De Sportwereld rond in een 11-tal vragen: Steven Kammenga

Door: Jan A. Van der Veen

Door Jan A. Van der Veen

Hij zag het levenslicht in de Oppenheimstraat op 23 juni 1981. Woonde vervolgens aan de Korreweg en Florakade. Sedert 2008 huist Steven Kammenga met echtgenote Marije Nijhuis en de katten Indy en Raya in de Wegalaan in Paddepoel. Hij heeft gevoetbald bij Oranje Nassau en aan judo gedaan 'Om wat rustiger te worden'. Steven heeft de MEAO afgerond. Is de financieel expert van Biblionet, dat de administratie van alle bibliotheken in de provincie verzorgt. Hij was vier jaar penningmeester van de Supporters Vereniging van Donar. Sedert eind jaren '80 heeft hij bij de basketbalclub een seizoenkaart. FC Groningen kan ook al 27 jaar rekenen op zijn support. Steven is gefascineerd door Amerikaanse sporten als American Football en NBA Basketball.              

Wat is voor jou het indrukwekkendste moment uit de Groninger sportgeschiedenis?
Het zijn er drie. De bekerwinst van FC Groningen op PEC Zwolle, de promotie van FC Groningen naar de Eredivisie via een 1-0 overwinning op FC Emmen en het kampioenschap van Donar in 2004 onder leiding van Ton Boot. Daar hebben we 22 jaar op moeten wachten. Boot was een excentrieke man. Er was altijd wel wat aan de hand. Spelers kwamen en gingen. Tjoe de Paula leverde zelfs z'n contract in.          

Leukste sport om naar te kijken?
Basketbal. Er gebeurt altijd wat. Het is snel en attractief. Bovendien is de entourage prachtig. Eigenlijk is Donar een grote familie. Iedereen wordt als het ware de wedstrijden ingezogen. Dat basketbal een binnensport is vind ik ook tof.      

Leukste sport om te doen?
Darten. Je bent helemaal op jezelf aangewezen en kunt dus niemand de schuld geven. Opperste concentratie is het belangrijkst. Darten is eigenlijk een denksport als dammen en schaken.            

Favoriete sporter aller tijden?
Roger Federer. Hij is een fenomeen, maar is altijd zichzelf gebleven. Rodger heeft al 20 Grand Slam titels gewonnen. Fysiek en mentaal is hij ijzersterk. En hij is ook nog eens een echte familieman. Pappa van twee tweelingen. Het is al met al ongekend.             

Grootste ergernis op sportgebied?
Dat commercie teveel bemoeienis heeft met de sport. De puurheid is vaak weg. De rijke clubs worden steeds rijker. Dat vind ik, mild gezegd, niet leuk. De boel is compleet door geslagen. Ik weet dat het allemaal een beetje krom is want de sport heeft de commercie ook hard nodig.          

Beste sportprogramma op televisie?
Dat was voorheen Holland Sport van Wilfried de Jong. Nu kies ik voor Bureau Sport van de heren Dijkstra en Evenblj. VI kan ik niet naar kijken. Het is allemaal geneuzel en afzeiken. De heren vinden zichzelf het belangrijkst. Voor mij moet de sport voorop staan.           

Beste sportprogramma op de radio?
Tegenwoordig luister ik niet meer zoveel. Het mooiste vond ik altijd radio Tour. Figuren als Theo Koomen maakten er altijd een dolle boel van. Er was altijd meer spectakel op de radio dan op televisie. Die radiomannetjes fantaseerden er vaak op los. Ik fantaseerde dan vrolijk mee.         

Beste sportboek?
Ik ben niet zo'n boekenwurm. Het boek van Igor Wijnker over Ton Boot vind ik geweldig. Hij heeft Boot destijds een jaar gevolgd, ik kwam toendertijd ook vaak bij de trainingen van Donar kijken, in het boek herkende ik heel veel.            

Beste sportcommentator?
Dat is Mark van Rijswijk van Fox Sports. Hij is een Groningse jongen, die altijd zichzelf is gebleven. Van huisuit was hij al een voetbalfanaat. Ik vind hem de beste commentator van de jongere generatie.          

Wat is de sportlocatie van de Stad?
Met afstand de Esserberg. Het ademt sfeer en nostalgie. Vroeger was Eurovoetbal ook op de Esserberg, Doodzonde dat Eurovoetbal verdwenen is. Ik ging er alle dagen heen met m'n pa. M'n oudere broer Bas was 's ochtens al om zeven uur vertrokken op z'n fietsje met broodtrommeltje om niets te hoeven missen. Hij was er alle dagen van vroeg tot laat. Be Quick en Helpman mogen zich gelukkig prijzen met de Esserberg.           

Met wie zou je wel eens een Groninger koek van Stadsbakker Meijer als ontbijtje willen eten? Anna Kournikova graag. Zij ziet er gewoon heel lekker uit. Anna is in de sport een soort van rolmodel van vrouwen, die er ook goed willen uit zien. Zij combineerde toptennis met een job als fotomodel en heeft een relatie met zanger Enrique Iglesias. Ik zou van haar wel eens willen weten of ze de sport echt belangrijk vond of dat ze het er een beetje bij deed.


Jan A. Van der Veen

Over Jan A. Van der Veen

Jan van der Veen werkte jaren voor het Nieuwsblad van het Noorden. Daarna als freelance journalist onder meer voor het Algemeen Dagblad, De Volkskrant, KRO, RTL4, Veronica, Sport7 en SBS om zijn loopbaan vervolgens dicht bij huis af sluiten bij RTV Noord. Altijd in voor nieuwe dingen. Kritisch waar nodig, maar met name enthousiast.