De sportwereld rond in een 11-tal vragen: Tim Flokstra

Door: Jan A. Van der Veen

Beeld: Jan Kanning            

Hij kwam ter wereld op 19-03-1997 in Hoogkerk en raakte onmiddellijk besmet met het korfbalvirus. Pa Jan Jouke, ma Carla en grote zus Diann stonden aan de basis van een nu al mooie loopbaan. Tim Flokstra stapte als 15-jarige opgeschoten jongeling over van KV Hoogkerk naar het grote Nic. Z'n ontwikkeling ging razendsnel. Hij acteerde in Oranje -16 en Oranje -19 en draagt nu met regelmaat het shirt en bijbehorend broekie van Jong Oranje. Onlangs maakte Tim een transfer naar Leagueclub LDODK in Gorredijk. Weer een stapje hogerop dus in de jacht op het grote Oranje. Hij woont in Stad en studeert sportkunde aan de Hanzehogeschool.        

Wat is voor jou het indrukwekkendste moment uit de Groninger sportgeschiedenis?
Dat is heel grappig. We waren een paar jaar geleden met Nic. op weg naar een uitwedstrijd tegen KZ. Het leek wel alsof we in een film waren beland. Overal langs de weg en op viaducten stonden mensen met groen-witte vlaggen te zwaaien. We kregen er een enorme kick van, maar die mensen stonden er om FC Groningen aan te moedigen in verband met de bekerfinale in de Kuip tegen PEC Zwolle. Dus staat de bekerwinst van de FC bij mij met stip op een. Het was een groot feest.         

Leukste sport om naar te kijken?
Basketbal en dan met name de NBA. Het is niet te vergelijken met basketbal in Nederland. LeBron James was vroeger mijn idool. Ik heb nog een basketbalhemd van hem.            

Leukste sport om te doen?
De sport die ik beoefen natuurlijk. Als ik uit het korfbal geen plezier zou halen zou het niet best zijn. Korfballers hebben veelal een goed balgevoel. Hockey is voor mij een uitzondering. Dan moet je met een stick aan de gang. Dat vind ik herniawerk.           

Favoriete sporter aller tijden?
Ik heb er twee. Michael Jordan en Johan Cruijff. Jordan omdat ik erg geinteresseerd ben in NBA basketbal. Cruijff omdat hij een heel bijzondere Nederlander was en feitelijk nog steeds is. Cruijff is een echte legende.         

Grootste ergernis op sportgebied?
Als sporter zelf heb ik geen supergrote ergernissen. Ik erger me wel aan de overdreven aandacht voor met name het betaald voetbal. Veel andere sporten waaronder korfbal verdienen meer aandacht.        

Beste sportprogramma op televisie?
Ziggo Sport. Die lui zijn gevarieerder dan de NOS en al die andere zenders. Ziggo Sport heeft ook prima commentatoren.        

Beste sportboek?
De biografie Ik Zlatan. Die gast is knotsgek. Ik houd wel van bijzondere type's. Of het allemaal waar is wat er staat beschreven weet ik niet. Het is in ieder geval duidelijk dat hij heel veel heeft doorstaan. Het is gewoon bizar.           

Teamsport of individuele sport?
Teamsport natuurlijk. Samen ergens naar toe werken en samen vreugde en verdriet delen is het mooiste dat er is. Individuele sport heeft ook wel wat. Toch wil ik met mensen contact hebben en kunnen kloten.        

Grootste sportprestatie ooit door een Groninger geleverd?
De prijzen bij de vleet van Arjen Robben. Hij is al een icoon en is altijd zichzelf gebleven. Arjen komt ook gewoon bij de FC kijken en is helemaal niet over het paard getild zoals zo veel voetballers.          

Wat is de sportlocatie van de stad?
Die is er helaas nog steeds niet. Er zou zo snel mogelijk een multifunctionele topsportarena moeten komen. Dat verdienen de sporters. Een accommodatie waarin Donar, Lycurgus, Nic. en vele andere clubs altijd kunnen spelen. Er is altijd zaalgebrek. De korfballers van KV Hoogkerk bijvoorbeeld moeten soms uitwijken naar Leek of sporthal de Wijert omdat zaalvoetbalclubs uit de stad erin moeten. Het is van de gekke.        

Met wie zou je wel eens een Groninger koek van Stadsbakker Meijer willen eten als ontbijtje?
Met m'n vriendin Roos Verheugt natuurlijk. Als ik dit antwoord niet zou geven krijg ik bonje. Roos is van Nic 1 naar Nic. 3 gegaan vanwege haar studie. Ze heeft haar bachelor psychologie aan de RUG gehaald en hier ook haar eerste jaar Master doorlopen. Nu is ze in Leiden bezig aan haar tweede jaar Master en zij woont in Amsterdam. Logisch toch dat we samen die Groninger koek wel even willen snaaien?


 


Jan A. Van der Veen

Over Jan A. Van der Veen

Jan van der Veen werkte jaren voor het Nieuwsblad van het Noorden. Daarna als freelance journalist onder meer voor het Algemeen Dagblad, De Volkskrant, KRO, RTL4, Veronica, Sport7 en SBS om zijn loopbaan vervolgens dicht bij huis af sluiten bij RTV Noord. Altijd in voor nieuwe dingen. Kritisch waar nodig, maar met name enthousiast.