De sportwereld rond in een 11-tal vragen: Tjeerd van Dekken

Wat is voor jou het indrukwekkendste moment uit de Groninger sportgeschiedenis?
Los van het feit dat ik met SV Marum Zondag 2 ooit kampioen werd met een 11-tal spelers waar bijna de helft uit mijn familie bestond? Vele momenten. Maar twee momenten zijn me altijd bijgebleven. Dat was de promotie van FC Groningen naar de eredivisie tijdens de uitwedstrijd tegen Emmen. Dat vond ik bloedstollend. Ik weet nog dat ik toen met duizenden andere supporters het promotiefeest vierde in de Veemarkthallen. Een ander moment was de laatste wedstrijd van de FC in het Oosterparkstadion en het vertrek daarna naar de Groene Kathedraal. De enorme stoet supporters met brandende fakkels door de Oosterparkwijk vond ik indrukwekkend, mooi en ontroerend.

Leukste sport om naar te kijken?
Dat is en zal altijd voetbal zijn. Eigenlijk al vanaf mijn 5-e jaar. Ook het moment waarop ik begon met voetbal. Op straat met jongens uit de buurt. Waar ik kan kijk ik voetbal. Laatst nog was ik bij de wedstrijd Groen Geel tegen Blauw Geel 15. Harde wind, regen, slechte wedstrijd maar heerlijk om te kijken naar de amateurs in de 5-e klasse Zondag. Overigens heb ik al heel lang een seizoenkaart bij FC Groningen, ook al in het Oosterparkstadion. Als inwoner van het Oosterpark mis ik nog steeds het oude stadion en de voetbalsfeer in de wijk. Wat mij betreft mag VV Oosterparkers weer terugkeren in hun eigen ‘Eusterpark’. Wel mooi: ik hoor nog regelmatig voetbalgezang in de wijk. Kleine groepjes supporters die de roemruchte voetbalgeschiedenis van het Oosterpark bezingen. Dat blijft prachtig. Verder kijk ik waar kan voetbal op televisie, bij voorkeur Match of he Day. Ik ben overigens een sportliefhebber en kijk daarom graag naar bijna alle andere sporten.

Leukste sport om te doen?
Het zal niet verbazen: voetbal. Vanwege mijn werk in de Tweede Kamer lukt het nu niet om in competitieverband te spelen maar anders zou ik regelmatig op de velden te zien zijn bij Amicitia VMC. Daar kwam ik ooit toevallig terecht via een vriend van me. Mooie, gezellige voetbalclub trouwens. Daarvoor speelde ik bij SV Marum en nog kort bij de Wilper Boys maar dat is wel heel lang geleden. Waar het kan doe ik mee aan voetbaltoernooien, kleine potjes 6 tegen 6 en oefen ik nog weleens ouderwets met een bal en een trapmuurtje. Voetballen zal ik altijd blijven doen.

Favoriete sporter M/V aller tijden?
​Marco van Basten omdat hij een van de beste voetballers ter wereld was. Maar vooral omdat hij dat prachtige en bijna onmogelijke doelpunt maakt tegen Rusland tijdens de finale: https://www.youtube.com/watch?v=cC5iZWDzOrU Werden we wel mooi Europees Kampioen mee.

Grootste ergernis op sportgebied?
Los van (verbale) agressie en geweld op en rond de velden vind ik matchfixing (ook op amateurniveau) niet alleen een ergernis maar vooral een bedreiging van de sport. Als sportwoordvoerder in de Tweede Kamer bemoei me intensief met matchfixing, corruptie en witwasserij in en rond de sport. Dat is een onthutsend beeld.  In de landen om ons heen maar ook in Nederland. Momenteel loopt op verzoek van de PvdA een langdurend onderzoek naar matchfixing, corruptie en witwasserij. Onlangs werden daarvan de eerste resultaten van bekend en toen bleek dat ook de Nederlandse sport crimineel is beïnvloed. Onthutsend vind ik dat. Hoewel dat al langer bekend was maar nu eindelijk bevestigt. De sport moet schoon, veilig en gezond zijn. Laten we daar  met zijn allen voor vechten.

Beste sportprogramma op televisie?
​Dat zijn er meerdere (geweest): Holland Sport, Bureau Sport, Andere Tijden Sport, Studio Sport (alle reguliere uitzendingen), Voetbal International en Match of the Day.
Ik was een enorme liefhebber van Rik de Sadeleer, de helaas overleden Belgische voetbalcommentator: http://www.nieuwsblad.be/sportwereld/cnt/dmf20130305_079
In Nederland was dat ooit Theo Koomen. Tegenwoordig vind ik Frans Snoeks goed, grinnik ik om Johan Derksen, hou ik van Wilfried de Jong, Is Theo Reitsma iemand die ik graag beluister en is Thijs Zonneveld (wielrennen) iemand die wel vaker commentaar mag geven. Jeroen Grueter kan ik er goed bij hebben (in tegenstelling tot veel anderen merk ik wel).

Beste sportboek?
Dat zijn de boeken van Willem Vissers (chef sportredactie van de Volkskrant), de boeken over matchfixing van Tom Knipping en Iwan van Duren (journalisten Voetbal International en lees ik graag over de (vergane) glorie van sporthelden.

Teamsport of Individuele sport?
Absoluut teamsport. Logisch met mijn voetbalachtergrond. Niets mooiers om met een groep gemotiveerde mensen te sporten. Ben ook nog een tijdje elftalbegeleider geweest bij Amicitia VMC. Hadden we een erg jong elftal. Met als rechtsbuiten Kraantje Pappie. Geweldige tijd gehad. Mijn motto: samen is niet alleen.

Grootste sportprestatie ooit door een Groninger of Gronings team?
De prestaties van wielrenner Bauke Mollema, de voetballer Arjan Robben en zwemster Ranomi Kromowidjojo. En vergeet de schaatster Jan Uitham niet. Ook een held want 2-e tijdens de 11-stedentocht in 1963. En de basketbalprestaties van Donar natuurlijk.

Wat is dé sportlocatie van de stad?
Ik ben een liefhebber van amateursportvelden. Mooi of lelijk. Sportpark Kardinge kan trouwens wel wat meer bomen en groen gebruiken. Mooi vind ik sportpark Corpus den Hoorn. En er zijn geweldige sportcomplexen in de provincie Groningen. Maar de ‘place to be’ is toch echt de Groene Kathedraal, Hel van het Noorden, kortom: de Euroborg.

Met wie zou u weleens een Groninger koek als ontbijtje willen eten?
Ik ben niet iemand die stevig ontbijt en al helemaal niet met Groninger koek. Maar mocht ik de koek eerlijk verdelen dan zou ik dat graag doen met kinderen uit armoedige gezinnen die helaas niet aan sport en spel kunnen doen.