De sportwereld rond in een 11-tal vragen: Tim Teisman

Door: Jan A. Van der Veen

Hij is een volbloed Stadjer. Zag het levenslicht in de Ganzevoortsingel en woont nog altijd in the Big City met partner Marinda en dochters Fleur (17) en Zoë (4). Z'n bedrijf VerzuimWeg is gevestigd in Haren en telt 15 personeelsleden. Op afroep zijn bovendien 40 specialisten beschikbaar. Tim Teisman voetbalde ooit bij Omlandia, maar vond later z'n echte geluk in Stad bij Oud Zwart Wit oftewel OZW. Squash, tennis en golf vindt hij ook plesant om te doen. Sinds juli 2015 is Tim vice-voorzitter van de Business Club FC Groningen.           

Wat is voor jou het indrukwekkendste moment uit de Groninger sportgeschiedenis?
Natuurlijk het winnen van de KNVB-beker door FC Groningen in de Kuip. Ik was er uiteraard bij en zat op de tribune achter de ouders van Eric Botteghin en Albert Rusnak. De vader van Botteghin ging op z'n Braziliaans helemaal los en moest voortdurend huilen. Een heel mooi contrast met de vader van Rusnak. Die bleef heel kalm op z'n Oost-Europees. Het was een machtig mooie belevenis.         

Leukste sport om naar te kijken?
Voetbal. Ben bij elke thuiswedstrijd van FC Groningen en volg de uitwedstrijden van de FC altijd op tv. Verder kijk ik op zondag naar de samenvattingen van Studio Sport met het bord op schoot. Ik wil 's middags de uitslagen ook niet weten anders vind ik er geen fluit aan. Dus tussen vijf en zeven kom ik op zondag niet in een cafetaria want daar hoor je alles.             

Leukste sport om te doen?
Voetbal. Daar ben ik mee opgegroeid. Ik ben geen hoogvlieger. Gewoon een simpele balafpakker.  Het is bij mij altijd de dood of de gladiolen. Ik vraag me wel nog regelmatig af wat er van me geworden zou zijn als ik vroeger had kunnen spelen met bijvoorbeeld Paolo Assorgia en Lesmond Prinsen. Die boys spelen nu ook bij OZW. Sinds ik bij OZW ben, ben ik zienderogen beter geworden.            

Beste sporter aller tijden?
Ronaldo. Ik vond hem via tv altijd een heel pedant en vervelend mannetje. Maar m'n mening is omgeslagen na het zien van drie documentaires over hem. Hij probeert z'n spel wetenschappelijk te verfijnen en is altijd anderhalf uur voor de training al bij de club. Hij wil dan direct contact met de bal en het veld hebben. In de tweede docu kwam z'n privéleven ook aan de orde. Ronaldo heeft wel regelmatig een vrouwtje, maar wil 's nachts niet het bed delen met haar. Hij wil z'n rust pakken. Al met al waren het indrukwekkende reportages. Messi vind ik overigens de betere voetballer. Hij is gewoon een natuurtalent.                

Grootste ergernis op sportgebied?
Onvrede over arbitrage vooral in het amateurvoetbal. Die scheidsrechters zijn vaak thuisfluiters of blinden. En met grensrechters is het vaak helemaal een dolle boel. Die gasten steken te pas en onpas hun vlag in de lucht. Er moeten toch grenzen zijn? Ik kan namelijk niet tegen onrecht. Niet in de maatschappij en zeker niet op een voetbalveld. Het moet wel leuk blijven.              

Beste sportprogramma op televisie?
Studio Sport met de samenvattingen van de eredivisie op zondag. Vakbekwaam commentaar en geen hinderlijke onderbrekingen door ellenlange reclameblokken. Jaren geleden werd bij SBS een interview met Dick Advocaat ineens onderbroken het Hart van Nederland. Dan ben je toch niet goed snik? Met enige regelmaat kijk ik ook naar Voetbal Inside. Die gasten zijn vaak ongenuanceerd bezig, maar ik kan er ook wel om lachen want het is natuurlijk gewoon cafépraat op tv.            

Teamsport of individuele sport?
Teamsport. Het is fantastisch om samen te lachen of te huilen. Bokje staan voor elkaar is ook geweldig. Sinds ik bij OZW ben heb ik er zeker acht goeie vrienden bij gekregen we doen ook veel buiten trainingen en wedstrijden. We hebben zogenaamde trainingskampen op Schiermonnikoog of in het buitenland. Of we gaan vissen. In februari gaan we met 28 man naar Manchester om ondermeer een wedstrijd van Manchester City te bekijken. Paolo Assorgia heeft die tickets tegen een aanvaardbaar prijsje geregeld via Gerard Wiekens, die een jaartje of zes bij City heeft gespeeld. Toen ik ooit door een motorongeluk langdurig uit de roulatie was kwamen jongens van OZW m'n huis schilderen. Heel indrukwekkend.          

Grootste sportprestatie ooit door een Groninger geleverd?
Ronald Koeman is mijn man. Met Oranje in 1988 in Duitsland kampioen van Europa. En hij maakte de winnende goal van Barcelona in de finale van de Champions League. Daarnaast heeft hij met clubs talloze titels en bekers gewonnen.                  

Beste sportcommentator?
Jack van Gelder. Ik ken geen andere figuur, die zo emotioneel commentaar levert. Hij sleept je helemaal mee. Sierd de Vos vind ik op een andere manier ook prima. Als je kijkt naar bijvoorbeeld een wedstrijd van Barcelona krijg je van Sierd gratis adviezen. Hij zegt naar welke kroegjes en restaurantjes je moet gaan en prijst ook de locaties aan waar de vrouwtjes te vinden zijn. Mooi man.                

Wat is de sportlocatie van de stad?
Euroborg. Van buiten is het een en al ellende zeker met die school er nu ook nog voor. Maar van binnen is Euroborg helemaal top. Hartverwarmend en altijd een fantastische sfeer. Binnen Nederland kan er echt geen club aan tippen.                 

Met wie zou je wel eens een Groninger koek van Knol als ontbijtje willen eten?
Erwin van de Looi. Hij komt op tv niet altijd charismatisch over maar is echt een normale man, die ook moet plassen en poepen. Ik heb Erwin meegemaakt op een avondje van Sport in Stad. Hij is een toffe vent met mooie humor en had prachtige anekdotes. Dus als Erwin een keertje tijd en zin heeft ...


Jan A. Van der Veen

Over Jan A. Van der Veen

Jan van der Veen werkte jaren voor het Nieuwsblad van het Noorden. Daarna als freelance journalist onder meer voor het Algemeen Dagblad, De Volkskrant, KRO, RTL4, Veronica, Sport7 en SBS om zijn loopbaan vervolgens dicht bij huis af sluiten bij RTV Noord. Altijd in voor nieuwe dingen. Kritisch waar nodig, maar met name enthousiast.