De Sportwereld Rond in een 11-tal vragen: Stefan Bleeker

Door: Machiel Akkerman

Hij is geboren en getogen in Groningen en woonde hier, met een korte onderbreking, zijn hele leven. Zag het levenslicht in de oostelijke stadswijk Lewenborg, verhuisde al vlot naar de Hunze en bleef daar tot zijn 19e wonen met ouders en broer. Studeerde journalistiek aan Windesheim in Zwolle, liep drie maanden stage bij RTV-Utrecht en deed verder ervaring op bij stadsomroep OOG. Gaat komend seizoen zijn derde jaar in als clubwatcher van FC Groningen voor RTV-Noord en viel uiteraard met zijn neus in de boter toen Arjen Robben bekendmaakte dat hij terugkeert bij de club waar hij zijn opleiding genoot. Stefan woont samen met samen zijn vriendin Maartje in een sfeervolle woning in het centrum van Groningen. 

Wat is voor jou het meest indrukwekkende moment in de Groninger sportgeschiedenis?
Ik heb niet één favoriet moment eigenlijk, maar er komen drie tegelijk bij mij op. Ten eerste de legendarische wedstrijd tussen FC Groningen-Vitesse in oktober 2006. De 4-3 met de beslissende goal in blessuretijd van Luiz Suárez. De meest sensationele wedstrijd waar ik zelf bij was. Ook speciaal, vooral met de kennis van nu, was het basisdebuut van Arjen Robben tegen Feyenoord. Hoe hij de back van Feyenoord, Kees van Wonderen, toen helemaal dronken speelde. Dat vergeet ik nooit meer. Was ik zelf ook bij. En het Europacupduel van FC Groningen uit tegen Fiorentina. De 1-1 met de dramatische uitschakeling door de gemiste strafschoppen van Levchenko en Kolder. Ik was toen vijf dagen in Florence met een vriend. Geen verkeerde stad om te zijn en ondertussen steeds naar die wedstrijd toeleven. Magnifiek. 

Leukste sport om naar te kijken?
Voetbal. Omdat het zo onvoorspelbaar is. Je kunt naar een verschrikkelijk slechte wedstrijd kijken waarin ineens iets gebeurt dat alles op zijn kop zet. Door die ene actie vergeet je al het voorgaande. Het is eigenlijk wachten op een moment dat er vaak niet komt, maar dat wel op de één of andere manier in de lucht hangt. Ik kan ook genieten van de verrassing, de underdog die van Ajax, PSV of Feyenoord wint. 

Leukste sport om te doen?
Voetbal. Ik heb tot de A-junioren bij GVAV-Rapiditas gespeeld als keeper. Vond ik geweldig om te doen. Iedereen wond zich in het team geweldig op als we bijvoorbeeld een penalty tegen kregen, maar ik vond het juist prachtig en hoopte altijd dat de scheidsrechter bij zijn beslissing bleef. Kon ik uitblinken en dat lukte dan ook regelmatig. Ik moest helaas stoppen vanwege een knieblessure. Daarna is het er lange tijd bij gebleven, maar sinds kort ben ik aan het hardlopen. Ik vind er eigenlijk geen bal aan haha, toch wil ik het volhouden. Met de app van Evy Gruyaert volg je een schema. Ik moet deze week bijvoorbeeld drie keer in actie komen. Pffff. De eerste keer lag na een minuut mijn tong al op de schoenen, maar het gaat steeds beter.   

Favoriete sporter aller tijden?
Aan de prestatie koppel ik meteen ook de sporter en dan noem in Erik Dekker. Ik vond het fantastisch toen hij drie etappes wist te winnen in de Tour de France van 2000. In die jaren volgde ik de Tour de France op de voet. In een vakantiehuisje aan het Leekstermeer, met twee verlengsnoeren de televisie buiten aansluiten en dan genieten. Het ultieme zomergevoel. Ook denk ik meteen aan Luis Suárez. Naast zijn voetbalkwaliteiten wist hij zijn emoties op een bijzondere manier over te brengen. Dan voelde je jezelf ook helemaal gelukkig. Sport kan veel teweegbrengen. 

Grootste ergernis op sportgebied?
Het gemekker in het voetbal op de scheidsrechter. Daar word ik heel erg moe van. Als ik Danny Buijs soms langs de lijn tekeer zie gaan tegen de arbitrage denk ik altijd: mag het een onsje minder. Ik snap dat daar veel emoties bij komen kijken, maar die man doet ook maar zijn best. Gedraag je als een volwassen kerel. Het is opmerkelijk dat dit vooral in het voetballen aan de oppervlakte komt. 

