De sportwereld rond in een 11-tal vragen: Taco Poelstra

Door: Jan A. Van der Veen

Hij stond te boek als de Johan Cruijff van het korfbal. Ook is hij uitgeroepen tot korfballer van de eeuw. Taco Poelstra is de naam. Geboren in Amsterdam (20-08-1970) arriveerde Taco in 1992 in Stad. In het groen/witte shirt en broekie van Nic. acteerde hij maar liefst 12 jaar. In den beginne combineerde Taco z'n sportieve leven met een studie aan de ALO. Met Nic. werd hij tweemaal Nederlands kampioen op het veld en reikte Taco tot twee zaalfinales NK in Ahoy. Met Oranje pakte hij 3 wereldtitels, 2 Europese titels en veroverde hij ook nog even goud op the World Games. Taco was na z'n afscheid ook nog coach van Nic. en Rohda. Sedert 16 jaar is hij database ontwerper bij het marktonderzoekbureau Kien in Stad. Taco woont in Niekerk met partner Marloes (oud-speelster Nic.) en kids Tobias (5) en Koen (2). Marloes runt Coop Bellinga en Taco helpt gaarne een handje mee. Hij is befaamd om z'n bakkunst: Oliebollen. Ook staat Taco te boek als de aanjager van de Derde Helft van Helpman 4.         

Wat is voor jou het indrukwekkendste moment uit de Groninger sportgeschiedenis?
De halve finale NK tussen Nic. en Deetos in Den Bosch in 2000. Ruststand 10-10. Eindstand 20-20. Stand na eerste verlenging 22-22. Uiteindelijk winnen we met 24-23. Wat een toestand. Het was op die zondagavond in de bus al groot feest en na terugkeer in De Wijert-hal gingen we helemaal los. Ook moet ik de bekerwinst van de FC even noemen. Ik was er bij. Machtig mooi.          

Leukste sport om naar te kijken?
Voetbal op elk niveau. Van Barcelona tot jeugdwedstrijden. Eigenlijk volg ik bijna alle sporten. Van NBA tot Korfbal League en van Donar tot FC Groningen. Maar als ik net heb gekeken naar de NBA hoef ik Donar even niet te zien.         

Leukste sport om te doen?
Voetbal. Ik speel in Helpman 4. Helaas heb ik hele slechte knietjes. Ik was altijd spits, maar als ik tegenwoordig speel sta ik op goal. In de laatste jaren bij Nic. Trainde ik vanwege die knietjes al bijna niet meer. Voor wedstrijden moest ik telkens opgelapt worden. Ik heb een kapotte kruisband gehad en heb helaas zes meniscusoperaties ondergaan. Zonder pijn kan ik nu niet de trap aflopen.        

Favoriete sporter aller tijden?
Johan Cruijff. Wat hij als speler en trainer heeft neergezet is met geen pen te beschrijven. Het is te gek dat een man uit betondorp in Nederland zulke prestaties heeft geleverd.        

Grootste ergernis op sportgebied?
Het verbaal en agressief gedoe bij jeugdwedstrijden. Het gebeurt in allerlei sporten, maar is in het voetbal extreem. Bijna elke ouder denkt dat zijn of haar zoon de nieuwe Arjen Robben is. Een tijdje geleden hield de KNVB in Brabant een experiment. Een jeugdwedstrijd zonder scheidsrechter en ouders tien meter achter de lijn. Nooit meer iets over gehoord.         

Beste sportprogramma op televisie?
Bureau Sport met Erik Dijkstra en Frank Evenblij. En vroeger Holland Sport van Wilfred de Jong. Doodzonde dat dat programma foetsie is. Vooral de filmpjes waren fantastisch.        

Beste sportboek?
Ik heb er twee. Speel nooit een uitwedstrijd van Pieter Winsemius en Cruijff, Hendrik Johannes Fenomeen van Nico Scheepmaker. Dit in willekeurige volgorde.         

Teamsport of individuele sport?
Teamsport. Heerlijk om de hele week met een groep toe te werken naar een ultiem doel, namelijk winnen. En natuurlijk de nazit oftewel de Derde Helft. Ik voetbal nu tien jaar in Helpman 4 en hoor al tien jaar dezelfde grappen en grollen, maar vind het nog steeds machtig mooi.        

Beste sportcommentator?
Theo Reitsma. Hij was vakkundig en had er niet teveel wollige praat omheen. Frank Snoeks vond ik eerst ook wel okay, maar hij wijdt de laatste tijd teveel uit. En natuurlijk was ik een fan van de al overleden Belgische commentator Rik de Saedeleer. Hoe die een WK in Mexico versloeg. Formidabel.       

Wat is de sportlocatie van de stad?
De Wijerthal. Doodzonde dat ie straks verdwenen is. Ik heb er de beste tijd in m'n loopbaan gehad. Clubs uit het westen wisten vooraf dat ze er aan gingen. Publiek bovenop de lijnen, de tribune aan de kopse kant en die blinde muur. En na elke training en wedstrijd was het groot feest.       

Met wie zou je wel eens een Groninger koek van Stadsbakker Meijer willen eten?
Met drie personen: Glenn Pinas, Hans Nieboer en Chris Volkers. We zaten vroeger in de kroeg altijd te ouwehoeren over sport. Maar dat is heel lang geleden. Het lijkt me heel gezellig als het er weer een keertje van komt.


Jan A. Van der Veen

Over Jan A. Van der Veen

Jan van der Veen werkte jaren voor het Nieuwsblad van het Noorden. Daarna als freelance journalist onder meer voor het Algemeen Dagblad, De Volkskrant, KRO, RTL4, Veronica, Sport7 en SBS om zijn loopbaan vervolgens dicht bij huis af sluiten bij RTV Noord. Altijd in voor nieuwe dingen. Kritisch waar nodig, maar met name enthousiast.