De sportwereld rond in een 11-tal vragen: Sietske Mulder

Door: Jan A. Van der Veen

Beeld: eigen archief          

Ze stond te boek als een zwervertje. Geboren op 2-2-1974 in Oldehove woonde, studeerde, tenniste en werkte Sietske Mulder vervolgens in Texas, Groningen, Frankrijk, Amsterdam, Sydney, opnieuw Groningen, Utrecht en Hoogeveen. Sedert anderhalf jaar bivakkeert Sietske met partner Dick Kollen en kids Olivier (7) en Dido (5) in een mooie oude verbouwde school in Glimmen. Dick runt in Hoogeveen een interieur bouwbedrijf. Sietske is op zoek naar een leuke job.         

Vanaf haar achtste is ze bezeten van tennis. Na TV Oldehove speelde ze acht jaar bij Cream Crackers waarvan vier jaar in het eerste team. Daarnaast maakte Sietske jarenlang deel uit van de Bondstraining. Als 16-jarige reikte ze tot de kwartfinales van het NK. Ook speelde ze een jaartje collegetennis in de VS. Nu speelt Sietske in de wintercompetitie bij Cream Crackers en in de zomermaanden bij Heerenveen. Verder golft ze bij de Noord-Nederlandse Golf&Countryclub in haar dorp en doet ze aan hardlopen.         

Wat is voor jou het indrukwekkendste moment uit de Groninger sportgeschiedenis?
De bekerwinst van FC Groningen in de Kuip op PEC Zwolle. Ik was er helaas niet bij, maar zat voor de tv. Het was fantastisch dat de hele stad en provincie in rep en roer waren. Ook die huldiging in het Stadspark was grandioos. Er was historie geschreven.        

Leukste sport om naar te kijken?
Tennis natuurlijk. Daar kan ik wel hele dagen naar kijken. Ik heb genoten van de Australian Open en met name van Roger Federer. Ik vind damestennis ook heel leuk. De partijen zijn vaak spannender en duren meestal korter. Basketbal vind ik ook tof. Ik ben vaak bij Donar mede omdat Drago Pasalic de partner is van m'n vriendin Teska Dinkla. Ze hebben drie kids. Teska is golfinstructeur in Breda.         

Leukste sport om te doen?
Ook tennis. Daar beleef ik na al die jaren nog zoveel plezier aan. In de wintermaanden speel ik bij Cream nog steeds met oude maatjes als Ronald Haan, Jeroen Gaasterland, Hilde Otterman en Willemijn van Hasselt. Van het golfen kan ik ook genieten. Door m'n tennisachtergrond heb ik gelukkig aanleg.      

Favoriete sporter aller tijden?
Roger Federer. Het is een feest om naar die man te kijken. En als persoon is hij ook op en top een gentleman. Hij is nu 35 jaar en staat al sinds mensenheugenis aan de wereldtop. En dat terwijl tennis de moeilijkste sport is. Ga er maar aan staan. Je speelt urenlang in een verzengende hitte een vijfsetter en moet twee dagen later al weer de baan op. Het is me wat.        

Grootste ergernis op sportgebied?
Valsspelers. Het gebeurt bij tennis vaak op amateurniveau omdat er dan geen scheidsrechter bij is. Matchfixing komt in de lagere regionen bij tennis ook wel voor. Dan komt er een bod uit China en wordt het een lastige kwestie voor zo'n speler, die vrijwel geen geld heeft om z'n sport te beoefenen.       

Beste sportprogramma op televisie?
Dat was Holland Sport. Dat programma mis ik erg. Doodzonde. Andere Tijden Sport en Bureau Sport volg ik nu. En VI. Dat is grappig vanwege het geouwehoer. Je moet gewoon lang niet alles serieus nemen. Het is meestal cafépraat.        

Beste sportboek?
Bud, sweat and teese van Alan Shipnuck. Het gaat over de Amerikaanse golfer Rich Beam en z'n caddy Steve Duplantis. Die gasten waren liefhebbers van het goede leven en alcohol, maar presteerden ook op de baan. Vooral het inkijkje in de wereld van die caddies is interessant. Die Steve had een kind met een stripper, die er na een tijdje al weer vandoor ging. Het kind werd weer door een ander opgevoed. Steve werd in 2008 op z'n 35ste geschept door een taxi en was op slag dood.             

Teamsport of individuele sport?
Individueel. Zelf doen ligt me het best. Van kinds af aan ben ik dat ook gewend. Bij ons in Oldehove kon je tennissen. Verder was er niks. Geen hockey, geen voetbal, nada. Tennis vond ik fantastisch en dat is nog steeds zo. Golf en hardlopen zijn ook individuele sporten.       

Grootste sportprestatie ooit door een Groninger geleverd?
Dat Arjen Robben, een jongen uit Bedum, de absolute wereldtop heeft bereikt is formidabel. Hij heeft het bij PSV, Chelsea, Real Madrid, Bayern Munchen en het Nederlands elftal laten zien. Het zou mooi zijn als hij na z'n actieve periode een functie bij FC Groningen krijgt.         

Wat is de sportlocatie van de stad?
Voor de kinderen is dat Kardinge. Daar kunnen ze zwemmen, schaatsen en op sportkamp judo. Het tennispark van Cream Crackers vind ik de locatie voor kleine en grote mensen. En voor intensieve beleving moet je in de Groene Kathedraal en MartiniPlaza zijn.        

Met wie zou je wel eens een Groninger koek van Stadsbakker Meijer als ontbijtje willen eten?
Na een wilde nacht met Roger Federer. Maar hij zal het wel te druk hebben want hij heeft nog een vrouw en twee tweelingen. Ze hebben het keurig geregeld want ze hebben twee meisjes en twee jongetjes. M'n alternatieven zijn Kim Clijsters en Carien Kleibeuker. Ook topsporters met kinderen. Carien heb ik al eens de hand geschud. Haar partner is instructeur bij ons in Glimmen.


Jan A. Van der Veen

Over Jan A. Van der Veen

Jan van der Veen werkte jaren voor het Nieuwsblad van het Noorden. Daarna als freelance journalist onder meer voor het Algemeen Dagblad, De Volkskrant, KRO, RTL4, Veronica, Sport7 en SBS om zijn loopbaan vervolgens dicht bij huis af sluiten bij RTV Noord. Altijd in voor nieuwe dingen. Kritisch waar nodig, maar met name enthousiast.