Beste sportprogramma op tv?
Veronica Inside. Vooral om de humor en dat er anderhalf uur lekker over voetbal wordt gesproken. Ze hebben nu wel aardig de plank misgeslagen, ik ben benieuwd in welke vorm het programma terugkomt. Studio Sport is ook vaste prik. Waar ik zelf met heel veel plezier aan meewerkte tijdens mijn stage bij RTV-Utrecht was het programma Bureau Hengeveld. Een opsporingsprogramma gepresenteerd door Sacharko Broere, een oud-medewerker/presentator van RTV-Noord. Dan moesten er soms ook misdaden in scene gezet worden, zoals bij Opsporing Verzocht. Daar heb ik heel veel hilarische situaties meegemaakt en veel van geleerd. 

Beste sportprogramma op de radio?
Langs de Lijn. Dan schiet meteen de ontknoping van het eredivisieseizoen 2015-16 me te binnen. Ik had een freelanceklus in Rotterdam en kon het niet volgen op de televisie. Ik was overgeleverd aan de radio, maar dat was misschien nog wel veel mooier. ‘We gaan naar de Vijverberg want daar is een goal gevallen.’ Toen had Bryan Smeets de 1-1 gescoord namens De Graafschap die Ajax het landskampioenschap zou kosten. Onvergetelijke middag gehad. De radio is veruit mijn favoriete medium. 

Beste sportboek?
Alle boeken van Michel van Egmond. Gijp, Kieft. Het leest heel prettig weg, het is alsof je er zelf bij bent. 

Beste sportcommentator?
Wytse van der Goot. Hij is rustig, goed op de hoogte, weet wanneer hij zijn mond moet houden en kan heel goed het gevoel van een wedstrijd overbrengen. Dat je denkt: zo voel ik het ook. Zelf mag ik namens RTV-Noord alle wedstrijden van FC Groningen van commentaar voorzien op de radio. Ik probeer daarbij zoveel mogelijk op mijn eigen gevoel af te gaan. Doe natuurlijk heel veel voorbereiding, heb alle statistiekjes in mijn hoofd of op papier. Het belangrijkste vind ik echter dat je beschrijft wat er op het veld gebeurt. Ook al is dat dat de centrale verdedigers elkaar vijf keer de bal toespelen. Dat wil je toch overbrengen. Ik schiet eigenlijk nooit in de stress over bijvoorbeeld een technische verbinding. Ik kan me nog een wedstrijd tegen ADO Den Haag-uit herinneren, twee jaar geleden. Daar bleek de apparatuur die ik normaal gebruik niet te werken. Dat werd improviseren. Dan ga je niet lekker van start, maar ik denk niet dat het de luisteraar het gemerkt heeft. En in de tweede helft werkte alles wel weer naar behoren. 

Wat is dé sportlocatie van de stad?
Nu de Euroborg. Maar ik ben heel blij dat ik nog twee jaar een seizoenkaart heb gehad in het Oosterpark. Dan klonk daar door de speakers: ‘de hekken aan de Parkzijde blijven gesloten.’ Dan wist je dat er mot was. De promotie van FC Groningen uit de eerste divisie, dat staat me ook nog helder voor de geest. Ik denk dat ik acht jaar oud was. De FC won met 0-1 in Emmen en ’s avonds was het feest op de Grote Markt. Via de moeder van vriendje, die raadslid was voor de PVDA, kwam ik zo op het bordes van het stadhuis te staan. De mensenmassa die dan voor je stond. Dat heeft een onuitwisbare indruk op mij gemaakt. Samen met de toenmalige burgemeester Jacques Wallage heb ik toen nog een FC Groningen-shawltje vastgehouden en getoond haha. 

Met wie zou je een Groninger koek van stadsbakker Meijer willen eten als ontbijtje?
Met collega Niiwino Geertsema. Komt hij ook weer eens in de stad. Belachelijk natuurlijk dat hij nu in Winsum woont.


Machiel Akkerman

Over Machiel Akkerman

Hij staat te boek als de meest begeerde vrijgezel van Stad en Ommeland. Machiel Akkerman ademt sport sedert z'n geboorte. Hij is freelance sportjournalist bij ondermeer RTV Noord en Podium TV. Machiel is ook al jaren als columnist verbonden aan Sport in Stad.