observeren.

Leukste sport om te doen?
Hardlopen. Ik doe het al 30 jaar met een vriendin. We hebben onderweg in alle rust al onze problemen kunnen bespreken. Roeien doe ik nog een beetje. Het coachen staat voorop. Het is een leuk gevoel als je over het water scheert. De relatieve rust en de geluiden van de vogeltjes doen de rest. Ik kom dan helemaal tot mezelf.

Favoriete sporter aller tijden?
Ilse Paulis. Ik heb haar meegemaakt toen ik junioren coachte. Dat was op de Bosbaan. Ilse was toen 13. Ze roeide meiden van 16 en 17 simpel naar huis. Ik ben haar blijven volgen. Op de Olympische Spelen van Rio pakte zij goud in de dubbel-twee. Het was formidabel. Ook Ranomi Kromowidjojo staat er bij mij formidabel op. Petje af voor Ranomi die al 10 jaar op het allerhoogste niveau super presteert.

Grootste ergernis op sportgebied?
Om achteraf te moeten horen dat door mij allerlei bewonderde lieden doping hadden gebruikt. Dan vraag ik me af, waarom hebben jullie ons toch voor de gek gehouden. Het is schering en inslag in allerlei takken van sport. Het is absurd en stoort me geweldig.

Beste sportprogramma op televisie?
Olympische Spelen, wereldkampioenschappen en Europese kampioenschappen volg ik zeer intensief via de NOS en buitenlandse zenders. Dan ga ik er ruim voor zitten. Atletiek staat bij mij voorop. Roeien is geen echte kijksport. Een leek zegt het niets. Als insider kijk ik natuurlijk anders. Praatprogramma's over sport en met name voetbal kijk ik niet naar. Daar wil ik geen tijd in investeren.

Beste sportprogramma op de radio?
Dat is nog steeds Langs de Lijn. Als ik thuis ben staat de radio op zondagmiddag altijd aan. Het is me vroeger bij ons thuis al met de paplepel ingegoten. Het is een mooie mix van sport en muziek. De spanning wordt ook altijd leuk opgebouwd. En tussendoor kan ik gewoon wat dingetjes doen.

Beste sportboek?
Over het Water van H.M. van den Brink, een voormalig roeier. Het gaat over een roeier die in de oorlog niet meer in de boot mocht trainen. Hij moest dus improviseren en ging hardlopen en veel aan krachttraining doen. Het waren ook nog eens strenge winters. Het is een compleet oorlogsverhaal met alle ins en outs. Ik heb het met heel veel plezier gelezen.

Beste sportcommentator?
Gio Lippens van de NOS. Ik heb hem wel eens ontmoet. Hij is een sympathieke vent met een geweldige drive.  Meestal doet hij wielrennen en atletiek, maar ook andere sporten. Van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat hoor ik hem op de radio.

Wat is de sportlocatie van de stad?
Dat vind ik toch MartiniPlaza hoewel het natuurlijk geen echte Sportarena is. Vroeger ging ik wel eens met Koos naar Donar. Later in het leven werd ik meegetrokken naar Donar door Laura. Een andere favoriete sportlocatie van mij is de 4Mijl route door de Onlanden. Lopen in een prachtige omgeving is heerlijk.

Met wie zou je wel eens een Groninger koek van Stadsbakker Meijer willen eten als ontbijtje?
Met Jody Verdonschot. Hij is al heel lang bondscoach en produceert kampioenen bij de vleet. Jody is specialist in de vrouwensector. Vrouwen zijn meestal lastig om te coachen. Ik coachte liever mannen. Dan kun je altijd recht voor z'n raap zijn. Via een omweg trekt me niet. Dus zou ik van Jody wel eens willen weten hoe hij die vrouwen steeds weer inpakt. Daar heeft hij vast en zeker een scenario voor.


Jan A. Van der Veen

Over Jan A. Van der Veen

Jan van der Veen werkte jaren voor het Nieuwsblad van het Noorden. Daarna als freelance journalist onder meer voor het Algemeen Dagblad, De Volkskrant, KRO, RTL4, Veronica, Sport7 en SBS om zijn loopbaan vervolgens dicht bij huis af sluiten bij RTV Noord. Altijd in voor nieuwe dingen. Kritisch waar nodig, maar met name enthousiast.