de sportwereld rond in een 11-tal vragen: Ronald Steenge

Hij speelde 331 wedstrijden in het betaalde voetbal voor achtereenvolgens FC Groningen, Veendam en Cambuur. Ronald Steenge is feitelijk een import-Groninger. Hij zag het levenslicht in Beilen, maar groeide op in Groningen en Ten Boer. Via de amateurclubs GRC, Lycurgus en Omlandia kwam Ronald bij FC Groningen terecht. Hij woont met partner Martine en kids Anna en Ive in Helpman. Ronald is eigenaar van de interieurwinkel O42 in de Oosterstraat in Stad.

Wat is voor jou het indrukwekkendste moment uit de Groninger sportgeschiedenis
Dat zijn er twee, namelijk de Europa Cupwedstrijden tegen Atletico Madrid. Het was een feest om er bij te mogen zijn. Wat een belevenis. Iedereen in Stad en Ommeland was er ver van tevoren al mee bezig. In de wedstrijden had ik alleen maar gezonde spanning. Ik hield die snelle linksbuiten Rubio aardig buiten beeld en denderde er vaak overheen. In het Oosterpark volgde de ontlading nadat we ons gekwalificeerd hadden voor de volgende ronde van de Europa Cup.

Leukste sport om naar te kijken?
Voetbal natuurlijk. De spanning, die in wedstrijden zit kan ik als oud-speler heel goed aanvoelen en begrijpen. Tennis vind ik ook heel leuk om naar te kijken. Roger Federer is in mijn ogen een regelrecht fenomeen.

Leukste sport om te doen?
Op dit moment staat tennis bij mij met stip bovenaan. Na m'n voetballoopbaan ben ik twintig jaar geleden gaan tennissen. De combinatie balsport met buitensport vind ik fantastisch. Voetbal staat op twee. Met oud-spelers van FC Groningen speel ik nog steeds wedstrijdjes. Met jongens als Walter Waalderbosch, Johan Tukker, Jan Veenhof en Edwin Olde Riekerink.

Favoriete sporter aller tijden?
Roger Federer. Hij ziet er uit als een ideale schoonzoon, maar is gewoon een killer. Zijn backhand en forehand zijn technisch zo mooi. Bovendien is hij een attractieve aanvallende speler. In het verleden waren tennisser Peter Sampras en basketballer Michael Jordan mijn helden.

Grootste ergernis op sportgebied?
Ik erger me vreselijk aan voetballers, die aan de scheidsrechter vragen om een kaart voor een tegenstander. Vooral erger ik me aan figuren, die na een klein tikje over de grond gaan rollen.

Beste sportprogramma op televisie?
Studio Sport, in principe zondagavond van zeven tot acht, maar niet met het bord op schoot. Dat doet onze familie niet. Wij willen als gezin rustig eten zonder gedoe. Op mijn digitale tv zit een stopknop. Die gebruiken we en na het eten gaat het sein weer op groen.

Welke sporter zouden we moeten kennen, die we nu nog niet kennen?
Elizabeth Kramer uit Stad. Zij is m'n nichtje van twaalf. Elizabeth is Nederlands jeugdkampioen dammen. Zij heeft het helemaal in de vingers en is een tijdje geleden ook in Riga geweest voor het wereldkampioenschap.

Teamsport of individuele sport?
Teamsport. Het is heel fijn om met z'n allen vreugde, maar ook verdriet te beleven. Vooral als er is gewonnen is het heerlijk om te feesten met je maten in de kleedkamer. Vreugde of verdriet, uiteindelijk wordt iedereen er sterker door.

Grootste sportprestatie ooit door een Gronings team geleverd?
Het winnen van de KNVB-beker door FC Groningen steekt er duidelijk bovenuit. Het was een historische overwinning. Daar wordt over vijftig jaar nog over gesproken. Ik was tijdens de finale als analist in de studio van RTV Noord. Ik ben natuurlijk opgesprongen bij die twee doelpunten van Albert Rusnak en heb alle aanwezigen een high five gegeven.

Wat is de sportlocatie van Stad?
Ik zou eigenlijk het Oosterpark willen noemen want daar ben ik een grote jongen geworden en was de sfeer altijd fantastisch. Helaas staan er nu woningen. Ik moet nu Euroborg noemen. Van binnen geweldig en je kunt lekker dicht op het veld zitten. Van buiten is Euroborg oerlelijk. Het is architectonisch geen hoogstandje.

Met wie zou je wel eens een Groninger koek van Knol als ontbijtje willen eten?
Heel graag met judoka Kim Polling uit Zevenhuizen. Zij doet het fantastisch. Ik volg haar via televisie en kranten. Toevallig ken ik haar vader. Hij heeft in mijn tuin bomen gekapt. Ook een heel bijzondere man. Als je hem ziet denk je, die man heeft helemaal geen machine nodig om bomen te kappen. Om op Kim terug te komen. Ik zou graag met haar het een en ander willen doornemen. Ik zeg niet wat. Het moet voor Kim een verrassing blijven.