De sportwereld rond in een 11-tal vragen: Theo Sikkema

Door: Jan A. Van der Veen

Beeld: eigen archief

Hij is geboren in Roodeschool, heeft 14 jaar in Uithuizen gewoond en bivakkeert nu al weer 18 jaar in Stad aan de rand van het Sterrebos. De nog immer vrijgezelle Theo Tidde Klaas Sikkema, roepnaam Theo, heeft gevoetbald bij Corenos. Hij was geen hoogvlieger, maar gewoon een noeste back. Na de A-junioren nam de op 17-12-1969 geboren Theo afscheid van het voetbal. In 1998 trad een nieuwe Theo in de spotlights. De racefiets werd z'n grote liefde. Hij trapt jaarlijks 5000 kilometers weg. Limburg is z'n favoriete fietsstreek.

Theo heeft HEAO Bedrijfskunde gestudeerd aan de Hanzehogeschool en trad in 2000 in dienst van de IB-groep als financieel medewerker. Vervolgens vervulde hij allerlei functies bij UMCG. Vorig jaar kreeg Theo ontslag wegens reorganisatie en nu is hij op zoek naar een toffe job, het liefst in de sportsector. Theo is sportmedewerker van RTV Noord, is communicatiemedewerker van Abiant Lycurgus, Olympia's Tour, Ladies Tour, preses van Tourfietsclub Winsum en organisator van de Winsumer Wierdentocht.

Wat is voor jou het indrukwekkendste moment uit de Groninger sportgeschiedenis?
De overwinning van Bauke Mollema in de Tour de l'Avenir in 2007. Het was onverwacht. Bauke was pas de derde Nederlander die die zware etappekoers won. Hij klopte onder anderen Tony Martin en Boasson Hagen. Ik had als een van de eersten Bauke op de radar. Dat was bij de A73 Classic in Drachten. De hele wedstrijd zat dat kleine iele mannetje in de kopgroep. Korte tijd later ging Bauke draaien als een tierelier.

Leukste sport om naar te kijken?
Wielrennen en wat er allemaal bij komt kijken om tot prestaties te komen. Zo'n rondtrekkend circus heeft voor mij iets magisch. Ik raak er vaak opgewonden van. Het tactisch aspect boeit me zeer. Vorig jaar in de Omloop van het Nieuwsblad een mooi voorbeeld. Niki Terpstra, Tom Boonen en Stijn van den Bergh, drie ploegmakkers, zaten in een kopgroep van vier. Logisch dat Terpstra ging demarreren, maar hij werd terug gepakt notabene door Van den Bergh. De vreemde eend in de bijt ging er uiteindelijk met de buit vandoor.

Leukste sport om te doen?
Wielrennen. Het is heerlijk om los te gaan. Ik pak de fiets en rij zo de stad uit. Ik ben dan een met de natuur. Fietsen geeft me heel veel energie. Lekker fysiek bezig zijn en na terugkeer de kop helemaal schoon.

Favoriete sporter aller tijden?
De Belgische veldrijder Sven Nijs. Hij is net gestopt en nu commentator bij de tv. Een fantastisch coureur. Hij had ook altijd prachtige verhalen en verkocht z'n sport geweldig. Ik ging vaak met m'n broer naar België. Je weet niet wat je ziet en meemaakt. Wat een sportbeleving. In 2012 op het WK in Koksijde werden m' broer en ik helemaal stijf gescholden nadat Marianne Vos, Mathieu van der Poel en Lars van der Haar wereldkampioen waren geworden. Ze schreeuwden ook 'rot Ollanders'.

Grootste ergernis op sportgebied?
Dan moet ik zeggen voetbal. Veel spelers zijn en worden op en over het paard getild. Men denkt vaak onze Lieve Heer te zijn. Voetballers verkopen zich vaak slecht. Ze realiseren zich ook niet dat ze een voorbeeldfunctie hebben. Er is meestal ook geen interactie met supporters. Ik zeg altijd, bescheidenheid siert de mens.

Beste sportprogramma op televisie?
Bureau Sport van Frank Evenblij en Erik Dijkstra. Zij belichten de sport op een originele wijze met extra mooie beelden en authentieke interviews. Die Evenblij met name is altijd op zoek naar verbinding. Dat lukt hem meestal ook. Je ziet en merkt ook dat sporters zijn werkwijze leuk vinde.

Teamsport of individuele sport?
In een individuele sport herken ik meer mezelf. Voor een individuele atleet is het vaak wel moeilijker om een droom na te jagen. Je bent meestal zelf ook verantwoordelijk voor allerlei randvoorwaarden. Dat is vaak lastig.

Grootste sportprestatie ooit door een Groninger geleverd?
Marianne Timmer met haar drie Olympische schaatstitels in 1998 in Nagano en in 2006 in Turijn. Echt het allerhoogst wat je kunt bereiken in je sportleven. Ik hoor het Frank Snoeks op tv nog roepen 'Timmertje, Timmertje wat doe je nou'. Ik heb die drie races op m'n werk gezien en was best een beetje trots op m'n provinciegenoot.

Beste sportcommentator?
Armando Avsaroglu van Langs de Lijn en Omstreken. Hij is een prettige en energieke voetbalverslaggever en via hem wordt je helemaal de wedstrijd ingezogen. Een prettige bijkomstigheid is dat hij nooit 'eh' zegt.

Wat is de sportlocatie van de stad?
Die hebben we eigenlijk niet. In mijn beleving hebben we in Stad een multifunctionele topsportaccommodatie nodig waarin onder meer Donar, Lycurgus en Nic kunnen spelen met fatsoenlijke ruimtes voor sponsoren en supporters. Er is zoveel kennis en vakmanschap in Stad. Dat moet toch kunnen? Ik wil er graag aan meewerken.

Met wie zou je wel een Groninger koek van Knol als ontbijtje willen eten?
Met Lynn Fortman. Zij speelt volleybal bij UEF/Donitas. Ik was bij hun eerste overwinning dit seizoen tegen Peelpush en heb haar na afloop geïnterviewd. Het was een leuk gesprek.


Jan A. Van der Veen

Over Jan A. Van der Veen

Jan van der Veen werkte jaren voor het Nieuwsblad van het Noorden. Daarna als freelance journalist onder meer voor het Algemeen Dagblad, De Volkskrant, KRO, RTL4, Veronica, Sport7 en SBS om zijn loopbaan vervolgens dicht bij huis af sluiten bij RTV Noord. Altijd in voor nieuwe dingen. Kritisch waar nodig, maar met name enthousiast.