De sportwereld rond in een 11-tal vragen: Ron Jans

Door: Jan A. Van der Veen

Hij zag 59 jaar geleden het levenslicht in Zwolle. Ging rap met een balletje aan de slag. Diende als speler PEC Zwolle, FC Groningen, Roda JC, Mazda Sport en Veendam. Zette z'n loopbaan voort als trainer van SJS, Achilles 1894, FC Emmen (assistent), FC Groningen, sc Heerenveen, Standard Luik, PEC Zwolle. Met Achilles 1894 werd hij algeheel amateurkampioen en met PEC Zwolle bemachtigde hij de KNVB-beker alsmede Johan Cruijff Schaal. Nu is Ron Jans technisch manager van FC Groningen. Ron bivakkeert met echtgenote Marjo in het zo rustieke Tynaarlo. Het setje heeft drie zoons. Koen werkt op de marketing en media-afdeling van ADO Den Haag. Luuk is E-sporter van FC Emmen en arbeid als fitnessinstructeur in Tynaarlo. Daan werkt in de IT-sector. Marjo houdt zich ondermeer bezig met goede doelen als de Brandwonden Stichting en de Stichting Quest.                 

Wat is voor jou het meest indrukwekkendste moment uit de Groninger sportgeschiedenis?
13 januari 2006 was voor mij een emotionele dag met de opening van de Euroborg, de 2-0 overwinning op sc Heerenveen en de oogoperatie van onze Koen met wie het gelukkig goed is gekomen.                  

Leukste sport om naar te kijken?
Voetbal natuurlijk. Voetbal is m'n leven. Ik heb er alles aan te danken. De spanning in play offs, onze prachtige wedstrijd tegen Ajax thuis ondanks een 2-1 nederlaag, de matches in de Champions League en de galavoorstellingen van Barcelona en Manchester City.             

Leukste sport om te doen?
Ook voetbal. Helaas lukt het niet meer zo als vroeger door fysiek ongemak. Ik heb knieproblemen. Ik tennis nu elke week met vrienden bij Are you Ready in Vries. Na afloop drinken we twee biertjes en dan gaan we weer naar huis.                   

Favoriete sporter aller tijden?
Johan Cruijff. Hij is helaas niet neer onder ons, maar zal altijd blijven voortleven als voetballer, trainer en bovenal als mens. Ik wil ook graag Jesse Owen even noemen. Hij liet op de Olympische Spelen van 1936 in Berlijn even zien dat ook een niet superieur ras kan winnen. Zonder geweld te gebruiken liet hij z'n mening duidelijk uitkomen.               

Grootste ergernis op sportgebied?
Geld, commercie en persoonlijke belangen in de sport. Voor mij komt altijd de sport op nummer een. De gigantische transferbedragen en ook gigantische salarissen zijn niet normaal. Zeker als ik dan denk aan mensen met een gewoon of laag salaris. Als je nu ook het volgende WK naar Qatar ziet gaan en in welke rare landen die autootjes in de Formule 1 rijden. Heel apart.              

Beste sportprogramma op televisie?
Studio Sport op zondagavond om zeven uur. Daar ben ik ingegroeid. Ik vind die samenvattingen en korte statements prettig. Ik zie uiteraard ook veel wedstrijden live. Daar kijk ik liever naar dan naar praatprogramma's.          

Beste sportprogramma op de radio?
Langs de Lijn met Robert Meeder. Hij heeft een prima geheugen, is kritisch en doet de interviews voortreffelijk. De muziek dient ter overbrugging, 's Avonds krijg je sport en actualiteiten door elkaar heen. Dat vind ik minder leuk.           

Beste sportboek?
On Leadership van John Wooden. Hij was een  succesvol honkbalcoach van universiteitsteams. Zijn visie en inspiratie op leiderschap zijn interessant.          

Beste sportcommentator?
Voor de radio Andy Houtkamp, voor basketbal Mart Smeets, voor Formule 1 Olav Mol, voor turnen Hans van Zetten, voor voetbal Frank Snoeks en voor Spaans voetbal een keer per week Sierd de Vos inclusief de restaurantjes. 

Wat is de sportlocatie van de stad?
Het stadion van FC Groningen is geen discussie over mogelijk. Ik heb er jaren in gewoond en woon er nu weer.

Met wie zou je wel eens een Groninger koek van Stadsbakker Meijer als ontbijtje willen eten
Met Erik Nevland en Luis Suarez. Met hen heb ik zulke mooie tijden gehad, ik heb nooit eens echt de tijd om met hen even lekker bij te kletsen. Als ik hen zie zijn er altijd andere mensen bij.


Jan A. Van der Veen

Over Jan A. Van der Veen

Jan van der Veen werkte jaren voor het Nieuwsblad van het Noorden. Daarna als freelance journalist onder meer voor het Algemeen Dagblad, De Volkskrant, KRO, RTL4, Veronica, Sport7 en SBS om zijn loopbaan vervolgens dicht bij huis af sluiten bij RTV Noord. Altijd in voor nieuwe dingen. Kritisch waar nodig, maar met name enthousiast.